Lätkävalmentaja Alpo Suhonen kerää taidetta: ”Joskus palkkioni on maksettu taululla” – katso video!

Kun jääkiekkovalmentaja hankkii kotinsa täyteen tauluja, siitä tulee helposti urheilupiireissä sanomista. Alpo Suhonen ei välittänyt, sillä hän on aina halunnut ympärilleen kauneutta.

Alpo Suhonen valmensi NHL:ssä vuonna 2001, kun hänen puhelimensa soi.

Kiinteistövälittäjä Forssasta soitti: ­tämä sinun talosi olisi nyt myytävänä.

Olen kiinnostunut, Alpo vastasi.

Paikan päällä hän näki, miten rapistuneeseen kuntoon arkkitehti Waldemar Aspelinin suunnittelema talo, Villaforss, oli päässyt. Se oli ollut tyhjillään kymmenen vuotta. Onneksi yli 300 asuinneliön huvila oli rakenteiltaan terve.

Remontti kesti seitsemäntoista vuotta. Kaikki on tehty harkiten ja ajan kanssa. Tuttu puuseppä työskenteli kesät kuuden vuoden ajan. Hirret on korjattu ja talo maalattu. Alpo on itse uudistanut puutarhaa.

Viimeisimpänä villaan on laitettu pinkopahvien päälle jugendin ja uusklassismin tyyliset tapetit. Rahaa on mennyt rutkasti.

Lue myös: Taiteilija Hannu Väisänen asuu Ranskassa: ”Toteutan täällä unelmaani” 

Taidetta seinät täynnä

Suhosen koti on vuonna 1903 valmistunut Forssa Oy:n johtajien talo. Se on täynnä taidetta. Maalau­ksia ja veistoksia, serigrafioita ja lasitaidetta, reilusti yli parisataa teosta. Töitä on seinillä ja nojaamassa seiniin. Vintilläkin.

”En voisi edes kuvitella asuvani kodissa, joissa ei olisi tauluja, kirjoja ja musiikkia.”

Kun Alpo Suhoselta kysyy, mikä saa hänet hankkimaan taidetta, vastaukseksi riittää yksi sana.

”Kauneus.”

Suhonen kertoo asuneensa kaikkiaan 60 eri asunnossa ympäri maailmaa. Niissä kaikissa hän on ripustanut seinille taidetta.

Tauluista, kirjoista, musiikista ja ystävistä ympärillä syntyy moniulotteinen tunnelma, ambiance, jossa Alpo viihtyy.

”Ehkä lapsuudesta kummunnut kokemus turvattomuudesta on täyttynyt taidekokemuksilla ja halulla ymmärtää elämää ja itseäni.”

Alpo Suhonen Forssassa

Valmentaessaan maailmalla Suhonen tutustui galleristeihin. Niin tapahtui Bernissä, Zurichissa, Chicagossa, Winnipegissä ja Torontossakin.

”Asuin kuusi vuotta Pohjois-Amerikassa. Lähdin jäähalleilta ja hotelleista usein omille teilleni. Kirjakauppoihin, teatteriin, konsertteihin ja oopperaan.”

NHL:ssä valmentaessaan häneltä jäi eräs työ hankkimatta, mikä kaduttaa yhä. Eräs tuttu galleristi olisi myynyt Alpo Suhoselle Andy Warholin Mao-nimisen työn 10 000 dollarilla.

”En ostanut, vaikka minulla olisi kyllä ollut se raha. En yleensäkään ostanut niin kalliita töitä. Nyt Maon hinta olisi varmasti moninkertainen.”

Katso videolta, mitä Alpo Suhonen kertoo eräästä taulustaan:

Luit lyhennelmän jutusta, jossa Alpo Suhonen kertoo, miten hänestä kasvoi sekä huippu-urheilija että kulttuurivaikuttaja. Voit lukea koko jutun Kotilieden numerosta 25/2018. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus!

Keskustelu

Kommentoi juttua: Lätkävalmentaja Alpo Suhonen kerää taidetta: ”Joskus palkkioni on maksettu taululla” – katso video!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X