Anna: Kilpaurheilu jätti jäljet Laura Lepistön kehoon – asiantuntijan tiukka neuvo auttoi, ja nyt hänestä on tulossa äiti

Ex-taitoluistelija Laura Lepistölle oli yllätys, että hänen kehonsa kävi ylikierroksilla vielä vuosia urheilu-uran jälkeenkin. Siksi kesällä syntyvä vauva on erityisen toivottu, kirjoittaa Anna-lehti.

Kun Laura Lepistö, 32, oli taitoluistelu-uransa huipulla, hän ei miettinyt, millaisia vaikutuksia treenaamisella voisi tulevaisuudessa olla omaan kehoon, hän kertoo Anna-lehden haastattelussa.

Laura lopetti kilpauransa vuonna 2012 ja siirtyi työskentelemään yrittäjänä. Työviikot venyivät ja usein työkone aukesi uudestaan vielä viikonloppuisin. Samaan aikaan Laura jatkoi tavoitteellisen liikunnan harrastamista, treenasi kovatehoisesti ja juoksi kavereidensa kanssa puolimaratoneja.

Lue myös: Ministeri Aino-Kaisa Pekonen tuli raskaaksi 18-vuotiaana: ”Opettaja sanoi, ettei minusta tule koskaan mitään”

Jo kilpauran aikana Lauran kuukautisen olivat välillä loppuneet, mutta ne kuitattiin lääkärin määräämillä e-pillereillä. Tämän tarkemmin hormonimuutoksista ei Lauralle puhuttu.

”Joillakin naishuippu-urheilijoilla voi olla riski, että kehon normaali toiminta häiriintyy, kun kroppa on viritetty äärirajoille. Kuormituksen vaikutuksista kehoon ja hedelmällisyyteen ei kuitenkaan ollut minun aikanani tarjolla mitään tietoa. Eikä minulla tullut silloin mieleen sellaista vaatiakaan”, Laura Lepistö kertoo Annan haastattelussa.

Viimeisten vuosien aikana aiheesta tuli ajankohtaisempi kuin koskaan – Laura suunnitteli Teemu-kumppaninsa kanssa perheenlisäystä. Lauran keho oli kuitenkin eri mieltä.

Laura Lepistö: ”Pelkäsin, saanko koskaan lasta”

Laura Lepistö kertoo Anna-lehden haastattelussa pohtineensa silloin ensimmäistä kertaa elämässään, voisiko huippu-urheilutaustasta olla hedelmällisyydelle haittaa.

”Pelkäsin, saanko koskaan lasta. Hakeuduin lääkäriin, mutten saanut sieltä sellaista apua, jota olisin tarvinnut. Heillä kun ei ollut tarpeeksi tietoa huippu-urheilun vaikutuksista naiskehoon”, Laura sanoo.

Tutkimustietoa hedelmällisyyden ja huippu-urheilun yhteydestä ei löytynyt kotimaasta ollenkaan. Laura koki olevansa yksin ajatustensa kanssa.

”Suomessa kyllä jo nykyään puhutaan aktiiviuran aikaisista hormonimuutoksista, mutta keskustelun ja tutkimuksen pitäisi laajentua käsittämään myös uran jälkeistä aikaa, kun perheenlisäys tulee ajankohtaiseksi”, Laura sanoo.

”Raskaaksi tuleminen urheilu-uran jälkeen tuntui minusta jotenkin salaperäiseltä ja yksinäiseltä polulta. Eikä tarvitse olla edes ammattiurheilija törmätäkseen vastaaviin ongelmiin. Nykyajan työelämä on tosi hektistä. Kuluttava työarki yhdistettynä arjen kasvaviin vaatimuksiin ja kovan treenaamisen ihannointiin kuormittaa ketä tahansa, jos ei kiinnitä huomiota palautumiseen.”

Rasvaprosentti ylös ja kovatehoinen treenaaminen pois

Lopulta Laura löysi avukseen hormoniepätasapainotiloihin erikoistuneen asiantuntijan. Tutkimuksissa selvisi, että Lauran kroppa oli vielä vuosia urheilu-uran jälkeen ylikuormittunut.

”Oli pysäyttävää, että kroppani oli edelleen ylivirittyneessä tilassa. Aloin hiljalleen ymmärtää, että arkeni oli ollut aikamoista juoksemista. Kehoni toiminta ei ollut päässyt urheilu-uran jälkeen palautumaan normaalitilaan, koska olin painanut uran jälkeenkin täysillä menemään melkein kymmenen vuotta”, Laura sanoo.

Asiantuntija kehotti Lauraa jättämään kokonaan pois kovatehoisen treenaamisen ja neuvoi tätä nostamaan rasvaprosenttiaan. Laura totteli, vaikka se tuntuikin aluksi vaikealta. Meni silti lopulta yli vuosi, että Lauran keho alkoi palautua ylikierroksilta.

Nyt Lauran esikoisen laskettu aika on heinäkuussa, ja tulevat vanhemmat odottavat jo malttamattomina tämän syntymää. Vauva on kovin toivottu.

”Raskaus ei ollut minulle itsestäänselvyys. Olen silti valmis menemään epämukavuusalueelle ja kertomaan oman polkuni, jos voin sen avulla auttaa jotakuta, joka miettii itsekseen näitä asioita.”

Lue myös Anna.fi: Laura Lepistö ehti jo pelätä, ettei tulisi äidiksi: ”Unelma lapsesta opetti pysähtymisen tärkeyden”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Anna: Kilpaurheilu jätti jäljet Laura Lepistön kehoon – asiantuntijan tiukka neuvo auttoi, ja nyt hänestä on tulossa äiti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X