Tarinat

Leipäjonot, nettiviha ja pakolaisten hätä pysäyttivät – taiteilija Maiju Ahlgren näyttää, miten taiteella voi auttaa

Pakolaisuutiset maailmalta ja Suomessa vallinnut asenneilmapiiri saivat taiteilija Maiju Ahlgrenin tuntemaan voimattomuutta ja ahdistuneisuutta. Hän halusi tarjota apuaan neulomalla 50 paria värikkäitä lapasia Kreikan pakolaisleireille.

Syksyn 2015 uutiset tuhansista sotaa ja hätää pakenevista ihmisistä sekä netissä vellonut vihainen ja torjuva kommentointi saivat taiteilija Maiju Ahlgrenin miettimään, onko tämä se Suomi, jonka hän tuntee.

Erityisesti hän ajatteli kaikkia niitä lapsia, joiden lapsuus kuluu pakomatkalla, pakolaisleireissä tai vieraissa maissa turvallisempaa tulevaisuutta odottaen.

Minun Suomeni on lämmin ja välittävä, Maiju ajatteli ja toteutti yhteisötaideprojektin This Is My Finland. Kreikan pakolaisleirille lähti 50 paria hänen neulomiaan värikkäitä lapasia.

Tämä ei kuitenkaan ollut ensimmäinen Maijun toteuttama taide- ja avustusprojekti.

Neulomalla lämpöä leipäjonoon

Ympärillä näkyvät epäkohdat eivät olleet jättäneet Maiju Ahlgrenia kylmäksi ennenkään.

”Talvella 2012 törmäsin ennakkoluuloihini. Ajelin ratikalla Helsinginkatua. Ulkona oli kova pakkanen ja ihmettelin ilman pipoa ja lapasia jonottavia ihmisiä. Luulin, että he jonottavat Alkoon, mutta he jonottivatkin ruokaa”, Maiju Ahlgren kertoo .

This is My Finland – yhteisötaideteoksen lapaset ovat valokuvina esillä näyttelyissä.

Uutisissa oli vastikään puhuttu johtajien saamista kultaisista kädenpuristuksista. Maiju ajatteli, että nämä ruokaa jonottavat olisivat kipeästi tarvinneet sellaisia.

Hän alkoi miettiä, mitä itse voisi tehdä, kun hänellä ei ollut varaa jaella kultaisia kädenpuristuksia. Alkoi kehkeytyä yhteisötaideprojekti Villainen kädenpuristus.

Raitiovaunumatkan jälkeen Maiju alkoi virkata lapasia. Hän keräsi jämä- ja kirpputorilankoja ja teki niistä 43 erilaista lapasparia.

”Yritin tehdä niin ihania kuin keksin”, hän muistelee.

Hän otti yhteyttä Pelastusarmeijan ruokajakeluun ja pääsi tapaamaan ihmisiä ja jakamaan lapasia ruokajakelupaikoille.

Monet ihmiset tulivat mielellään mukaan taideprojektiin. Maiju kuvasi heidät ja lapaset. Kuvat löytyvät projektin nettisivuilta.

Iloa ja valoa sairaalaan

Aiemminkin Maiju Ahlgren on tehnyt ympäristö- ja yhteisötaideprojekteja, joiden innoittajana on ollut jokin hänen mieltään vaivannut asia, esimerkiksi sairaalahuoneiden ankeus ja univormuissaan tuskin toisistaan erottuvat hoitajat tai muistisairaiden vanhusten sisätiloihin supistuva elämä.

Taitelija Maiju Ahlgrenin väriarkisto
Taiteilijan arkistossa säilyvät tiedot värien sekoitussuhteista.

Lopputuloksena on muun muassa syntynyt taidetta potilashuoneiden seinille ja jopa kattoihin, piristäviä peittoja laitoksissa asuville vanhuksille, värikkäitä työvaatteita hoitajille ja piknik-koreja omaisten ja muistisairaiden yhteisille piharetkille.

”Tykkään etsiä taiteelle uusia yleisöjä”, hän kertoo.

Lapaset taidenäyttelyssä

Pakolaislapsille lähetettyjen lapasten materiaaliksi Maiju valitsi lämmintä, aitoa ja puhdasta suomenlampaan ja kainuunharmaslampaan villaa. Hän värjäsi langat itse heleillä ja kirkkailla väreillä, koska halusi lapasiin positiivisen ja hyväntuulisen väriskaalan.

Taitelija Maiju Ahlgrenin villalangat
”This is My Finland” -teoksen väriskaala on iloinen.

Langoista hän teki 50 erilaista paria vauvojen, leikki-ikäisten ja teinien lapasia. Valmiisiin lapasiin hän ompeli ripustuslenksut, oikeaan käteen sellaisen, jossa lukee tervehdyssanoja pakolaisreitin itäisten maiden kielillä, vasemmassa läntisten.

”Toivon, että uusiin yhteisöihin pääsee paremmin sisälle kun osaa edes tervehdyssanat.”

Lapaset on toimitettu SPR:n avustustyöntekijöiden mukana Kreikkaan rantautuneille pakolaislapsille.

Ennen sitä kaikki lapaset kuvattiin. Kuvat olivat esillä Kouvolan taidemuseossa yhteispohjoismaisessa taideteollisen taiteen kiertonäyttelyssä. Sama näyttely on keväällä 2017 esillä Tanskassa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leipäjonot, nettiviha ja pakolaisten hätä pysäyttivät – taiteilija Maiju Ahlgren näyttää, miten taiteella voi auttaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.