Siirin, 32, lievä päänsärky ja kurkun karheus paljastuivat koronaksi: ”Nyt ei pitäisi tuudittautua siihen, että korona ei varmaan tartu mistään”

Vaikka Siiri Salo huolehti hyvästä käsihygieniasta ja piti turvavälit, hän sairastui koronaan. Nyt hän kannustaa ihmisiä käymään testissä ja pysymään kotona, vaikka flunssaoireet olisivatkin vain lieviä. 

Karheutta kurkussa. Pientä päänsärkyä ja lievää vatsakipua. Outo tuntemus keuhkoissa. Tavallisessa tilanteessa Siiri Salo, 32, ei olisi kiinnittänyt oireisiin mitään huomiota, mutta koronavuoden keskellä ne saivat havahtumaan.

”Olin päättänyt, että otan todella varman päälle, jos mitään koronaviruksen oireita ilmenee. Siksi tein varmuuden vuoksi Omaolo-sivuston koronaoirearvion. Sain sitä kautta suosituksen, että kannattaa mennä testiin”, Siiri Salo kertoo puhelimessa.

Salo pääsi testattavaksi vielä samana päivänä, torstaina 6. elokuuta.

”Kävin Helsingin Kannelmäen testipisteessä. Menin pyörällä, etten olisi matkalla kontaktissa kehenkään. Testi otettiin ja sain ohjeet, että pitää pysyä karanteenissa, kunnes tulokset tulevat.”

Tulosten piti tulla jo parin päivän sisällä, mutta niiden saaminen venyi viikonlopun yli. Salo pysyi kotona, ja ystävä kävi hänen puolestaan kaupassa. Maanantaiaamuna tuloksista vihdoin soitettiin: Salolla on covid-19-koronavirustartunta.

”Olin todella vakuuttunut, että tulos on negatiivinen, ja sitä odotin koko ajan. Oli aika iso yllätys, kun tulos olikin positiivinen.”

Lue myös: Koronakriisi saa meidät auttamaan toisiamme, mutta miten kauan tsemppihenki kestää – ja mitä sitten seuraa?

Lievät koronaoireet yllättivät

Kun koronapandemia alkoi keväällä, Salo noudatti suosituksia tarkasti. Hän jäi kolmeksi kuukaudeksi etätöihin ja kävi kaupassa enintään kerran viikossa.

Kesä ja rajoitusten purkaminen vaikuttivat Saloon samalla tavoin kuin moneen muuhunkin suomalaiseen. Hän alkoi liikkua vapaammin ja nähdä enemmän ystäviä. Nyt hän on viettänyt kuukauden verran kesälomaa Helsingin seudulla.

Julkisissa tiloissa Salo on edelleen pitänyt turvavälejä tuntemattomiin ihmisiin. Käsidesi on kulkenut mukana. Sitä hän on käyttänyt aina kauppareissuilla ja julkisessa liikenteessä. Maskia Salo ei ennen tartuntaa ollut vielä ostanut. Kun hän kävi niitä viime viikolla etsimässä, ne oli myyty loppuun.

”Olen elänyt aika normaalia elämää ekstrahyvällä käsihygienialla.”

Silti virus pääsi jotakin kautta iskemään. Salo ei tiedä, mistä on saanut tartunnan. Kukaan hänen lähipiiristään ei ole sairastunut tai oireillut.

”Aika monet ihmiset tuntuvat luottavan siihen, että jos kukaan heidän läheisensä ei ole ollut reissussa ja ei ole tuttuja, joilla on korona, niin tauti ei voisi tarttua. Minäkin olen elänyt isosti siinä uskossa ennen tätä. Olen luullut, että tartuntaketjut ovat vielä jossain määrin selvitettävissä, mutta minun tapauksessani niin ei ole.”

Lue myös: Kasvomaski on helppo ommella itse – tee itse kasvosuoja näillä ohjeilla

”Meidän pitäisi jäädä kotiin heti, kun on vähänkin oireita”

Salon kohdalla tauti on edennyt maltillisesti, eikä olo ole muuttunut pahemmaksi missään vaiheessa. Viime viikon torstaista asti oireet ovat olleet todella lieviä. Olo on ollut jopa melkein tavallinen. Keuhkoissa tuntuu edelleen vähän oudolta, mutta siihenkään Salo ei välttämättä kiinnittäisi huomiota, jos diagnoosia ei olisi.

Salo on kertonut sosiaalisessa mediassa avoimesti koronatartunnastaan. Hän toivoo päivitystensä auttavan ihmisiä ymmärtämään paremmin koronavirustartuntoja ja sitä, mistä taudin voi saada. Myös lievät koronaoireet kannattaa ottaa tosissaan.

”Nyt ei pitäisi tuudittautua siihen, että korona ei varmaan tartu mistään. Meidän pitäisi olla erityisen skarppeja ja jäädä kotiin heti, kun on vähänkin oireita. Toivon, että jos tuntuu kipeältä, ihmiset eivät ajattelisi, että kyseessä on vain jokin pieni kesäflunssa.”

Salo kannustaa lievistäkin oireista kärsiviä pysymään kotona, vaikka testeihin olisikin jonoa. Mikään ei ole keljumpaa kuin tieto siitä, että on mahdollisesti tartuttanut tautia muille ennen kuin vahvistus tuloksista on saapunut.

Lue myös Seura.fi: Pauliinan 9-vuotias poika sairastui koronaan – näin salakavalasti koronavirus eteni perheessä: ”Taudin rajuus yllätti”

Salo itse jäi kotiin heti, kun oireet alkoivat. Silti häntä mietityttää, kuinka moni on saanut häneltä tartunnan.

”Itselläni oli tosi paha mieli siitä, että olen ollut ihmisten ilmoilla, enkä tiedä, kuinka kauan olen mahdollisesti altistanut ihmisiä. Pari kaveria joutui karanteeniin, koska ovat altistuneet, mutta eivät testeihin.”

Tauti itsessään ei Saloa pelota, koska koronaoireet ovat olleet niin lievät. Hän ei myöskään kuulu taudin riskiryhmään. Covid-19-infektioon liittyy kuitenkin myös ahdistavia ajatuksia ja raskaita tunteita.

”Onneksi olen pystynyt puhumaan videopuheluita ihmisten kanssa. Olen myös saanut paljon positiivisia viestejä. Ihmiset ovat kertoneet, että se, että olen ollut niin avoin, on lievittänyt heidän koronapaniikkiaan. He ovat ymmärtäneet, että korona voi tulla myös lievänä, eikä tartunta tarkoita aina sitä, että joutuisi sairaalaan.”

Lue lisää COVID-19-taudin hoidosta ja oireista THL:n sivuilta.

Avainsanat

X