Lydia Lassila

Koronarajoituksia pakoon Lappiin – australialainen olympiavoittaja Lydia Lassila vaihtoi surffirannat Levin lumisiin rinteisiin

Entiset kilpaurheilijat Lauri ja Lydia Lassila rakensivat Australiaan unelmiensa talon. Sitten tuli korona, ja perhe pakkasi kamppeensa. Kahdeksan kuukautta Lapissa muuttui yllättäen suunniteltua pidemmäksi seikkailuksi.

”Viime yönä on satanut paljon lunta. Voisimmeko siirtää haastattelumme iltapäivään, jotta voin hiihtää tänä aamuna?” entinen freestyle-hyppääjä Lydia Lassila, 39, kysyy sähköpostiviestissä.

Elämä Suomen Lapissa Levillä näyttää Lydian Instagram-kuvissa hiihtäjän unelmalta: laskettelua hiljaisessa hiihtokeskuksessa, retkihiihtoa paksuissa lumihangissa ja palautumista ulkoporealtaassa revontulien värittämän taivaan alla. Tällaisia elämyksiä Lydia saa kokea liki joka päivä miehensä Lauri Lassilan, 45, kanssa, joka on entinen kumparelaskija.

Toista oli reilu vuosi sitten Australiassa, jossa tiukat koronarajoitukset estivät tekemästä juuri mitään. Lydia ja Lauri pitivät kahdelle pojalleen Kaille, 1o, ja Alekille, 6, kotikoulua kuuden kuukauden ajan. Ulos ei saanut mennä ilman pätevää syytä ja maasta ei saanut lähteä.

”Suomen koronarajoitukset eivät ole olleet Australiaan verrattuna yhtään mitään. Australiassa se ei ollut enää oikeata elämää ollenkaan. Elämä ikään kuin tukahdutettiin rajoituksilla”, Lauri kuvailee.

Matkustusrajoitusten hellittäessä tammikuussa 2021, Lassilat päättivät muuttaa Suomeen Leville. Paluulento varattiin kahdeksan kuukauden päähän.

”Kumpikaan meistä ei ollut käynyt Levillä aikaisemmin, mutta meillä oli ystäviä, jotka asuivat täällä ja kertoivat paikasta hyviä asioita. Täällä on paitsi hiihtokeskus myös lentokenttä ja koulut”, Lydia kertoo.

Lue myös: Ninan, 47, elämänmuutos: jätti uran ja muutti metsään – ei halunnut odottaa eläkeikään

Lydia voitti olympiakultaa freestylen hypyissä vuonna 2010 Vancouverissa ja päätti kilpauransa vuonna 2018. Australian kodissa on hulppea merinäköala. Kuva: Lydian kotialbumi

Lydia Lassila voitti olympiakultaa freestylen hypyissä vuonna 2010 Vancouverissa ja päätti kilpauransa vuonna 2018. Australian kodissa on hulppea merinäköala. Kuva: Lydian kotialbumi

Unelmatalo hiekkarannalla vaihtui talvimaisemaan

Lydia on syntynyt Australiassa, mutta hänen isänsä on Kyprokselta ja hänen äitinsä on italialainen. Lauri ja Lydia tapasivat toisensa parikymmentä vuotta sitten Kanadassa, ja pari on asunut lähes koko 14 vuoden avioliittonsa ajan Australiassa.

Elämä Australiassa hymyili ennen koronaa. Perhe oli juuri rakentanut valmiiksi ison nelikerroksisen talon Australian pienessä merenrantakaupungissa Lornessa.

”Se on todellinen unelmatalo. Kodista on näkymä surffirannoille ja merelle. Jätimme sen sinne täydelliseen kuntoon lomailijoiden käyttöön”, Lydia haikailee.

Suomeen lähteminen ei ollut kuitenkaan perheelle vaikea päätös. Muutto oli ollut joka tapauksessa perheen suunnitelmissa. Suomessa lapset saisivat taas nähdä isovanhempiaan ja käydä suomalaista koulua. Lapset puhuvat sujuvaa suomea toisena äidinkielenään.

”Suomalainen koulutusjärjestelmä tunnetaan yhtenä maailman parhaimmista. Halusimme, että lapset saavat kokea, millaista on käydä koulua Suomessa”, Lydia kertoo.

Hiihtäjäperhettä houkutteli myös Lapin pitkä ja luminen talvi. Suomessa mahdollisuudet hiihtää ovat paremmat kuin Australiassa, jossa voi hiihtää lähinnä etelärannikon vuorilla.

”Australiassa hiihtäminen on paljon kalliimpaa, ja matka hiihtokeskukseen on pidempi. Hiihtäminen on siellä erityinen nautinto, täällä se taas on osa monen lapsen jokapäiväistä elämää.”

Lydia ja Lauri rakensivat Australian kodin valmiiksi juuri ennen koronaa. Nyt koti on vuokrattu loma-asunnoksi. Kuva: Lydian kotialbumi

Lydia ja Lauri rakensivat Australian kodin valmiiksi juuri ennen koronaa. Nyt koti on vuokrattu loma-asunnoksi. Kuva: Lydian kotialbumi

Kuva Lydia ja Lauri Lassilan Australian kodista

Vaikka Australia hurmaa auringollaan, Lydia ja Lauri ovat nauttineet Suomen talvesta. ”Australiassa on aina lämmintä. Täällä olemme päässeet nauttimaan eri vuodenajoista, kun lämpötila voi olla -30 astetta, +30 astetta ja kaikkea siltä väliltä”, Lauri sanoo.  Kuva: Lydian kotialbumi

Lue myös: Kaamos ei olekaan pimeyttä vaan täynnä värejä! Katso valokuvaajan hienot otokset Kilpisjärveltä

Lydia Lassila ulkoilee Levillä aamut, iltapäivät tehdään töitä

Lydia on käynyt Suomessa jo monta kertaa aikaisemmin. Mitään valtavaa kulttuurisokkia hän ei siis Suomeen muuttaessaan kokenut. Lydia osaa jo melko hyvin suomea ja on saanut suomalaisia ystäviäkin. Lydia kiistää käsityksen, etteivät suomalaiset olisi sosiaalisia.

”En odottanut, että saisin vielä tässä iässä uusia ystäviä. Mutta täällä on joitain perheitä, jotka ovat muuttaneet koronan aikana Helsingistä Lappiin. Olemme löytäneet paljon yhteistä.”

Pahinta on pimeys, joka viime talvena tainnutti Lydian todelliseen kaamosväsymykseen. Tänä talvena Lydia on varautunut kaamokseen vitamiinikuurilla.

Valoisa aika hyödynnetään niin hyvin kuin mahdollista. Lassilat hiihtävät tai ulkoilevat yleensä aamuisin, minkä jälkeen he työskentelevät.

Sekä Laurilla että Lydialla on työt, joita voi tehdä joustavasti mistä vain. Lauri pyörittää omaa IT-yritystään ja Lydia kahta verkkokauppaa: joogatarvikkeita myyvää Zone by Lydiaa ja jääpakkauksia myyvä Body Icea.

Lydian päivät kilpaurheilijana ovat ohi. Helmikuussa hän kuitenkin matkaa Pekingin talviolympialaisiin, sillä hän juontaa kisoja Australian yleisradiossa.

”Se on minulle uusi ja jännittävä rooli, mutta varmasti hyvin paljon vähemmän stressaava kuin kilpailijan rooli”, Lydia nauraa.

Lauri ja Lydia päivänä, jona he saivat Levin kodin avaimet. He ovat olleet tyytyväisiä päätökseen muuttaa Suomeen. Kuva: Lydian kotialbumi

Lauri ja Lydia päivänä, jona he saivat Levin kodin avaimet. He ovat olleet tyytyväisiä päätökseen muuttaa Suomeen. Kuva: Lydian kotialbumi

Lydia ja Lauri ostivat Leviltä omakotitalon, jota he ovat remontoineet talven mittaan. Kaksi alinta kerrosta on Lassiloiden käytössä ja kaksi ylempää kerrosta on vuokralla. Kuva: Lydian kotialbumi

Lydia ja Lauri ostivat Leviltä omakotitalon, jota he ovat remontoineet talven mittaan. Kaksi alinta kerrosta on Lassiloiden käytössä ja kaksi ylempää kerrosta on vuokralla. Kuva: Lydian kotialbumi

Lappi säilyy kakkoskotina

Suunnitelma viettää Suomessa kahdeksan kuukautta kariutui, kun paluulento Australiaan peruuntui koronan vuoksi. Perhe päätti jättää uudet paluulennot ostamatta ja etsiä uuden kodin Leviltä. Se löytyi yllättäen kaverin vinkistä.

”Lapissa on vaikeata löytää kotia, koska kaikki haluavat vuokrata asunnot lomalaisille ja siten hyödyntää turistisesongin. Tämä talo oli siis aivan lottovoitto”, Lauri iloitsee.

Nyt perheellä on unelmien kodit sekä Australiassa että Suomessa. Taloilla on hyvin samanlaiset puitteet: neljä kerrosta ja hieno sijainti. Suomen kodissa tosin on merinäköalan sijaan upea näkymä järvelle.

Kun korona hellittää, Lassilat aikovat palata taas Australiaan. Suomen koti säilyy kakkoskotina.

”Pojatkin ikävöivät jo ystäviään. Haluamme mennä takaisin, mutta emme ihan vielä. Kaikki tuttumme Australiassa sanovat, ettei sinne kannata vielä tulla”, Lydia sanoo.

Seuraava etappi voisi olla jossain ihan muuallakin, Lauri tuumaa.

”Olemme rakentaneet elämäämme sen verran joustoa, että pystymme tekemään töitä mistä päin maailmaa tahansa. En tiedä, onko Australia seuraava stoppi. Katsellaan.”

Aika näyttää, mihin perhe rantautuu seuraavaksi. Mutta nyt Lydia ilmoittaa lähtevänsä joogaamaan.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Koronarajoituksia pakoon Lappiin – australialainen olympiavoittaja Lydia Lassila vaihtoi surffirannat Levin lumisiin rinteisiin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X