Ihmiset

Maaret Kallio Annassa: "Jos murehtisin muiden asioita koko ajan, en pysyisi hengissä tai työkuntoisena"

Maaret Kallio kertoo Annassa saavansa kuukaudessa kymmeniä avunpyyntöjä. Pää on pidettävä kylmänä ja sydän lämpimänä, kun ihmisille on pakko kertoa, ettei hän ehdi auttaa jokaista henkilökohtaisesti.

Psykoterapeutti Maaret Kallio, 41, peräänkuuluttaa uudessa Annassa avunpyytämisen tärkeyttä. Valitettavasti suomalaisessa pärjäämisen kulttuurissa se voi välillä olla vaikeaa.

”Itselläni on ehdottomasti enemmän taipumusta liikaan pärjäämiseen kuin liian vähään. Olen opetellut sitä, etten aina selviä vain itsekseni. Nykyisin osaan paremmin pyytää apua – olisi tosi huolestuttavaa, jos en sitä tässä terapeutin ammatissani osaisi”, Maaret pohtii jutussa.

Lue myös: Älä jätä ystävää yksin kriisissä – psykologi neuvoo, miten voit auttaa

Annassa Maaret kertoo, että monet luulevat, ettei hän tarvitse apua, koska hänellä on ammattinsa puolesta kaikki edellytykset auttaa itseään.

”Mutta ihminenhän minäkin olen, minulla on omat suruni ja vaikeuteni ja historiani ja ongelmani. Minulla on hirveä liuta erilaisia keinoja säädellä ahdistusta tai tunteita, mutta kun olen ahdistunut tai loukattu, parhaiten minuakin auttaa ja lohduttaa, kun saan jakaa sen toisen ihmisen kanssa. Ihmistä rauhoittaa aina parhaiten toinen ihminen”, Maaret muistuttaa.

Maaret Kallio

Maaret Kallio muistuttaa, että aina ei voi auttaa

Annan jutussa Maaret Kallio toteaa kuitenkin, ettei kenenkään pitäisi yrittää auttaa muita yli omien voimiensa. Auttamisen ei koskaan pitäisi olla itsestäänselvä velvollisuus.

”On paljon naisia, jotka uhraavat itsensä muiden puolesta ja unohtavat omat tarpeensa. Se ei ole hyväksi kenellekään. Pitää olla kiltti ja reilu myös itseään kohtaan ja suojella omaa jaksamistaan”, Maaret sanoo Annassa.

Lue myös: Seura: Sukeltaja Mikko Paasi ampui nuorena vahingossa kaverinsa, hyvittää nyt tekoaan auttamalla muita

Myös Maaret on joutunut asettamaan auttamiselleen selkeät rajat. Monelle tulee mieleen ottaa yhteyttä juuri Maaretiin, julkisuudessa paljon näkyvään lempeään terapeuttiin, kun hätä iskee pahasti päälle.

”Saan somekanavien kautta kymmeniä avunpyyntöjä kuussa. Ne voivat olla tosi vakaviakin tilanteita, esimerkiksi avioeroon, masennukseen tai läheisen kuolemaan liittyviä. Minun pitää pitää sydän lämpimänä mutta pää kylmänä siinä, etten voi auttaa jokaista henkilökohtaisesti. Olen vain Maaret Kallio, en yhtään sen enempää. En ole Suomen Punainen Risti enkä mikään hätänumero”, Maaret toteaa Annassa.

”Koulutukseni auttaa siinä, etten murehdi muiden asioita koko aikaa. Jos niin tekisin, en pysyisi hengissä tai työkuntoisena. Minulla on oma perheeni ja oma elämäni, ja niistä on pidettävä huolta”, Maaret lisää.

Lue myös Annan juttu: Auttamisen ammattilainen Maaret Kallio: ”Nykyisin osaan paremmin pyytää apua itselleni”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maaret Kallio Annassa: "Jos murehtisin muiden asioita koko ajan, en pysyisi hengissä tai työkuntoisena"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.