Ihmiset

Näyttelijä Mari Perankoski kertoo Annassa kantavansa harvinaista geenivirhettä, joka voi olla kohtalokas

Mari Perankoski koki jo nuorena isoja menetyksiä ja geenivirheen aiheuttamia vakavia terveysongelmia. Menneitä hän käsittelee näyttelemällä.

Jo 15-vuotiaana Mari Perankoski sai ensimmäisen kerran syvän laskimotukoksen, kertoo Anna-lehti. Ylioppilaskirjoitusten aikaan tuli toinen ja myöhemmin vielä kolmas.

Lue lisää: Jennyn ja Mikon rakkaustarina sairauksien varjossa: veritulppa, sydänvika ja halvaantuminen

Sairaalassa tutkimuksissa selvisi, että hän kantaa harvinaista geenivirhettä, joka altistaa vaarallisille veritulpille. Ne voivat pahimmillaan olla kohtalokkaita aivoihin, sydämeen tai keuhkoihin asti edetessään.

Sen vuoksi Mari on syönyt verenohennuslääkettä 19-vuotiaasta asti. Marille tulee helposti mustelmia ja onnettomuuksissa, kuten kaatumisissa, sisäisen verenvuodon riski on normaalia suurempi.

”Taistelin diagnoosia vastaan, ja lääkityksen hyväksyminen oli ainoa myönnytykseni sille. Minun olisi pitänyt luopua rajusta liikunnasta, mutta sen sijaan aloin harrastaa sählyä”, Mari kertoo Annassa.

”Halusin vain jatkaa elämää eteenpäin.”

Mari Perankoski menetti samaan aikaan äitinsä ja työnsä

Kuolema on muutenkin tullut lähelle Marin elämässä.

15-vuotiaana hän selviytyi niukin naukin tulipalosta, jossa ystävä kuoli. Ylioppilaskirjoitusten aikaan isä menehtyi mahasyöpään 44-vuotiaana puolen vuoden sairastamisen jälkeen. Pahin isku oli, kun heinäkuussa Ulla-äiti kuoli äkillisesti pitkään sairastettuaan. Samaan aikaan freelancerina työskentelevältä Marilta loppuivat puoleksi vuodeksi työt.

”Juhannuksena päättyivät tv-sarjan kuvaukset, sen jälkeen keskityin äidin asioiden hoitamiseen ja sitten saattelinkin häntä työttömänä hautaan”, Mari muistelee Annassa.

Lue lisää: Irtisanominen toi uuden suunnan Ritvan elämään: ”Työttömyys olikin onnenpotku”

Viikko sen jälkeen Mari sai Savolainen sananvalmius -palkinnon.

”Olisipa äiti ehtinyt nähdä vielä sen, sillä palkinto olisi kuulunut hänellekin. Hän nauratti ronskilla huumorillaan kaikkia, mikä joskus teini-ikäisenä tuntui ahdistavaltakin. Nyt vuorostaan oma poikani sanoo minulle, että äiti, älä viitti”, Mari kertoo Annassa.

Huumori avuksi surun käsittelyssä

Työttömyysjakso on nyt päättynyt. Mari kertoo Annassa, että jälkeenpäin ajateltuna hiljainen syksy oli ehkä hyväksi. Sen ansiosta hän sai itsensä kirjoittamaan ensimmäistä kertaa podcastia ja stand upia. Nyt alkamassa on myös uusia projekteja kuvauksineen.

Huumori ja näytteleminen on Marille tapa käsitellä omiakin kokemuksiaan. Stand up -esityksissään hän käsittelee huumorin keinoin keski-ikäisen naisen tuntoja, niin kuin 50 vuotta täyttämistä.

”Mikään ei ole niin huumorintajuinen olento kuin keski-ikäinen nainen”, Mari Perankoski sanoo Annassa.

”Viisikymppisenä ihminen on ehtinyt kokea eroja, läheisten menetyksiä, lasten kasvukipuja, sairastumisia. Kun kaikki mahdollinen on jo tapahtunut, sitä voi jäädä hankeen makaamaan tai nousta ja nauraa, että näyttipä tämäkin hassulta.”

Lue myös Annan juttu: Äidin menettäminen oli Mari Perankoskelle kova paikka: ”Vaikka Jouni ja ystävät olivat tukena, minun oli uskallettava kohdata suru yksin”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näyttelijä Mari Perankoski kertoo Annassa kantavansa harvinaista geenivirhettä, joka voi olla kohtalokas

BukkaGe

..Ne eivät todellakaan nimittäin ole ilmaisia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.