Laulaja Marita Taavitsainen: ”Olin jo sisimmässäni päättänyt erota, kun pariterapia alkoi”

Laulaja Marita Taavitsainen, 50, koki, että ei saanut olla avioliitossaan oma itsensä. Vuosien jahkailun jälkeen ero toi helpotuksen, ja nyt Marita on löytänyt rinnalleen ihmisen, jonka kanssa edetään hiljalleen.

Tulipunainen­ Alfa Romeo,­ todellinen sporttiauto,­ kurvaa Rajamäellä sijaitsevan omakotitalon pihaan. Ratissa istuu talon emäntä, laulaja Marita Taavitsainen, joka on käynyt viemässä tyttärensä kouluun.

”Tämä on se minun viidenkympin kriisini.”

Oikeasti iän karttuminen on sivuseikka. Maritalla on ollut hiljattain suurempiakin murroksia. Hänen koko elämänsä on mullistunut viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Talvella Marita erosi aviomiehestään Tomi Natrista. Yhdessä asuttiin silti vielä tovi, kunnes puoliso muutti pois perheen kodista kesän alussa.

Keväällä kuvioihin oli tullut Pasi, Maritaa 15 vuotta nuorempi mies. He tapasivat Kanariansaarilla ravintolassa, jossa Marita esiintyi ja Pasi työskenteli tarjoilijana.

Yhtälöä ei helpota se, että kesällä eron jälkeen Maritan ex-mies muutti Lapualle 350 kilometrin päähän. Käytännössä Marita on lasten yksinhuoltaja, mutta Tomi tapaa Stellaa, 9, ja Iinestä, 7, mahdollisuuksien mukaan.

Täysi myllerrys siis. Silti Marita toteaa päällimmäisen tunteensa olevan helpotus.

Lue myös: Ero tuli? – Nämä asiat yllättävät liiton päättymisen jälkeen

Ei enää syyllisyyttä

Kymmenen vuotta kestänyt avioliitto ei ollut helppo. Marita Taavitsainen koki, että hän ja Tomi olivat kovin erilaisia.

”Tomi olisi halunnut kulkea käsi kädessä lenkkipolulla samanlaisissa tuulipuvuissa, mutta mie en vaan ole yhtään sen tyyppinen.”

Myös keikkatyöläisen arki söi parisuhdetta. Iltatyöt ja viikonlopun keikat ympäri maata rassasivat arjen aikatauluttamista. Kahden pienen lapsen vanhemmille ei juuri jäänyt kahdenkeskistä aikaa.

”Tuntui pitkään siltä, että jouduin aina potemaan huonoa omaatuntoa menemisistäni ja työstäni. On todella reilumpaa kaikkia kohtaan, kun ei enää tarvitse potea syyllisyyttä.”

Marita ja Tomi olivat aloittaneet eroprosessin jo vuosia ennen lopullista eroa. Maritan on silti vaikea eritellä, milloin ajatukset liiton päättämisestä lopullisesti valtasivat mielen. Lasten vuoksi hän työnsi pitkään ajatukset taka-alalle. Hän ei halunnut, että tytöistä tulisi erolapsia.

Marita TaavitsainenApua liian myöhään

Lopullinen eropäätös ei ollut äkillinen päähänpisto. Marita ja Tomi harkitsivat asiaa pitkään. Viime vuonna he yrittivät lisäksi selvittää liittonsa tilaa terapiassa. Kynnys sen aloittamiseen oli kova, mutta aina käynnin jälkeen tuli parempi fiilis.

”Mutta ehkä menimme terapiaan liian­ myöhään. Olin kai jo sisimmässäni päättänyt erota, kun pariterapia alkoi. Tiesin, että olisi täytynyt tapahtua ihme, jotta liitto olisi pelastunut.”

Marita puntaroi mielessään myös sitä vaihtoehtoa, että liittoa olisi jatkettu siihen asti, kunnes tytöt olisivat täysi-ikäisiä. Pian hän kuitenkin totesi, ettei siinä olisi järkeä.

”Siinä tapauksessa olisin ollut erotessani jo 60-vuotias. Jokaisella on vain tämä yksi elämä, ja se menee hirveän nopeasti. Emme nähneet muita vaihtoehtoja kuin lähteä liitosta. Meidän ei kannattanut enää pitkittää asiaa.”

Lue myös: Ovatko sukset ristissä parisuhteessa? Näin avaat solmuja ja voitat vaikeudet

Tapaileva sinkku

Juuri nyt Marita Taavitsainen ei itsekään tiedä, onko hän nyt sinkku vai vapaa.

”Ehkä olen nyt tapaileva sinkku. Deittailemme, mutta kaikkea ei tarvitse määritellä heti.”

Uuteen suhteeseen ei ole ollut helppo hypätä, sillä eroprosessi oli raskas. Välit ex-miehen kanssa eivät ole vieläkään parhaat mahdolliset.

Marita ja Pasi ovat jo varovaisesti suunnitelleet yhteisiä liiketoimia. He haluaisivat tuunata ihmisten koteja uuteen uskoon näiden omista vanhoista tavaroista.

”Aina ei tarvitse ostaa kaikkea uutena. Löydän usein ihmisten varastoista tavaraa, jota he eivät osaa hyödyntää.”

Pasi on kätevä nikkaroimaan ja rakentamaan, Maritalla puolestaan on visuaalista silmää. Yhdessä he sisustivat jo erään Maritan ystävän asunnon.

”Kun minä ajattelen jotain, Pasi on hetkessä jo toteuttanut visioni.”

Nyt kun eron raskain vaihe on ohi, Marita tuntee olonsa vapautuneemmaksi ja voimakkaammaksi kuin koskaan. Aikaa ja energiaa jää nyt enemmän omien unelmien toteuttamiselle.

”Ehkä me vain kasvoimme Tomin kanssa omille poluillemme. Tai ehkä olimme jo alusta lähtien liian erilaisia. Voi olla, että suhteen alkuhuumassa se jäi minulta jotenkin huomaamatta.”

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa laulaja Marita Taavitsainen kertoo erostaan, elämästään sen jälkeen ja siitä, millaista yksinhuoltajaäidin kiireinen arki on. Voit lukea koko jutun Kotilieden numerosta 20/2018. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus!

Keskustelu

Voi ei, pitäkö kuvioihin tuoda aina joku uusi kuvioihin noin pian.. Olisit pari vuotta yksin ja ja keskittyisit lapsiisi ja kotiisi, ja urakin on hoidettava. Ihminen voi myös voida hyvin vaikka on ilman parisuhdetta! Sen aika tulee, mutta jos tulisi vaikka hitaasti myöhemmin.

No jos on kerran päättänyt, että elää vain kerran eikä voi odottaa kun lapset ovat aikuistuneet, ja itse on silloin 60-vuotias, niin eiköhän se vastaus löytynyt haastiksesta. Ei se järvi soutamalla kulu.

MINÄ MINÄ MINÄ…MINULLA ei ollut kaikki hyvin jne..jne… On tässä taas semmonen lällykkä jottei toista. Tomi oli mies paikallaan ,mutta eihän sitä JAKSA KUNNON MIEHEN KANSSA… Näitä harakoita on joka lähtöön ja siinä joutuu moni tasapainoinen kunnollinen ihminenkin lähipiirissä kärsimään noitten toilailuista..Tomille vaan jaksamista ja ole tarkkana seuraavan suhteen kanssa,ettet putoa samanlaiseen avantoon toista kertaa..

Kommentoi juttua: Laulaja Marita Taavitsainen: ”Olin jo sisimmässäni päättänyt erota, kun pariterapia alkoi”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X