Marita Taavitsainen, laulaja, ero, erokriisi

Marita Taavitsainen Annassa: Avioehto helpotti eroprosessia

Laulaja Marita Taavitsainen haki apua jopa pariterapiasta, mutta ero tuli silti. Uudessa Annassa hän kertoo, miten eroprosessi sujui ja mitä olisi pitänyt tehdä toisin, jotta erolta olisi voitu välttyä.

Laulaja Marita Taavitsainen, 49, kertoo uudessa Annassa, että oli aivan hirveää sanoa 7- ja 9-vuotiaille tyttärille, että hän on eroamassa heidän isästään.

”Minulla on siitä vain sumuisia muistoja. Olin järkyttynyt ja surullinen. En olisi halunnut tuottaa lapsilleni sellaista pettymystä, mutta toisaalta ei vanhempien toimimaton parisuhdekaan ole lapsille pitemmän päälle hyväksi”, Taavitsainen pohtii Annassa.

Eropäätös ei ole ollut hätiköity, sillä haettuaan eroa maaliskuussa 2017, Marita ja hänen miehensä Tomi Natri yrittivät vielä saada suhteen toimimaan. Virallinen ero astui kuitenkin voimaan maaliskuussa 2018. Toistaiseksi pariskunta asuu saman katon alla, sillä yhteisen omakotitalon myynti on vielä kesken.

”Olen luonteeltani äkkipikainen, ja minulla on toisinaan taipumusta tehdä liian nopeita ratkaisuja. Tämän prosessin aikana opin, että isot päätökset vaativat aikaa. On parempi miettiä kahteen kertaan kuin katua jälkikäteen”, Marita sanoo.

Lue myös: Ovatko sukset ristissä parisuhteessa? Näin avaat solmuja ja voitat vaikeudet

Marita Taavitsainen, ero, erosi, mies, laulaja

”Eron jälkeen olen ottanut ohjat takaisin omiin käsiini”

Vaikka eroaminen teki kipeää, Marita Taavitsainen kertoo Annassa tilannetta helpottaneen, että hän on taloudellisesti itsenäinen. Omaisuuden jakaminen on helppoa muun muassa avioehdon takia.

”Yksi pahimmista painajaisista olisi se, ettei voisi lähteä parisuhteesta rahan takia. Itsenäisyys on minulle kunnia-asia ja osa persoonaani. Olen tullut toimeen omillani siitä lähtien, kun muutin 16-vuotiaana pois kotoa ja aloitin parturi-kampaamoalan opinnot”, Taavitsainen sanoo.

Silti Marita kertoo kokevansa, että käytännön asioiden hoitaminen jäi parisuhteessa liian usein miehen vastuulle.

”Nyt huomaan, että ei sittenkään ollut fiksua antaa miehen hoitaa niin monia asioita puolestani, sillä silloin putoaa helposti kärryiltä arkisista jutuista vakuutuksista talokauppoihin. Eron jälkeen olen ottanut ohjat takaisin omiin käsiini, mutta se on vaatinut minulta paljon työtä ja selvittelyä. Jatkossa haluan pysyä itse kartalla omista asioistani”, Marita toteaa Annassa.

Lue myös: Annika, 52, eron jälkeen: ”Opin, että voin olla yksin ja silti tosi onnellinen”

Marita Taavitsainen, ero, erosi, mies, laulaja

Pariterapiassa apua hakemassa

Marita ja Tom aloittivat terapian samoihin aikoihin kuin ero laitettiin vireille. Taavitsainen kertoo, että terapia on avannut hänen silmänsä omalle käytökselle.

”Opin katsomaan heikkouksiani ja vahvuuksiani realistisesti. Tajusin konkreettisesti, mitä tarkoittaa sanonta ”niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan”. Jos oma kommunikaatio on puutteellista tai toista moittivaa, ei voi odottaa toiselta parempaa vastausta. Parisuhteessa kaikkeem tarvitaan kaksi.”

Terapiassa Taavitsainen oppi, että ongelmia on helpompi ratkoa, mikäli niihin puututaan ajoissa.

”Kun katson parisuhdettamme jälkikäteen, meidän olisi kannattanut hakeutua pariterapiaan jo silloin, kun lapset olivat ihan pieniä ja arkemme kiireisimmillään, eikä vasta sitten, kun ongelmat olivat paisuneet suuriksi”, hän sanoo Annassa.

Tästä erosta Marita on oppinut paljon. Kun uuden parisuhteen aika joskus koittaa, hän haluaa muuttaa käytöstään kahdessa asiassa.

”Toivon, että osaan jatkossa olla parempi kumppani parisuhteessa; sellainen, joka kuuntelee enemmän ja päällepäsmäröi vähemmän. Minulle tärkeää on pyyteetön rakkaus ja se, että minua rakastetaan ehdoitta”, Marita Taavitsainen sanoo.

Lue myös Annan juttu: Marita Taavitsainen romanssikohusta: ”Kaveripohjalta olemme liikenteessä”

Keskustelu

Kommentoi juttua: Marita Taavitsainen Annassa: Avioehto helpotti eroprosessia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X