Ihmiset

Helsinkiläinen Martti, 66, on jouluihminen, jonka valopyramidit herättävät ihastusta: ”Valot syttyvät parvekkeella itsestään neljän aikaan iltapäivällä ja sammuvat kymmeneltä”

Martti Lesonen on jouluihminen, siis ihminen, joka rakastaa joulua ja kaikkea kaunista, mitä siihen liittyy. Nyt pääsemme hänen parvekkeelleen ihailemaan jouluvaloja, jotka herättävät ihastusta naapureissa ja ohikulkijoissa.

Helsinkiläinen Martti Lesonen, 66, on todellinen jouluihminen. Se tarkoittaa sitä, että hän aloittaa jouluvalmistelut joka vuosi hyvissä ajoin, jotta saa joulukuun koittaessa rauhoittua nauttimaan upeista kausivaloista ja parvekkeen tunnelmasta.

Lue myös: Loviisalainen Kimmo, 52, rakastaa joulua niin paljon, että se pyörii hänen mielessään ympäri vuoden – ”Haluaisin pelastaa ­kaikki joulukoristeet”

Martin parvekkeella loistaa tänä vuonna useita kirkkaita valopuita.
Martti Lesonen halusi tänä vuonna parvekkeelleen kirkkaita joulupuita. Aiempina vuosina parvekkeella ovat säteilleet erilaiset valopyramidit.

Martti rakastaa värejä ja valoja

”Olen jouluihminen, voi kyllä! Ja valoihminen! Rakastan kirkkaita värejä, aurinkoa ja valoja. Pukeudunkin värikkäästi enkä häpeile sitä.

Parvekkeen valaisen kauniisti joka vuosi. Viime vuonna ja monena vuonna aiemmin laitoin sinne eri värisiä valopyramideja. Tänä vuonna halusin jotain vähän erilaista.

Naapuritkin tykkäävät. Saan palautetta, että parvekkeeni on kaunis ja että on kiva, kun joku viitsii laitella. Oma hommansa tässä tosiaan on, joten aloitan virittelyn jo hyvissä ajoin syksyllä.

Asun Helsingin Sörnäisissä. Tässä ympärillä on kaksi 12-kerroksista taloa, ja vain yhdellä toisella parvekkeella on värikkäitä valoja.

Nyt kun sähköstä on pulaa, olen kytkenyt valoihin kello­kytkimen. Ne syttyvät itsestään neljän aikaan iltapäivällä ja sammuvat kymmeneltä. Aamulla ne syttyvät jälleen kuudelta palaakseen kolmisen tuntia.

En viitsi pitää kirkkaita valoja päällä yöllä, etten häiritse naapureiden unta.

Kreikassa Martti ihaili puun kokoisia joulutähtiä

Olen muutenkin esteetikko, ja joulussa on tärkeää, että ympärillä on kauniita asioita. Ostan joulukukkia sisälle ja kanervia parvekkeelle. Keittiössäni on kolme kuparinväristä pylvästä, joihin laitan komeat joulutähdet ja lisäksi atsaleoja. Koristelen valkoisen muovikuuseni sinisillä valoilla, ripustan joulupalloja kaikkialle ja laitan liinoja ja tonttuja pöydille. Punaisia joululiinoja etsin jatkuvasti kirpputoreilta. Ne tekevät yhdessä elävien kynttilöiden kanssa joulun.

Asuin viisi vuotta Kreikassa ja niinä vuosina vietin myös joulun siellä. Se ei kyllä tuntunut oikealta, vaikka sainkin ihailla joulutähtiä, jotka kasvoivat lähes puun kokoisiksi.

Jouluni rakentuu niin, että ostan perinteiset ­jouluruoat kaupasta, paistan kinkkurullan uunissa ja katan pöytään kauniit astiat. Joulu alkaa joulurauhan julistuksesta, ja sen jälkeen hyvä ystäväni tulee luokseni jouluaterialle. Sitten vain nautitaan! ”

Lue myös Seura.fi: Jouluperinteet luovat joulutunnelmaa – Lukijat paljastavat merkityksellisimmät: ”Hyasintin hieno, makeahko tuoksu vie suoraan lapsuuteen”

Juttu on ilmestynyt Kotiliedessä 26/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helsinkiläinen Martti, 66, on jouluihminen, jonka valopyramidit herättävät ihastusta: ”Valot syttyvät parvekkeella itsestään neljän aikaan iltapäivällä ja sammuvat kymmeneltä”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.