Seura paljastaa: Tiesitkö nämä 5 asiaa Matti Nykäsestä?

Seura muistelee uusimmassa numerossaan mäkihyppylegenda Matti Nykästä. Tiesitkö sinä, että juuri Seura-lehti teki Matista supertähden?

Matti Nykänen kuoli yllättäen 4. helmikuuta, ja kansa herkesi suremaan mäkihyppymestaria. Uusi Seura listasi kiinnostavat yksityiskohdat Matin yksityiselämästä. Tiesitkö sinä nämä viisi asiaa Matista?

1. Kuudesti naimisissa, kolme lasta

Matti Nykänen ehti avioitua kuusi kertaa elämänsä kanssa. Vaimoja oli kuitenkin vain viisi, sillä hän oli kahdesti naimisissa Mervi Tapolan kanssa.

Ensimmäinen Matin vaimoista oli Tiina Hassinen. Pari avioitui vuonna 1986 ja heille syntyi vuonna 1987 Sami-niminen poika. Vuonna 1989 Matti avioituikin Pia Hynnisen kanssa ja pariskunta sai Eveliina-tyttären vuonna 1990. Vuonna 1996 Matti avioitui Sari Paanalan kanssa. Kaikki Matin kolme ensimmäistä avioliittoa kestivät kaksi vuotta.

Mervi Tapiolan kanssa Matti pysyi kuitenkin yhdessä lähes kymmenen vuotta. Pari avioitui ensimmäisen kerran vuonna 2001 ja toisen kerran 2004, ja erosi lopullisesti 2010. Viimeisen kerran Matti meni naimisiin Pia Talonpojan kanssa vuonna 2014. Pari pysyi yhdessä aina Matin kuolemaan asti.

Avioliitoissa syntyneiden lasten lisäksi Matilla on vielä yksi tytär.

2. Vaihtoi sukunimensä 90-luvulla

Matti vaihtoi sukunimensä kahdeksi vuodeksi 1990-luvun loppupuoliskolla. Mennessään naimisiin Sari Paanalan kanssa vuonna 1996, hän otti sukunimekseen Paanalan. Liitto kuitenkin päättyi kahden avioliittovuoden jälkeen, minkä jälkeen Matti vaihtoi sukunimensä takaisin Nykäseksi.

Lue myös: Suomalaiset keksivät nyt itselleen uusia sukunimiä – aloittaisitko sinäkin uuden suvun?

Matti Nykänen

Matti Nykänen ja Pia Talonpoika itsenäisyyspäivänä 2015.

3. Vankeustuomiot seurasivat toisiaan

Matti on ollut vuosien varrella julkisuudessa useamman kerran väkivaltarikosten tekijänä. Vuonna 2004 hän puukotti viinanhuuruissaan perhetuttua, ja samana vuonna hänet vangittiin tapon yrityksestä. Vapauduttuaan vankeudesta ehdonalaiseen Matti päätyi pahoinpitelemään Mervi-vaimonsa sairaalakuntoon ja puukottamaan entistä ystäväänsä vuonna 2005.

Vuonna 2009 Matti puolestaan yritti puukottaa Merviä ja kuristaa häntä kylpytakin vyöllä. Seuran jutussa kerrotaan, että Matti sai teosta vankeustuomion, josta hän vapautui 2012.

4. Matti Nykänen sairasti diabetesta

Vuoden 2018 lopulla Matti Nykäsellä todettiin diabetes. Silloin koko elämänsä kanssa alkoholin kanssa tapelleen Matin olisi ollut syytä laittaa korkki kiinni, sillä rankan alkoholinkäytön ja diabeteksen yhdistelmä on hengenvaarallinen. Matti ei kuitenkaan jättänyt juomista.

”Juon, jos janottaa”, Matti totesi Seuran jutun mukaan.

Lue myös: Moni sairastaa aikuisiän diabetesta tietämättään – 11 varoittavaa oiretta

5. Seura teki Matista julkkiksen

Matti lensi supertähteyteen urheilullisilla ansioilla, mutta superjulkkis hänestä tuli Seura-lehden sivuila. Seura lehti muistelee, että lehden sivuilla julkaistiin 80-luvulla lähes sata juttua Matti Nykäsestä. Seura oli solminut Matin kanssa ainutlaatuisen sopimuksen, että huippu-urheilijasta kertovat jutu julkaistaisiin ensimmäisenä Seurassa. Tämä perustui siihen, että Seuran toimittaja Isto Lysmä seurasi valokuvaajan kanssa Nykästä ympäri maailmaa. Vauhti oli kova ja hommia painettiin välillä yötä myöten.

Sopimus hyödytti molempia osapuolia. Jutuista maksettiin Nykäselle satojatuhansia markkoja. Toisaalta Seura tahkosi Nykäsen tarinoilla miljoonia.

Seura kertoo, että kymmenen vuotta jatkuneen yhteistyön aikana Isto Lysmästä tuli Nykäselle isähahmo.

”He olivat samanlaisia. Isto ymmärsi Matin uhoa, sitä oli hänessä itsessäänkin. Ja Isto oli aina hirveän lojaali Mattia kohtaan. Hän ei tuonut jutuissa niitä vaikeimpia asioita esiin”, toimittaja Lysmän ex-vaimo Maija Lysmä muistelee Seurassa.

Lue myös Seuran juttu: Shekkivihkojournalismista maksettiin Matti Nykäselle satojatuhansia markkoja – Monacossa solmittu sopimus takasi mäkimiehestä kertovien juttujen ensijulkaisun Seurassa

Avainsanat

Keskustelu

Matille olisi ollut parempi, ettei tuollaisia sopimuksia olisi ollut. Pää ei kestänyt sitä rumbaa. Ja Lysmän jälkeen tuli Merilä tekemään rahaa Matin kustannuksella!

Hei, nyt kyllä tuntuu pahalta lukea tälläistä tarinaa ja yksityiskohtaista tiedotetta Matin elämän vaiheista. Pitäisi miettiä miltä tuntuu lähimmistä omaisista. Annettaisiin omaisten jo rauhassa keskittyä surutyöhön ja yllättävään menetykseen.
Tuntuu että kaikille vain Matin elämäntyyli loppuaikana on se tärkein muistelun aihe ja näitä ystäviä sekä isähahmoja on kaikkialla!
Tarkennus vielä, Matti ei saanut tuomiota tapon yrityksestä vaan väkivaltaisuudesta ja pahoinpitelystä!

Kommentoi juttua: Seura paljastaa: Tiesitkö nämä 5 asiaa Matti Nykäsestä?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X