Meiju Suvas, laulaja

Laulaja Meiju Suvas Seurassa: ”Naisen on osattava pitää puolensa”

Meiju Suvas aloitti uransa laulajana 35 vuotta sitten. Uudessa Seurassa Meiju antaa kolme vinkkiä laulajanurasta haaveilevalle Milena-tyttärelleen.

Laulaja Meiju Suvas, 59, kertoo uudessa Seurassa, että hänen tyttärensä haaveilee seuraavansa äidin jalanjäljissä viihdealalle. 18-vuotias Milena-tytär opiskelee media-alaa.

”En tiedä parempaa kuin se, että saan tulkita tunteita laulamalla ja antaa yleisölle kaikkeni”, Milena sanoo Seurassa.

Lue myös: Ministeri Anne-Mari Virolainen tyttärensä kuolemasta: ”Emme kertoneet muille lapsille, että sairaus johtaa kuolemaan”

Meiju antaa Seurassa kolme vinkkiä, jotka toivoisi tyttärensä pitävän mielessä, kun tämä lähtee tavoittelemaan unelmiaan.

1. Pidä puolesi

Meiju Suvas aloitti laulajan uransa Frederikin taustalaulajana vuonna 1981.

”Kun kuljin Reetun seurassa, kukaan ei kiusannut tai ahdistellut. Häirintä tuli mukaan silloin, kun aloin keikkailla yksin. Hetken mietin, että tätäkö tämä sitten tulee olemaan.”

Meiju Suvas, laulaja

Meiju Suvas uransa alkupuolella vuonna 1983.

Meijun mieleen on jäänyt esimerkiksi kerta, kun keikkapaikan hotellinjohtaja soitti Meijun hotellihuoneeseen ja vihjaili, että yöpymistä vastaan laulajan tulisi olla valmis tekemään miehelle tiettyjä palveluksia. Onneksi keikka oli jo ohi, eikä Meijun ollut pakko jäädä hotelliin yöksi. Hän sulki puhelimen ja lähti saman tien.

Kaikkein häiritsevin häirintätapaus sattui kerran, kun Meiju oli jo kiipeämässä lavalle. Juuri silloin yleisön joukossa ollut mies tarttui Meijun käteen ja painoi sen paljasta penistään vasten.

”Tilanne oli kamala. Kiiruhdin takahuoneeseen pesemään käteni.”

Meiju uskoo, että samat kokemukset seksuaalisesta ahdistelusta leimaavat useita aloja.

”Naisen on osattava pitää puolensa. Se on tärkein neuvoni tyttärelleni”, Meiju sanoo Seurassa.

Lue myös: Tuula-Maria muisti raiskauksensa vasta aikuisena: ”Näin minulle kävi”

2. Kuuntele sydäntäsi

”Tällä alalla riittää neuvojia. Onhan neuvoja hyvä kuunnella, mutta tärkeintä on luottaa omaan vaistoon”, Meiju neuvoo tytärtään.

Tämän neuvon Meiju on itse todennut toimivaksi 1990-luvun alussa. Silloin Meiju oivalsi, että jotta hän voi menestyä urallaan, on hänen onnistuttava löytämään uusi hitti. Hän matkusti Espanjaan päättäen, ettei palaa ennen kuin uusi kappale on löytynyt. Meiju kulki ympäri levykuppoja kuunnellen espanjalaisia kappaleita. Lopulta mieluinen löytyi. Kari Kuuvan suomentamana kappale sai nimekseen Pure mua.

Meiju kertoo Seurassa, että levy-yhtiön mielestä niin rajua kappaletta ei voinut julkaista lainkaan. Meiju kuitenkin piti päänsä. Hän uskoi, että nyt ollaan hitin äärellä. Niin oltiinkin.

”Laulajana on oltava sopeutuvainen ja nöyrä, mutta nöyristellä ei saa. On tunnettava oma arvonsa ja jaksettava uskoa omaan visioonsa silloinkin, kun ympärillä olevat ihmiset eivät tee niin.”

Lue myös: Tintti perusti kahvilan koppimopoon – ”Eräs mies melkein ajoi päin tolppaa, kun näki kahvilani”

Meiju Suvas, Milena Suvas

Meijun tytär Milena on kasvanut muusikoiden keskellä. Lapsena hän on muun muassa leikkinyt barbeilla Dannyn kanssa.

3. Älä luule itsestäsi liikoja

Meiju kertoo Seurassa, että yksi tärkeimmistä asioista allalla on, ettei anna menestyksen nousta päähän. Hän sanoo itse oppineensa elämään julkisuuden kanssa kantapään kautta.

”Nuorena aloittelevana muusikkona tein julkisuudesta itselleni vankilan. Kuvittelin, että en voi mennä uimahalliin tai liikkua ulkona ilman meikkiä, koska minut tunnistetaan. Tapani ajatella alkoi rajoittaa elämääni”, Meiju toteaa.

Nykyään Meiju ei enää välitä siitä, tunnistaako joku hänet. Hän istuu mielellään uimahallin saunassa nakuna ja rupattelee muiden kanssa.

”Työstin pääni siihen kuntoon, että olen sinut tähän ammattiin kuuluvan julkisuuden kanssa. Se, että esiinnyt työksesi, ei tee sinusta yhtään sen kummempaa ihmistä kuin kenestäkään muustakaan.”

Lue myös Seuran juttu: Meiju Suvas kertoo törkeästä ahdistelusta keikalla: ”Kiiruhdin takahuoneeseen pesemään käteni”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Laulaja Meiju Suvas Seurassa: ”Naisen on osattava pitää puolensa”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X