Mira Luoti menettämisen pelosta Seurassa: ”Aamulla vein pojan sairaalaan, ja siellä hänen sydämensä pysähtyi” 

Rakas sisko on ollut Mira Luodin tukena elämän vaikeissa hetkissä: veljen menehdyttyä syöpään ja oman pojan sydänvian paljastumisen jälkeen. Nyt Mira kertoo Seurassa yhteisistä onnen hetkistä sekä elämää varjostaneista suruista.

Mira Luodin pojalla Urholla todettiin synnynnäinen sydänvika kesänä 2014.

”Ihmettelin, kun yhtenä iltana poika oli vaisu eikä suostunut syömään juuri mitään”, Mira kertoo Seurassa. Mira soitti lääkärille, joka käski odottamaan aamuun,

”Aamulla vein pojan sairaalaan, ja siellä hänen sydämensä pysähtyi.”

Lue myös: Mira Luoti seksuaalisesta ahdistelusta Annassa: ”On väärin, että uhrit joutuvat puolustelemaan itseään” 

Vaikeita hetkiä

Mira teki tuolloin ensimmäistä soololevyään ja vietti päivät Urhon kanssa teho-osastolla. Lääkärin kehotuksesta Mira pyrki elämään mahdollisimman normaalia elämää ja meni studiolle, jos ei saanut olla sairaalassa.

Tilanteesta teki raskaamman se, että Urhon päästyä sairaalasta kotiin, Miran veljeltä Mikalta löydettiin syöpä. Hän menehtyi vain kolme kuukautta diagnoosin saamisen jälkeen.

”Alun perin syöpä oli alkanut suolistosta, mutta se oli levinnyt koko kehoon, kun se löydettiin. Mika oli kaatunut töissä, ja kun murtunutta lonkkaa ruvettiin operoimaan, kävi ilmi, että syöpä oli jo kaikkialla”, Mira muistelee Seurassa.

Sokki oli valtava. Mika oli kärsinyt jatkuvista poskiontelontulehduksista ja kurkkukivusta, mutta hän oli kova jätkä ja entinen jääkiekkoilija, joka ei valittanut vähästä.

Rakas sisko tukena

Tukena elämän vaikeimpina aikoina oli Miran sisko Kikka, eli Kirsi Ailio.

Mira oli vasta neljävuotias tavatessaan elämänsä kenties merkityksellisimmän ihmisen, Kikan. Kaikki alkoi ystävyydestä, mutta se syveni myöhemmin sisarussuhteeksi, kun heidän vanhempansa löysivät toisensa ja perustivat uusperheen.

”Elämäntilanteemme tuntuvat menevän samoja reittejä lähes samoissa sykleissä. Olemme tukeneet toisiamme äitiyteen ja lapsiin liittyvissä asioissa, mutta myös sydänsuruissa”, Mira Luoti kertoo Seuran jutussa.

Siskon tarjoama tuki oli korvaamatonta Mikan ja Urhon diagnoosien aikana. Mira kertoo Seuran jutussa, että Kikka on maailman paras kuuntelija.

”Purin Kikalle menettämisen pelkoani”, Mira sanoo.

Elämä jatkuu

Urhon sydänvika voidaan operoida vasta, kun hän on vanhempi. Hänen sydämensä on pysähtynyt useamman kerran. Viime kesänä rytmihäiriöt palasivat tauon jälkeen. Nyt Urhon mukana kulkee laite, joka kohtauksen yllättäessä välittää peukalon kautta dataa suoraan Lastenklinikalle.

Urholle tehdään lisää tutkimuksia lähiaikoina. Vaikka tilanne ahdistaa, lääkärin neuvot normaalin arkielämän jatkamisesta pysyvät Miran mielessä.

”Olimme hiljattain Urhon kanssa uimahallissa ja hän sai siellä rytmihäiriökohtauksen. Onneksi se meni pian ohi. Viikon kuluttua vein hänet takaisin uimahalliin. Minulle on tärkeää, että elämä jatkuu enkä luo mörköjä asioista tai paikoista”, Mira kertoo Seurassa.

Suru toi yhteen

”Urhon sairastuminen ja Mikan kuolema toivat meitä perheenä yhteen entistä enemmän”, Mira sanoo.

Mira kertoo Seuran jutussa, että Mika on läsnä puheissa ja häntä kaivataan paljon. Myös Urho puhuu ihmisille paljon Mika-enosta ja väittää joskus Mika-enon puhuneen hänelle. Urho oli alle 2-vuotias, kun Mika kuoli eikä voi muistaa häntä.

Mira ja Kikka ovat aina osanneet sanoittaa tunteitaan, ja surua on purettu puhumalla.

”Meitä yhdistää ajatus, että kuoleman jälkeen vielä tavataan. Se helpottaa, koska silloin lähtö ei tunnu niin lopulliselta.”

Lue myös Seuran juttu:  Lapsuuden parhaasta ystävästä tulikin Mira Luodin oma sisko: ”Pikkuhiljaa vanhempamme rakastuivat – heidän suhteensa tuli osaksi elämäämme luontevasti”

Avainsanat

X