Näin laulajien palkkiot ovat romahtaneet: Johanna Pakonen paljastaa Annassa tienaavansa neljäsosan siitä, mitä tienasi 10 vuotta sitten

Laulajien palkkiot ovat pienentyneet vuosien varrella ja levymyynti on romahtanut. Johanna Pakonen kertoo uudessa Annassa tienaavansa nykyään enää murto-osan menneiden vuosien summista.

43-vuotias laulaja ja ex-tangokuningatar Johanna Pakonen kertoo uudessa Annassa musiikkialan ammattilaisten palkkioiden romahtaneen vuosien varrella.

”Olen onnekas, että saan keikkailla päivätyökseni edelleen. Moni kollega on joutunut vaihtamaan alaa. Keikkalaulajan työ on nykyisin epävarmuutta ja selviytymistaistelua koko ajan”, Johanna sanoo Annan jutussa.

Lue myös: Johanna Pakonen, 42, ja Antti Lehto, 31, Annassa: ”Meillä on vauvahaaveita”

Tulot romahtaneet vuosien varrella

Johannan kalenterissa on tänä kesänä 14 keikkaa. Niiden lisäksi sinne on merkitty 10 yksityistilaisuutta. Vuositasolla hänellä on nykyisin 60–100 keikkaa. Parhaimpina aikoina työpäiviä saattoi olla enimmillään 320 vuodessa. Viime vuosina lavojen ja tanssiravintoloiden ovia on kuitenkin sulkeutunut hurjaa vauhtia.

Keikkoja on tarjolla entistä vähemmän, ja niitä hamuaa edelleen iso joukko ammattilaisia. Levymyynnin varaan tanssiartistit eivät ole enää pitkään aikaan voineet laskea mitään.

”Se tuntuu suoraan tilipussissa. Palkkiotkin ovat pienentyneet. Tienaan tänä päivänä neljäsosan siitä, mitä tienasin kymmenen vuotta sitten”, Johanna kertoo Annassa.

Johanna kertoo vuositulojensa olevan 20–25 prosenttia siitä, mitä ne olivat kymmenisen vuotta sitten.

”Mutta ei minulla hätää ole. Lasken tuloni ja menoni tarkasti. Hyvinä vuosina säästin sukanvarteen ja sijoitin asuntoon.”

Lapsuudenkodissaan Johanna on oppinut säästäväiseksi. Samaa säästäväisyyttä hän harjoittaa oman 7-vuotiaan Nelli-tyttärensä kanssa.

”Silloin harvoin, kun lapselta on menossa ruokaa roskiin, sanon ’annapa äidille ensin kaksi euroa, olen ajanut satoja kilometrejä tämänkin aterian eteen'”, Johanna sanoo Annan jutussa.

Lue myös: Miten säästää rahaa? Lukijat paljastavat 50 nerokasta vinkkiä!

Johanna Pakonen

Artistin siivu palkkiosta on pieni

Johannan mukaan tanssiartistien palkkiohaitari on laaja. Harrastelijaesiintyjä saattaa saada keikasta bruttona muutamia satasia, kuuma nimi 4 000–5 000 euroa. Ammattilaiset maksavat summasta yleensä ohjelmatoimiston provision ja bändin palkkion.

”Artistin siivu voi olla hyvinkin pieni. Ja siitä pitää maksaa paljon työkuluja: kaikki välineet, äänenhuolto, esiintymisvaatteet ja -meikit sekä vakuutukset. Itseensä on panostettava, jotta pysyy kilpailukykyisenä.”

Mikä saa Johannan jatkamaan raskaassa ammatissa, joka on tätä menoa katoavaa kansanperinnettä?

”Keikalle lähteminen ei tunnu minusta koskaan raskaalta. Odotan aina innolla iltaa ja yleisöä mutta myös pakkaamista, valmistautumista ja ajamista. Tien päällä saan mennä oman aikatauluni mukaan. Tämä on minulle elämäntapa”, Johanna sanoo Annassa.

Lue myös Annan juttu: Laulaja Johanna Pakosen tulot romahtivat kymmenessä vuodessa neljäsosaan: ”Lasken tuloni ja menoni tarkasti”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Näin laulajien palkkiot ovat romahtaneet: Johanna Pakonen paljastaa Annassa tienaavansa neljäsosan siitä, mitä tienasi 10 vuotta sitten

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X