Pihla Viitala

Näyttelijä Pihla Viitala Annassa: ”Vanhempani auttavat perhettäni jatkuvasti”

Näyttelijä Pihla Viitalalle perhe on kaikki kaikessa. Hän teki uuden elokuvansa kahden siskonsa kanssa ja nauttii arjesta miehensä ja tyttärensä kanssa. Omien vanhempien läsnäolo merkitsee hänelle turvaa, Anna-lehti kertoo.

Pian ensi-iltansa saavassa Marian paratiisi -elokuvassa Pihla Viitala, 36, esittää salaperäistä unissasaarnaajaa Maria Åkerblomia. 1920-luvulla Åkerblom keräsi Kokkolan seudulla itselleen kristittyjä seuraajia. Kun maa alkoi poltella jopa henkirikoksista epäillyn Marian jalkojen alla, koko joukko nousi junaan ja muutti Helsingin Meilahteen Toivola-nimiseen huvilaan.

Marian paratiisin käsikirjoittaja on Pihlan isosisko Anna Viitala ja toinen tuottaja pikkusisko Kaisla Viitala. Marian paratiisi on ensimmäinen elokuva, jossa kaikki Viitalan sisarukset työskentelivät yhdessä – tai eivät kaikki. Nuorin sisaruksista, Rosa, on farmaseutti.

Sisarukset viettivät lapsuutensa Toivolan naapurustossa. Vielä silloin paikalliset ihmiset muistivat Maria Åkerblomin, ja hänestä kerrottiin hämmästyttäviä juttuja.

”Anna kirjoitti jo vuosia sitten Mariasta näytelmän, joka myös esitettiin. Kun Kaisla perusti tuotantoyhtiö Komeetan, aihe kiinnosti edelleen, ja hän esitti elokuvaideaa ohjaaja Zaida Bergrothille. Minä tulin mukaan koekuvausten kautta”, Pihla kertoo Annassa.

Lue myös: Selvänäkijä Aino Kassinen ennusti jo viisivuotiaana kuoleman – ”Älä mee sinne, isä!”

Pihlan tytär, Ekaluokkalainen Astrid, täyttää pian seitsemän vuotta

Kiireisen kevään jälkeen Pihla päätti ottaa syksyn rauhallisesti.

”Olen ajatellut, että annan itselleni aikaa. En mieti, mitä seuraavaksi. Nyt kalenterissa ei ole lainkaan töitä lokakuussa ja marraskuussa. Olen nyt siinä vaiheessa uraa, kun voin ajatella, että uusia töitä tulee. Enkä pelkää enää, että työt loppuvat, kun täytän 40”, Pihla sanoo Annan jutussa.

Pihla on nauttinut siitä, että juuri tänä syksynä hänellä on ollut aikaa saattaa Astrid kouluun ja olla tätä iltapäivällä koulun pihalla vastassa.

”Äitiys on tietysti hyvin henkilökohtaista, mutta minulle se on ollut aina luontevaa. Tulin äidiksi otolliseen aikaan hyvässä elämänvaiheessa”, Pihla kertoo Annassa.

”Aika moni ystäväni tuntee muuttuneensa äitiyden myötä. Itsessäni en muutosta juuri huomaa. Ihan kuin olisin ollut aina jollakin tavalla äiti. Se on mielenkiintoista”, Pihla sanoo jutussa.

Lue myös: Näyttelijä Pihla Viitala: ”Agentti kehotti minua tekemään abortin”

Anna kertoo, että Pihla mainitsee usein sivulauseissaan omat vanhempansa sekä neljä vuotta sitten kuolleen mummansa, jonka ikävää hän oli itkenyt ihan vain muistellessaan mumman tarjoamia herkullisia aamiaisia, Riihitien pappansa, jonka ominaistuoksun hän tunsi avatessaan papalta perityn vanhan kirjan.

Perhe on hänelle läheinen ja rakas. Hän asuu edelleen lapsuutensa maisemissa yhteisessä paritalossa siskonsa kanssa. Myös vanhempien koti on lähellä.

”Minulla on hyvä äitisuhde. Äiti on minulle kuin… maa”, Pihla pitää tauon etsiessään vertausta.

”Joskus mietin, että loppuuko lapsuus koskaan. Ainakin niin kauan kuin omat vanhemmat ovat elossa, lapsuus on jatkuvasti läsnä. En käyttäydy vanhempieni seurassa kuin lapsi, mutta kun he ovat olemassa, uskallan olla avuton. En koskaan tunne itseäni täysin turvattomaksi”, Pihla kertoo jutussa.

”On valtava etuoikeus, että vanhemmat ovat elossa. Ymmärrän sen joka kerta, kun olen ollut heistä pitkään erossa. Omat vanhempani myös auttavat perhettäni jatkuvasti. Keväällä äiti matkusti Astridin kanssa usein mukanani kuvauksissa”, Pihla sanoo Annassa.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Näyttelijä Pihla Viitala Annassa: ”Vanhempani auttavat perhettäni jatkuvasti”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X