Ihmiset

Näyttelijästä insinööriksi vaihtanut Susanna Mikkonen: ”Nyt tunnen olevani turvassa” 

Elämälle kannattaa hakea uusi suunta, jos entinen ei enää sytytä. Näin teki myös Susanna Mikkonen. Kun intohimo näyttelijän uraa kohtaan hiipui, hän opiskeli rakennusinsinööriksi – ja se tuntuu juuri oikealta.

”Vuonna 2015 huomasin, että näyttelijäntyö ei tuntunut enää mielekkäältä. Intohimoni oli alkanut hiipua, vaikka jo nuoresta asti suhtauduin teatteritaiteeseen palavasti. Nyt en pystynyt enää perustelemaan itselleni, miksi jatkaisin alalla – minulla ei ollut enää uutta annettavaa. Samalla arvostukseni näyttelijäntyötä kohtaan oli niin suurta, etten halunnut tehdä työtäni vain saadakseni leipää.

Olin ehtinyt työskentelemään näyttelijänä yli 20 vuoden ajan elokuvissa, teattereissa ja tv-sarjoissa. Olin mukana perustamassa Teatteri Takomoa ja työskentelin myös 10 vuoden ajan Nelosen sääankkurina.

Hiljalleen päädyin yhä useammin tuottajapuolelle erilaisiin projekteihin. Suoritin taidekorkeakoulussa erikoistumisopinnot yleisötyön johtamisesta ja olin projektipäällikkönä ikäihmisiin liittyvässä kehityshankkeessa.

Sain vielä kolmevuotisen pestin Salatut elämät -sarjassa. Sen jälkeen ajatus teatteriin palaamisesta tuntui vaikealta. Oli aika alkaa sanoa hyvästejä näyttelijän työlleni.

Susanna Mikkonen harrastaa öljyvärimaalausta. Työtä hän ei ole siitä koskaan halunnut, koska pelkäisi taloudellisen paineen vievän tekemisestä ilon.
Susanna Mikkonen harrastaa öljyvärimaalausta. Työtä hän ei ole siitä koskaan halunnut, koska pelkäisi taloudellisen paineen vievän tekemisestä ilon.

Maalaaminen herätteli uuteen

”Minun oli etsittävä uusi palkkatyö. Olin ryhtynyt harrastamaan aktiivisesti kuvataidetta käytyäni Kaija Juurikkalan kuvataidekurssin vuonna 2014. Maalaaminen tuotti minulle alusta asti suurta nautintoa ja rauhaa. Se herätteli minua tutkiskelemaan itseäni ja ajatuksiani syvemmin.

En kuitenkaan tavoitellut siitä itselleni ammattia, koska en halunnut maalata tulosvastuullisesti. Taloudellinen paine voisi tappaa luovuuden ja viedä maalaamisestani ilon.

Puhuin tilanteestani ääneen. Sattumalta – jos sattumia edes on olemassa – sain työn asiakaspalveluvastaavana ystäväni ystävän rakennusfirmasta. Hän tarvitsi tehtävään vuorovaikutustaitoisen ihmisen. Innostuin. En silti osannut aavistaa, että tämä työpaikka muuttaisi elämäni suunnan.”

Lue myös Anna.fi: Muutosvalmentaja Anna Perho: ”Elämänmuutosta kannattaa harkita tarkkaan” 

Oivalsin, että kaiken oppii

”Työpaikkani oli linjasaneerauksia tekevässä rakennusfirmassa. Siellä minua ärsytti, etten ymmärtänyt kaikkea, mistä kokouksissa puhuttiin. Aloin ottaa asioista itsekseni selvää. Kiinnostukseni rakennusalaa kohtaan heräsi.

Aloitin Hämeen ammattikorkeakoulussa rakennusinsinööriopinnot. Koulu oli haastava ja usein tuntui, etten pääse eteenpäin. Välillä pohdin, saanko tehtyä tutkintoani loppuun.

Jos ensimmäisellä kerralla ei suju, aina voi yrittää uudelleen.

Onneksi sain apua kurssikavereiltani. Oivalsin, että kaiken oppii, kun itselleen antaa aikaa. Tuntui mahtavalta, että selvisin sittenkin. Nykyään en enää hätäänny, jos eteeni tulee tiukka paikka.

Opintojeni aikana sain työpaikan YIT:ltä. Aloitin hiljattain työmaainsinöörinä uudistuotannossa. Olen oppinut luottamaan oman osaamiseeni – jos ensimmäisellä kerralla ei suju, aina voi yrittää uudelleen. Rohkeus on sitä, että ei anna periksi.”

Elämänrytmi mullistui kertaheitolla

”Uravaihdoksen myötä myös työaikani muuttuivat. Illat ja viikonloput olivatkin yhtäkkiä omaa aikaani, eivätkä ne täyttyneet harjoituksista tai teatteriesityksistä. Vakituinen työ, säännöllinen työaika ja kiinteä pysyvä kuukausipalkka tuntuivat ihanilta. Minulla on aikaa käydä tennistunnilla silloin kun haluan.

Näyttelijän työssä roolit voivat olla hyvin raadollisia ja rajuja. Toisinaan ne menevät ihon alle. Muutamia vuosia sitten minulla todettiin nivelreuma. Se aktivoitui kovassa stressissä.

Elämänmuutos on vaikuttanut vahvasti hyvinvointiini. Nyt insinöörin työssä tunnen olevani psyykkisen hyvinvointini kannalta turvassa. Näyttelijänä olin usein tyytymätön itseeni. Arvioin ja arvostelin itseäni. Nyt olen itsevarmempi kuin ennen. Insinöörinä olen tyytyväinen, kun saan jonkin asian tehtyä tai vaiheen valmiiksi.”

Uuden uransa myötä Susanna on kiinnostunut taiteen ja rakentamisen yhdistämisestä. Erilaiset laatat ja kivimateriaalit kiehtovat häntä. ”Miksi emme tekisi rakennuksista kauniita ja kiinnostavia mitättömän ja tylsän sijaan?”, hän pohtii.
Uuden uransa myötä Susanna on kiinnostunut taiteen ja rakentamisen yhdistämisestä. Erilaiset laatat ja kivimateriaalit kiehtovat häntä. ”Miksi emme tekisi rakennuksista kauniita ja kiinnostavia mitättömän ja tylsän sijaan?”, hän pohtii.

50 on hyvä ikä uudelle

”Mitä ihmettä? Tämän lauseen kuulin monesti, kun kerroin ihmisille uramuutoksestani. Toisaalta minut hyvin tuntevat eivät yllättyneet. He tietävät, että olen aina ollut kiinnostunut erilaisista asioista. Ehkä luonteessani on jotain suoraviivaista insinööriä.

Minulle tärkeintä on luottaa omaan ­intuitiooni. Sisäisen viisauteni kunnioittaminen on lisääntynyt iän myötä. Elämää ei kannata tuhlata eikä himmailla.

Tuntuu, että teen juuri nyt sitä, mikä tuntuu oikealta. Pidän konkreettisuudesta ja asioiden selkeydestä. Rakennusala on täynnä ohjeita ja määräyksiä. Siirryin siis ikään kuin fiktiosta faktaan, rönsyilevästä alasta hyvin strukturoituun ja säädeltyyn maailmaan.

Olen ylpeä siitä, että uskalsin hakeutua viisikymppisenä uudelle uralle. Tämä on oikein hyvä ikä aloittaa uudessa ammatissa. Elämänkokemusta on ehtinyt kertymään rutkasti, mutta aktiivisia työvuosia on reippaasti edessä vielä ennen eläkeikää.

Haluaisin kannustaa ihmisiä rohkeasti uutta kohti. Minulla on voimakas elämän nälkä ja ­haluan nähdä kaikki sävyt, mitä se voi tarjota. Toivon, että mahdollisimman moni osaisi kuunnella itseään ja mennä kohti sitä, mikä sytyttää.”

Lue myösSiipyyssä lomailleet Tanja ja Vesa tekivät heräteostoksen – ”Ennen kuin huomasinkaan, kyläkauppa oli meidän”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 9/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näyttelijästä insinööriksi vaihtanut Susanna Mikkonen: ”Nyt tunnen olevani turvassa” 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.