Suhteet

Onko mökki koko suvun onnela vai riitoja aiheuttava työleiri? Perheterapeutti kertoo, mitä mökkielämän ristiriidoille voi tehdä

Mökkielämä on usein niin isoilla odotuksilla ladattu, että se vetää ongelmia puoleensa. Perheterapeutti Anne Huolman kertoo, mitä ristiriidoille voi tehdä.

Savun tuoksu leviää saunan piipusta kesäiltaan. Vihdat on sidottu, juomat kylmässä ja järvi lupaa vilvoittaa löylyn raukaisemat jäsenet. Mökkielämä maistuu.

Suomalainen kesäidylli sijaitsee usein mökillä, koska kesämökkejä on Suomessa yli puoli miljoonaa.

Mökki voi tarjota onnelan, jossa nautitaan yhdessäolosta monen sukupolven voimin. Mutta joskus mökillä olo on kaukana paratiisista muutenkin kuin hyttysten takia. Mökistä voi tulla näyttämö, jossa suvun ihmissuhteet kiristyvät.

Lue myös: Oletko etääntynyt lapsestasi? Näin lähennät viilenneitä välejä

Eikö mökkielämä kelpaakaan?

Hankaluuksien alkulähde voi olla vanhempien ja aikuisten lasten epäsuhtaisissa mökkeilytoiveissa.

Siinä missä vanhempi polvi nauttii kesäpaikan tarjoamasta puuhailusta ja nikkaroinnista, nuoremmat kokevat tämän usein työleiriksi.

Kun vanhemmat suuntavat mökille heti lumien sulettua ja poistuvat vasta uuden sataessa syksyllä, nuoremmat viettävät lomansa mieluummin muilla tavoin. Lyhyet visiitit tyydyttävät heidän mökkeilyntarpeensa.

Seurauksena voi olla vanhem­pien pettymys: eikö rakas mökkielämä kelpaa jälkikasvulle? ­Toisaalta aikuiset lapset saattavat kantaa syyllisyyttä siitä, että eivät täytä vanhempien odotuksia mökin suhteen.

”Kesämökki voi merkitä vanhemmille elämänunelmaa”, perheterapeutti ja uusperheneuvoja Anne Huolman sanoo.

Elämänunelmat eroavat muista unelmista siinä, että ne liittyvät elämän suuriin peruskysymyksiin. Mökkeilyssä ajatukset hyvästä elämästä tulevat näkyviksi.

Piirroskuva porukasta nuotion ääressä soittamassa kitaraa ja paistamassa makkaraa.
Jos mökki on yhteinen, kannattaa mökkeilijöiden kesken miettiä, mikä on yhteisen paikan arvo. ”Moneen asiaan löytyy neuvottelun kautta ratkaisu”, Anne Huolman sanoo.

Kaikki unelmat hyviä

Aikuisten lasten elämänunelmat voivat olla aivan erilaiset kuin vanhempien. Mökkielämä ei tarjoa heille samaa täyttymyksen ja itsensä toteuttamisen tunnetta kuin vanhempansa.

Vanhempien pettymys voi nousta siitä, että jälkikasvu ei jaa heidän arvojaan eikä jatkumoa synny.

Ristiriidat alkavat helposti kulminoitua viimeistään silloin, kun vanhempi sukupolvi ei enää itse selviydy mökin ylläpidosta.

Jälkikasvun syyllistämisen sijaan vanhemmilla on viimeistään tällöin pysähtymisen paikka.

”Ei ole olemassa oikeita tai vääriä elämänunelmia”, Huolman sanoo.

Erilaiset elämänunelmat ovat ratkaisematon ristiriita. Ei ole oikein joutua luopumaan siitä, minkä kokee tärkeäksi. Hyvin toimivassa ihmissuhteessa osapuolet hyväksyvät sen, että toisella on erilaiset unelmat – ja oppivat elämään tämän asian kanssa.

Miten se on mahdollista, kun panoksena on niin paljon?

Lähtökohta on Huolmanin mukaan hyväksyä se, että lapset toivovat elämältä eri asioita itse.

”Avoin keskustelu auttaa selkiyttämään, mitä ajatuksia kullakin on ja ovatko ne yhdistettävissä. Jos vain olettaa asioita, menee yleensä pieleen. Kysyminen ja puhuminen ovat avain siihen, että ristiriitaisten elämänunelmien kanssa oppii elämään.”

Joskus se tarkoittaa sitä, että vanhemman sukupolven pitää hyväksyä rakkaasta paikasta luopuminen.

Lue myös Anna.fi: Millainen mökkeilijä olet? Selvitä Annan testillä!

Kirjaa ylös mökkielämän pelisäännöt

Ongelmat voivat versota myös sisarusten tai muiden samaan sukupolveen kuuluvien sukulaisten välille.

Yksi käyttää mökkiä kuin omaansa, toinen ei osallistu kustannuksiin, kolmas tulee kuin valmiiseen pöytään. Hankauksiahan näistä seuraa.

Jos ristiriitoja syntyy taajaan, mökkeily ei ehkä ole alkuperäinen syy vaan ristiriidat ovat saattaneet olla olemassa jo ennen yhteistä mökkiä.

”Voi olla puhumattomuutta, kaunoja ja kateuksia vuosien takaa.”

Oman lisänsä soppaan tuovat puolisot. Heillä ei ole juridista sananvaltaa mökin asioihin, vaikka he osallistuvat keskusteluihin mökkielämästä.

”Jos puoliso ryhtyy määräilemään, se herättää herkästi närää: millä oikeudella hän tekee niin.”

Ristiriitojen ehkäisyksi ja jo syntyneiden ongelmien ratkaisuksi Anne Huolman suosittelee samaa kuin erotilanteessa: pelisäännöistä sovitaan yhdessä keskustellen ja ne kirjataan ylös aivan yksityiskohtaisesti. Sopiminen ja kirjaaminen kannattaa, vaikka ristiriitoja ei vielä olisi.

Yleisimmät riidanaiheet, kuten saunapuiden kantaminen, kustannusten jakaminen ja korjauksista päättäminen eivät ole rakettitiedettä. Jos niistä tahtoo sopia, mökkeily voi muuttua kaikille paratiisiksi.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 13/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko mökki koko suvun onnela vai riitoja aiheuttava työleiri? Perheterapeutti kertoo, mitä mökkielämän ristiriidoille voi tehdä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.