Heli hattu päässä

”Opimme selvittämään riidat heti” – pariterapia palautti luottamuksen Helin ja Riikan suhteeseen

Heli saattaa nauttia vaahtokylvystä samalla kun puoliso Riikka kuuraa vieressä wc-pönttöä. Toinen rakastaa hemmottelua, toinen siivoamista. Suhde parani pariterapiassa.

Rakkautta ei voi hallita. Näin Heli on aina ajatellut. Ihminen ei voi päättää sitä, ketä kohtaan tuntee romanttisia tunteita. Kyse on jostain elämää suuremmasta voimasta. Helin kokemus tästä vahvistui, kun hän tapasi nykyisen puolisonsa, Riikan.

”Näimme toisemme ensimmäistä kertaa yksitoista vuotta sitten yhteisen ystävämme seurassa. Muistan kiinnittäneeni Riikkaan heti huomiota. Välillämme oli jotain selittämätöntä kemiaa.

Lue myös: Oletko tietämättäsi parisuhteessa pomottajan kanssa? Nämä merkit paljastavat määräilevän puolison

Olimme tuolloin molemmat varattuja, enkä siksi antanut tunteelle enempää valtaa.

Vuosia kului, mutta Riikka säilyi mielessäni. Törmäsimme toisiimme välillä sattumalta. Ajoitus ei ollut puolellamme, sillä meistä aina jompikumpi oli parisuhteessa.

Yllättävä viesti

Vuonna 2013 muutin Islantiin. Olin juuri toipumassa rankasta erosta ja halusin päästä kaikin tavoin eteenpäin elämässäni. Siksi luin mielessäni pienen rukouksen ja luovuin myös ajatuksesta, että minusta ja Riikasta tulisi koskaan pariskuntaa.

Muutaman viikon kuluttua päätin kuitenkin lähettää Riikalle viestin. Toivotin hyvää ystävänpäivää ja kyselin samalla kuulumisia. Riikka vastasi ja kertoi eronneensa hiljattain.

Sydämeni otti ylimääräisen lyönnin. Juuri, kun olin luopunut haaveistani, elämä heitti meidät takaisin yhteyteen, ensimmäistä kertaa sinkkuina.

Suomeen palattuani tapasimme. Tunne oli yhtä vahva kuin aiemminkin. Riikan seurassa minusta tuntui siltä kuin olisin tullut kotiin.

Suhteemme eteni nopeasti. Kuukauden tapailun jälkeen muutin asumaan Riikan luo. Puolen vuoden päästä Riikka kosi minua. Häitä juhlittiin vuoden kuluttua ensimmäisistä treffeistä elokuussa 2014.

Heli ja Riikka keinussa

Seikkailut pysyvät

Nyt neljä vuotta häiden jälkeen asumme omakotitalossa Kellokoskella Tuusulassa Whitney-kissan kanssa. Olen onnellinen. Vaikka ensihuuma on muuttunut rakkaudeksi, tunnen edelleen kutitusta sydämessä, kun katson Riikkaa.

Nautin arjestamme maaseudun rauhassa. Kiireisen työn vastapainoksi vietämme paljon aikaa kotona. Sisustaminen on yhteinen harrastuksemme. Nautimme pienistä asioista: käymme ratsastamassa tallillani, teemme löytöjä antiikkiliikkeessä, kokkaamme illallista ja avaamme viinipullon.

Myös matkustelu kuuluu harrastuksiimme. Olemme muun muassa osallistuneet ratsastusvaellukselle Islannissa, bonganneet miekkavalaita Tromsassa, nauttineet lämmöstä Costa Ricassa ja samoilleet käsi kädessä Pariisin katuja.

Kun Riikka kosi minua, pyysin häntä lupaamaan, ettemme ikinä lopeta seikkailemista. Lupaus on pitänyt.

Apua pariterapiasta

Viiden vuoden yhteiseen taipaleeseemme mahtuu myös kriisin paikkoja. Viime vuonna kohtasimme suhteemme vaikeimman ajan. Sen takia kävimme muutaman kuukauden pariterapiassa.

Olimme molemmat luulleet, että meillä on sataprosenttisen avoimet välit. Pariterapiassa ymmärsimme, että välillämme oli asioita, joita ei oltu puhuttu selviksi. Koin, että saimme molemmat terapiasta työkaluja parisuhteen rakentamiseksi.

Nykyään puhumme kaikki pienetkin riidat tai eripurat läpi heti. Näin asiat eivät ehdi kasvaa suuriksi ongelmiksi. Terapian jälkeen luottamus palasi suhteeseemme.

Ennen Riikkaa minulla oli usein vaikeuksia suhteiden arjessa. Jouduin käyttämään ongelmien ratkomiseen paljon energiaa. Tuntui siltä, että parisuhde imi ilon elämästäni.

Riikan kanssa asiat ovat toisin. Energiamme sopivat hyvin yhteen, ja jaamme samanlaiset arvot ja kiinnostuksenkohteet. Tässä parisuhteessa minulla on tilaa kasvaa ihmisenä. Riikan seurassa minulla on turvallinen olo.

Olen onnekas, sillä Riikka hemmottelee minua jatkuvasti. Saan tuliaisia työmatkoilta, ja hän järjestää minulle yllätyksiä. Jos tulen myöhään töistä kotiin, minua odottaa yleensä katettu pöytä ja illallinen.

Lue myös: Positiivinen viestintä vahvistaa parisuhdetta – 10 askelta kitkattomaan kommunikaatioon

Viiniä vaahtokylvyssä

Riikka kutsuu minua Prinsessaksi, josta hän käyttää joskus lempinimeä P, ikään kuin Prinsessa olisi oikea nimeni. Nimi kieltämättä sopii minulle. Arjessamme on normaalia, että siivoamista rakastava Riikka pesee kylpyhuonetta ja minä istun samaan aikaan vaahtokylvyssä.

Hiljattain Riikka kuurasi wc-pönttöä, ja minä siemailin viiniä kylpyammeessa. Katseemme kohtasivat, ja purskahdimme nauruun. Tilanne oli absurdi.

Samalla se kuvasti hyvin parisuhdettamme. Meistä kumpikin oli mielipuuhassaan. Tiedostan olevani etuoikeutetussa asemassa, koska kumppanini pitää minusta niin hyvää huolta.

Haaveilen siitä, että meillä olisi enemmän leppoisaa aikaa yhdessä. Olisi ihanaa, että olisi enemmän päiviä, jolloin ei olisi kiire minnekään.

Suhtaudun tulevaisuuteen valoisasti. Uskon, että monet suhteemme huippuhetket ovat vasta edessäpäin.”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: ”Opimme selvittämään riidat heti” – pariterapia palautti luottamuksen Helin ja Riikan suhteeseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X