Näyttelijä Outi Mäenpää Seurassa: ”Vihaa pitää pystyä katsomaan silmiin”

Kiltin ja ahkeran tytön rooliin kasvatettu Outi Mäenpää kertoo Seurassa, että on joutunut opettelemaan vihan tunteiden ilmaisua.

Näyttelijä Outi Mäenpää, 59, kertoo Seura-lehden haastattelussa kasvaneensa tekevien naisten keskuudessa kiltin tytön rooliin. Nuorena hän kertoo joutuneensa piilottelemaan vihan kaltaisia tunteitaan. Kun tunteita yritti tukahduttaa tarpeeksi kauan, lopulta räjähti.

Outi kokee, ettei hänen sukupolvensa naisia ole oikeastaan edes opetettu ilmaisemaan vihaa. Tunnetta on pidetty jopa kiellettynä.

”Viha nousee, jos rajojeni yli kävellään. Opetan väkivallatonta viestintää ja sitä, että ihminen oppisi sanoittamaan vihansa tai sen takana olevan tarpeen eikä antaisi tunteen viedä. Moni pakenee vihaa ja keho sairastuu. Vihaa pitää pystyä katsomaan silmiin”, hän kuvailee nyt Seuran haastattelussa.

Nykyisin Outi onkin oppinut ottamaan riitatilanteissa hetkellistä etäisyyttä. Vaikka itse haluaisi selvittää riidan heti, toinen voi tarvita siihen enemmän aikaa.

”Se on hyvin vaikeaa minulle, koska kehoni on hyvin reaktiivinen edelleen. Nykyään en jätä enää mitään maton alle. Pienet asiat eivät kasva isoiksi, kun sanoitan ne. En pidä rikkovista riidoista enkä edes muista, milloin olisin huutanut.”

Outi Mäenpää oppi kiltiksi ja ahkeraksi

Kiltteyden lisäksi myös näyttelijän ahkeruus kumpuaa lapsuudesta, hän kertoo Seurassa. Vanhempiensa sukupolvea Outi kuvaa ahkeraksi – esimerkiksi kotitöihin osallistuminen oli tavallista ja lapset viettivät kaikki päivät aktiivisesti ulkona.

Outin lapsuudenkesät vietettiin tyttärien ja lastenlasten kesken Mäntyharjulla isoäidin huvilalla. Isät kävivät välillä vain tervehtimässä. Jo tällöin Outi oppi, että naiset hoivasivat sekä lapset että miehet ja tekivät samalla uraa.

”Malli ei sisältänyt ajatusta levosta tai omasta ajasta. Se on ollut avioeron oppi viimeisimmästä uusperhesuurperheliitostani. Jos nyt lähtisin siihen mukaan, toimisin täysin toisin. Oma osa-alueeni oli silkkaa hulluutta, mutta hinta oli kova, sen opin.”

”Laiskuus on hyve”

Nyt Outi näkeekin laiskuuden hyvänä asiana – ainakin silloin, kun sillä tarkoitetaan hetkessä olemista.

”Laiskuus on hyve. En ole laiska, olen enemmänkin suorittaja, mutta en puuhaile jatkuvasti. Yritän saada arvoa tyhjille hetkille, levolle ja vain olemiselle. Olen itseni äärellä levollisesti ja pysäytän hulluuden, kiihkeyden ja aikataulutuksen”, hän sanoo Seurassa.

Nykyisin Outi laiskottelee eli palautuu hevosten kanssa tai metsässä. Juha-kumppaninsa kanssa hän saattaa käydä meren äärellä tai purjeveneilemässä.

”Se on levollista laiskana oloa. Pystyn olemaan laiskana, jos kumppani on sellainen, joka tekee oman tonttinsa. Enää en lähde ansaitsemaan rakkautta ja suorittamaan siinä, mutta autan, jos toinen pyytää apua.”

Lue myös Seuran juttu: Näyttelijä Outi Mäenpää avautuu ammatin vaietusta puolesta – Kilpailu rooleista on kovaa: ”Muutama ystävyyssuhde on katkennut kateuden takia”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Näyttelijä Outi Mäenpää Seurassa: ”Vihaa pitää pystyä katsomaan silmiin”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X