Päivi Lipponen, kirja, unelma, unelmat, eduskunta
Ihmiset

Romaanin julkaissut Päivi Lipponen: ”Ei ollut helppoa saada selville, mitä haluan tehdä eduskunnan jälkeen”

Kun Päivi Lipponen putosi eduskunnasta, hän joutui miettimään tulevaisuutensa uusiksi. Hän ei päätynytkään järjestöjohtajaksi tai vetämään perheyritystä, vaan kirjoitti romaanin.

Päivi Lipponen, 51, viettää kesäkodissaan aikaa kirjoittaen. Siellä hän myös valmistelee ensi vuoden opetuksen luennot ja oppimateriaalit. Hän opettaa Eiran aikuislukiossa historiaa ja yhteiskuntaoppia ja tekee myös työtä maahanmuuttajien parissa.

”Työ nuorten aikuisten parissa on innostavaa, äärimmäisen luovaa ja palkitsevaa. Itsekin opin aina paljon keskusteluistamme. Ikä on tuonut lisää osaamista opetustyöhöni”, Päivi kertoo.

Hän on otettu maahanmuuttajien innostuksesta ja lahjakkuudesta. Peruskoulun alkua huonolla kielitaidolla tahkonnut saattaa yltää jo lukiossa hyviin arvosanoihin.

”Oppilaani ovat kiinnostuneet suomalaisesta yhteiskunnasta ja lainsäädännöstä. He haluavat tietää, miten täällä kuuluu toimia oikein. Ihmettelen, miksi maahanmuuttajista puhutaan usein vain ongelmana. Minä näen työssäni, miten he kotoutuvat: oppivat kielen, kouluttautuvat ammattiin ja menevät töihin.”

Päivi haluaa tukea heitä, jotka ovat joutuneet elämässään muutoksen pyörteeseen. Monella heistä on käsittämätöntä tarmokkuutta ja lahjakkuutta.

Hän itsekin joutui muokkaamaan tulevaisuutensa uusiksi, kun putosi eduskunnasta vuonna 2015.

Lue myös: Näyttelijä Sue Lemström, 69: ”Vasta kun poikani huostaanotettiin, tajusin, että minulla on alkoholiongelma”

Päivi Lipponen, kirja, unelma, unelmat, eduskunta, työ, ammatti, romaani
Päivi Lipponen kasvattaa vapaa-ajankodissaan kanoja.

Uusi polku löytyi

Eduskunnasta tippumisen jälkeen oli selvää, että pitää löytyä jotakin muuta kuin politiikka. Ensin hän aikoi opiskella toisen tohtorin tutkinnon.

”Ajattelin, että minä osaan tutkia ja opiskella, miksi en tekisi toista väitöskirjaa tai lukisi lääkäriksi. Mutta Paavo sanoi, että käytä nyt kaikkea oppimaasi johonkin muuhun.”

”Minusta on kiva tehdä asioita, joita osaan. Sitä rakastaa turvallista elämäänsä ja alkaa helposti tehdä tuttuja asioita, vaikka haaveilee ryhtyvänsä johonkin, joka on oman osaamisen ulkopuolella. Tuttu on selkeää – sen sijaan, että ottaisi riskin, että epäonnistuu törkeästi.”

Eduskunnasta tippumisen jälkeen Päiviä kysyttiin työhön, joka olisi sopinut hänelle kuin nakutettuna. Hän harkitsi asiaa, mutta sitten mieleen nousi kaiherrus: olisiko jotakin unelmia, joihin voisi tarttua? Haave pitäisi ottaa tosissaan, sillä pian hän täyttäisi 50.

”Aprikoin, olisiko minulla rohkeutta tarttua unelmaani. Uskaltaisinko katsoa, pystynkö toteuttamaan sen?”

Päivi oli aina haaveillut romaanin kirjoittamisesta. Tietokirjoja hän oli jo kirjoittanut kymmenkunta kappaletta, mutta romaaniin tarttuminen olisi iso urakka. Ja saattaisi olla, että valtavasta työstä huolimatta siitä ei ehkä syntyisikään romaania.

”Ei ollut helppoa saada selville, mitä oikeasti haluan tehdä.”

Lue myös: Tintti perusti kahvilan koppimopoon – ”Eräs mies melkein ajoi päin tolppaa, kun näki kahvilani”

Päivi Lipponen, kirja, unelma, unelmat, eduskunta, työ, ammatti, romaani

Viisikymppinen on vapaa

Kun romaani Ihmisyyden vuoksi valmistui, Päivi Lipponen ei yllättäen tuntenutkaan suurta iloa.

”Luulin, että olisin kauhean onnellinen, kun luovutan käsikirjoituksen. Olinkin surullinen. Olin elänyt luomieni ihmisten kanssa monta vuotta joka päivä. Sitten he lähtivät porukalla pois luotani ja minä jäin yksin vilkuttamaan.”

Kymmenen vuoden päähän kurkistaessaan Päivi toivoo, että hän kirjoittaisi edelleen.

”Toivon myös lastenlapsia. Näen, miten ystävättäreni nauttivat uuden sukupolven kanssa touhuamisesta.”

Oma olotila tuntuu juuri nyt ihanan vapaalta. Lapset ovat lentäneet kotoa lukuun ottamatta ylioppilaaksi ensi vuonna kirjoittavaa kuopusta. Aviomies on selvinnyt ohitusleikkauksesta ja muista sairauksista.

”Minulla on tapana leukailla, että Paavolle on tehty kaikki operaatiot kauneuskirurgiaa lukuun ottamatta. Minulta jo meinasi välillä usko hiipua, mutta Paavo on oikea taistelija ja selvisi.”

Lue myös: Ikärsyrjintää kohdannut Katri, 58: ”Meillä konkareilla olisi nuorille paljon annettavaa”

Rohkeat naiset

Juhannuksena 51 vuotta täyttänyt Päivi tuntee itsensä nyt yhtä vapaaksi kuin nuorena ennen perheen perustamista.

”Maailma on avoin eikä enää ole vastuita muista. On elämänkokemusta, terveyttä ja voimia. Voin ajatella vapaasti vaihtoehtoja, sitä mikä todella kiinnostaa ja mitä haluan tehdä. Suurin ongelma on, että onko unelmia ja haaveita, mitä lähteä toteuttamaan.”

Päivi on havainnut ystäväpiirissään, että hänen sukupolvensa naiset ovat hyvin valmiita tekemään isoja elämänmuutoksia. Aikuisten lasten kauhuksi äidit voivat ottaa lopputilejä ja ryhtyä johonkin aivan uuteen, mistä ovat aina haaveilleet.

Mutta uuteen pitää ryhtyä tosissaan.

”Jos ei itse taluta itseään taidenäyttelyyn tai teatteriin, saa tyytyä kotisohvaan. Pitää itse lähteä ja rakentaa uutta.”

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa Päivi Lipponen kertoo unelmistaan, työstään ja uudesta kirjastaan. Voit lukea jutun Kotilieden numerosta 16/2018. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Romaanin julkaissut Päivi Lipponen: ”Ei ollut helppoa saada selville, mitä haluan tehdä eduskunnan jälkeen”

Pike

Rahasta ei kuitenkaan ole ollut puutetta, kuuleman mukaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.