Ihmiset

Koko kesän keikkaileva Paula Koivuniemi, 70: "En tekisi enää tätä työtä ilman avustajaani"

Kun Paula Koivuniemen voimat ovat vähissä, avustaja Laura Vuorinen kannustaa häntä jaksamaan. Iskelmätähti ei kuitenkaan malta vielä heittäytyä eläkkeelle, sillä esiintyminen on yhä hänen suuri intohimonsa.

Paula Koivuniemi kaivaa mustasta merkkilaukustaan paksun kalenterin, joka tursuaa erilaisia lappuja. Viikonpäiviin on kirjattu tiuhasti merkintöjä: toukokuussa on paljon menoja, kesäkuu lomaillaan ja heinäkuussa vedetään festarikeikkoja isoille yleisöille.

Kyseessä ei tosiaankaan ole ihan tyypillinen 70-vuotiaan ihmisen almanakka. Tosin eipä tämä nainenkaan ole tyypillinen eläkeikäinen, sillä hän julkaisee juuri uusimman ja samalla 28. levynsä nimeltä Elämästä. Se on jatkoa pari vuotta sitten ilmestyneelle Rakkaudesta-albumille.

”Levy on koottu cover-biiseistä, jotka ovat omia suosikkejani. Ne kertovat levyn nimen mukaisesti elämästä mutta myös onnesta ja rakkaudesta”, hän sanoo.

Mutta mitä Paula ajattelee omasta urastaan ja elämästään nyt 70-vuotiaana?

”Uskon yhä rakkauteen”

”Olen kokenut suurta rakkautta elämäni aikana monessa muodossa: kumppaneiden, perheen, ystävien ja lemmikkien kautta. Tietysti olen vuosien varrella kohdannut myös sydänsuruja. Olen kokenut kaksi avioeroa, mutta selvisin niistä enkä katkeroitunut. Olen edelleen hyvä ystävä poikani isän kanssa ja teemme myös yhä yhteistyötä ammatillisesti.

Juuri nyt minulla ei ole kumppania, mutta uskon yhä rakkauteen. Toivon, että vielä joku ihminen osuisi kohdalleni. Juuri nyt ei ehkä olisi vielä sopiva hetki, mutta tulevaisuudessa en haluaisi jäädä yksin. Olisi kiva, jos olisi joku kaveri rinnalla, joku jonka kanssa voisi käydä kävelyillä ja jutella.

Ehkä sopiva hetki koittaisi sitten, kun olen vähän vanhempi, eläköidyn ja maltan rauhoittua. Yksin oleminen ei tietenkään ole mukavaa.

Tosin jos ihan rehellisiä ollaan, niin olen yksinäinen hyvin harvoin, koska minulla on paljon rakkaita ihmisiä ympärilläni kuten avustajani Laura Vuorinen ja tietysti ihana kissani Oliver.”

Väsähdys tulee helpommin kuin ennen

”Nautin edelleen valtavasti esiintymisestä. On ihanaa, kun ihmiset laulavat keikoillani mukana laulujani. Esiintyminen on intohimoni kaikkien näiden vuosien jälkeenkin.

Tosin huomaan väsähtäväni helpommin kuin ennen. On tietysti ihan luonnollista jo tässä iässä, että en enää jaksa painaa samalla tavalla kuin nuorena tyttönä.

Palautuminen pitkään yöhön venyneiltä keikoilta ottaa oman aikansa, vaikka olen tottunutkin valvomaan, olenhan ollut yötyöläinen koko ikäni.

Lue myös: Vuorotyöläinen, näin jaksat työssäsi ja nukut paremmin – lue vinkit!

Kun joskus meinaan väsähtää, avustajani Laura Vuorinen potkii minua eteenpäin. Hän kannustaa ja sanoo: ”Paula, nyt laitetaan paketti kasaan!”

Laura on mieletön energiapakkaus, kolmikymppinen nainen, jolla riittää virtaa. Hän valitsee vaatteeni, loihtii minulle meikin ja ilmoittaa, milloin kyytini lähtee. Valmistautumisen aikana omakin intoni herää. Sitten mennään taas!

Ennen hoidin itse kaiken: sopimukset, laskutuksen, suunnittelin keikat, lauloin ja ajoin autolla keikkapaikoille. Enää en jaksaisi pyörittää koko palettia yksin. En tekisi enää tätä työtä ilman avustajaani, en ainakaan tällaisella volyymilla kuin nyt.

Yhteistyömme alkoi kahdeksan vuotta sitten ystävyydestä, ja pian sain hänet minulle töihin. Olen todella onnellinen, että minulla on Lauran kaltainen ihminen rinnallani.

Sen lisäksi, että hän hoitaa kaikki työasiani, hän huolehtii minusta ja hyvinvoinnistani: siitä, että liikun tarpeeksi ja muistan syödä.

Tiivis yhteiselo ei tunnu meistä kummastakaan raskaalta, vaikka asumme samassa kerrostalossa, tosin eri kerroksissa. Asumisjärjestelymme on oikeastaan aikamoinen etuoikeus.

”Valitsen tarkkaan, mitä teen”

”Ikääntymisen myötä olen opetellut hidastamaan tahtia. Valitsen hyvin tarkkaan, mitä teen ja kuinka paljon. Tässä iässä osaan jo sanoa ei.

Minun pitää miettiä omaa jaksamistani, sillä en voi ottaa kaikkea tehtäväkseni, vaikka tarjoukset olisivat kuinka kivoja. Jos en halua tehdä mitään, ilmoitan avustajalleni, että no way, ei käy.

Ehkä se johtuu siitä, että vuosien varrella olen huomannut viisastuneeni. Nykyään minulle on tärkeintä oma hyvinvointini ja se, että nautin elämästäni.”

Lue myös: Älä anna ikääntymisen ahdistaa – 7 tapaa lievittää vanhenemisen pelkoa

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa Paula Koivuniemi kertoo elämästään ja urastaan. Miten hänen uransa alkoi ja miten oma tie lopulta löytyi? Mitkä ovat Paulan elämän suurimmat tragediat? Voit lukea koko jutun Kotilieden numerosta 11/2018. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Koko kesän keikkaileva Paula Koivuniemi, 70: "En tekisi enää tätä työtä ilman avustajaani"

Yyttö Taivalkoskelta

Ihana Paula.jaksat laulaa vielä meidän kansalle. Olet todella suosittu artisti.olen käynyt Sinun keikalla Taivalkoskella. Aivan huippu tyyppi olet ja kaunis.
Hyvää jatkoa ja kaikkea hyvää vielä urallesi😍

Sinun täytyy kommentoidaksesi.