Pippa Laukka neuvoo Seurassa, miten korona-ajasta voi selvitä 

Televisiosta tuttu hyvinvointilääkäri Pippa Laukka uskoo, että suomalaisten turnauskestävyydessä on toivomisen varaa. Toisaalta hän uskoo, että meidät on tehty kestäviksi, kertoo Seura-lehti.

Olet mitä syöt -sarjasta tuttu liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka, 50, kertoo Seura-lehden haastattelussa suhtautumisestaan koronavirukseen.

”Tautia voidaan torjua aika yksinkertaisilla keinoilla. Varminta on olla ympäristössä, missä kaikki pesevät käsiään ja käyttävät maskia. Koen asettavani itseni paljon suurempaan vaaraan käydessäni tavaratalossa kuin mennessäni sairaalaan töihin”, Pippa Laukka sanoo Seurassa.

Lue myös: Koronavirus aiheuttaa yksinäisyyttä – vanhuksia auttava Sari Nurmo sujauttaa kauppakassiin kirjeen

Omaan hyvinvointiin keskittyminen ei ole itsekkyyttä.

”Jokaisen pitäisi parantaa nyt resilienssiään, turnauskestävyyttä, jotta kansakuntana kestäisimme pandemian tuoman taakan.”

Pippa Laukka: Suomalaisten terveys on heikentynyt

Elintapojen seurauksena suomalaisten terveys on merkittävästi heikommissa kantimissa kuin 80-luvulla. Huono terveydentila toi tehdä koronan keskellä elämisestä vaikeaa.

”Tilanne on sama kuin jos kuntoliikkujan pitäisi lähteä olympialaisiin”, Pippa sanoo.

Etätöihin siirtyminen työmatkaliikunta on monilla vähentynyt. Se ei Pipan mukaan ole kelvollinen syy antaa kunnon rapistua tai koronakilojen kertyä.

Kuinka paljon liikuntaa päivässä on tarpeeksi? Aikaisemmin on sanottu, että liikkua pitäisi 20 minuuttia kerrallaan. Nyt puhutaan jo minuuttien liikuntasuoritusten hyödystä.

”Kaikki lasketaan, jos ajatellaan elimistön hyvinvointia. Matala-asteiseen tulehdukseen, joka on terveyden ja sairauksien peili, liittyvistä välittäjäaineista tärkein on sytokiini. Jo parin minuutin liikkeellä saadaan sen tasot laskemaan. Suoritus- ja kestokyvyn parantaminen vaatii kuitenkin suurempia tekoja.”

Lue myös Anna.fi: Koronapotilaita hoitavan Pippa Laukan suhde kuolemaan muuttui äidin menehdyttyä rintasyöpään: ”Tulevaisuutta ei voi kukaan ennustaa”

Koronavirus voi tuoda mukanaan myös hyvää

Pippa Laukka uskoo, että korona on voinut tuoda mukanaan myös jotain hyvää.

”Voi miettiä, onko lasi puoliksi tyhjä vai täysi. Kun etätöiden vuoksi työmatkoja ei ole, jää enemmän aikaa pitää huolta itsestään. Jääkaappi on lähellä, mutta arjen rytmin syömisen ja liikunnan osalta jokainen luo itse. Jos päivittäin menee suklaalevy, voi miettiä, mistä se kielii. Puuttuuko järkevä ateriarytmi vai naposteleeko masennuksen vuoksi?”

Virusepidemian ei ole pakko olla yksinomaan kurjuutta.

”Nyt on mahdollisuus lähentyä, laittaa asiat tärkeysjärjestykseen ja myös huolehtia itsestään.”

Lue myös Seuran juttu: Historia, kulttuuri ja olosuhteet ovat tehneet meistä kestäviä – Pippa Laukka vakuuttaa: ”Me suomalaiset olemme koronaa vahvempaa tekoa”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pippa Laukka neuvoo Seurassa, miten korona-ajasta voi selvitä 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X