Ihmiset

Anna: Teinivanhempien lapsi Pirjo Nuotio kirjoitti ylioppilaaksi samaan aikaan isänsä kanssa: ”Kaipasin läheisempiä välejä”

Vaikea lapsuus kasvatti Pirjo Nuotiosta selviytyjän, kirjoittaa Anna-lehti. 

Uutisankkurina tutuksi tullut Pirjo Nuotio, 69, eli vaativan lapsuuden, paljastaa uusi Anna-lehti. Pirjon vanhemmat menivät naimisiin alaikäisinä presidentti J. K. Paasikiven erikoisluvalla. Tuolloin Pirjon isä oli 16-vuotias, äiti 17. Pirjo syntyi samoihin aikoihin, kun isä täytti 17.

”Presidentin allekirjoittama lupapaperi on minulla edelleen tallessa”, Pirjo kertoo Annassa.

Lue myös: Uutisankkuri Eva Polttilan koskettava sukutarina – isoäiti menetti omaisuutensa ja perheensä ja pakeni henkensä edestä Suomeen

Isä oli vaativa kasvattaja. Pirjo oppikin kellonajat jo kolmevuotiaana. Lasten kasvatus siihen aikaan oli usein nöyryyttävää ja fyysistä. Lapsia ei juuri kannustettu, pikemminkin patistettiin. Selkäsaunatkaan eivät olleet vieraita.

Vanhemmat erosivat Pirjon ollessa viisivuotias. Äiti meni uusiin naimisiin, ja isä muutti töiden perässä Ruotsiin. Pian Pirjo sai neljä pikkusisarusta. Elämä oli kovaa sodasta toipuvassa Suomessa, ja Pirjo joutui auttamaan äitiään nuorempien sisarusten hoidossa.

”Sisarukseni voivat nykyisin nauraa tälle, mutta minulle on jäänyt tunne, että huolehdin heistä aika paljon. Otin jo pienenä vastuuroolia”, Pirjo sanoo Annassa.

Pirjo Nuotio kirjoitti ylioppilaaksi samaan aikaan isänsä kanssa

Kun Pirjon isä palasi 60-luvulla Ruotsista, hän vaati, että nuori Pirjo menisi oppikouluun.

”Isä oli ehdoton. Hän lupasi maksaa oppikouluni ja vahti myöhemmin, että tein läksyni ja pärjäsin.”

Pirjo aloitti lukion samaan aikaan isän kanssa. Keväällä 1971 molemmat kirjoittivat ylioppilaiksi.

Jo syksyllä molemmat aloittivat opintonsa Helsingin yliopistossa. He valmistuivat maistereiksi viidessä vuodessa.

Yhdistikö yhteinen opintie isää ja tytärtä? Ei oikeastaan, Pirjo kertoo Annassa.

”Välimme kiristyivät jo teinivuosinani ja olivat pitkään täysin poikki. Olin isän mielestä liian villi. Hän ei hyväksynyt meikkaamista, eikä poikiakaan olisi saanut olla kuvioissa. Kun pääsimme ylioppilaiksi, emme muistaakseni edes onnitelleet toisiamme.”

”Olisin kaivannut läheisempiä välejä vanhempiini”

Aikuisena Pirjo on kuitenkin ottanut jälleen yhteyttä isäänsä. Nykyään 86-vuotias isä asuu palvelutalossa. Viime vuodet Pirjo on ollut hänen edunvalvojansa. Pirjo uskoo perineensä isältään määrätietoisuutensa ja uskon, että vaikeudet voi voittaa, kun tarpeeksi yrittää.

”Äitini oli lapsuudessani niin työllistetty, että lähennyimme enemmän vasta, kun hän oli mummi lapsilleni. Uskoisin, että meitäkin yhdisti tietty periksiantamattomuus. Olisin kyllä kaivannut läheisempiä välejä sekä isääni että äitiini”, Pirjo miettii Annassa

Äidin kuolemasta on nyt neljä vuotta aikaa. Lukuisten erossa vietettyjen vuosien jälkeen isä kävi katsomassa äitiä palvelutalossa.

”He lähentyivät toisiaan vielä viimeisinä vuosina. Jotenkin aistin, että he sittenkin olivat toisilleen suuri rakkaus. Olen ollut rakkauslapsi, vaikka varmasti vahinko. Toisenlaisissa oloissa heidän suhteensa olisi voinut jatkuakin.”

Lue myös Annan juttu: Pirjo Nuotion haastava suhde teinivanhempiinsa: ”Olen ollut rakkauslapsi, vaikka varmasti vahinko”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna: Teinivanhempien lapsi Pirjo Nuotio kirjoitti ylioppilaaksi samaan aikaan isänsä kanssa: ”Kaipasin läheisempiä välejä”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.