Presidentti Kekkonen kirjoitti Maarit Tyrkölle: ”Olen hullumaisesti rakastunut ystävyyteemme”

Maarit Huovinen os. Tyrkkö julkaisi 30 vuotta presidentti Urho Kekkosen kuoleman jälkeen kirjan nimeltä Presidentti ja toimittaja (WSOY). Kirja kertoo paitsi heidän läheisestä suhteestaan, niin Kekkosen viimeisistä vuosista presidenttinä.

Kotiliesi tapasi Maarit Huovisen Helsingin Töölössä, tämän työhuoneella, keskellä Kekkos-arkistoja ja tunteita nostattavia muistoja.

Työhuoneen parhaalla paikalla seisoo Urho Kekkosen vanha kirjoituspöytä. Lattiat ovat täynnä säilytyslaatikkoa. Niissä on nuoren toimittajan, presidentin uskotun Maarit Tyrkön ja presidentin kirjeenvaihtoa vuosilta 1976-1981. On myös c-kasetteja, valokuvia ja muistoesineitä. Osa tärkeimmistä papereista ja Kekkosen kirjoittamat päiväkirjat ovat sen sijaan visusti Huovisen pankkilokerossa.

Presidentti Kekkonen

Seinillä on valokuvia nuoresta Maarit Tyrköstä ja presidentistä. On virallisempia ja yksityisempiä. Eräässä kesäisessä kuvassa he loikovat rinnakkain sileillä kallioilla.

Palaaminen 40 vuoden takaisiin asioihin kirjaa varten nosti Maarit Huovisella tunteet pintaan.

”Lukiessani täällä työhuoneella kirjeitä ja kuunnellessani nauhoja suuri ikävä nousi pintaan. Olen puhunut itsekseni ääneen, olen nauranut ja olen itkenytkin.”

Tunteet nousevat nytkin.

Maarit Huovinen

”En usko, että nuorempana edes ymmärsin kaikkea, mitä presidentti minulle kirjoitti tai mitä yhdessäolomme merkitsi. Nyt ymmärrän ja arvostan kaikkea sitä valtavasti. Eniten minua liikuttaa presidentin minulle kirjoittamat kirjeet, joissa sanotaan ”Rakas Maarit.”

”Rakas Maarit. Sinä olet ollut ajatuksissani niin tiheään ja niin paljon ja täyteläisesti, että en uskonut sellaista mahdolliseksi. Tämä johtuu siitä, että minä pidän Sinusta, enkä vaan pidä, vaan olen hullumaisesti rakastunut ystävyyteemme. Kyllä minun vanhemmat toverini mahtavat nauraa ääneen, kun tämän saavat kuulla,” Urho Kekkonen kirjoittaa Maarit Tyrkölle vuonna 1976.

Presidentti Kekkosen kirje Maarit Tyrkölle

Lue lisää 1.9.2016 ilmestyvästä Kotiliedestä nro 18/2016.

Katso myös jutut:

Tellervo Koivisto: ”Pitkässä liitossa muistikin on yhteinen”

Ainola oli Jean Sibeliuksen ja Ainon rakas koti

Näyttelijä Jukka Puotila: ”Yleisön rakkaus on vastustamatonta”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Presidentti Kekkonen kirjoitti Maarit Tyrkölle: ”Olen hullumaisesti rakastunut ystävyyteemme”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X