Tarinat

”Saanko puhua johtajan kanssa?” Näin kysytään Amina Mohamedilta, joka työllistää yrityksessään kahdeksan ihmistä

Somalialaistaustainen yrittäjä Amina Mohamed oli sillanrakentaja jo lapsena. Hän auttoi naapuruston vieraskielisiä äitejä hoitamaan asioitaan suomalaisissa virastoissa.

Joko uskallan nyt tai en koskaan! Näin Amina Mohamed ajatteli kaksi vuotta sitten, kun irtisanoutui työstään ja ryhtyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi.

Hän alkoi tehdä yrittäjänä samaa, mitä oli teini-iästä lähtien tehnyt vapaaehtoistyönä, kun oli auttanut naapuruston vieraskielisiä äitejä hoitamaan asioitaan virastoissa.

”Ajatus yrityksestä muhi parikymmentä vuotta. Alun perin ajatus lähti omista kipupisteistäni.”

Somalialaistaustaiset ihmiset ovat yksi Suomen syrjityimmistä ryhmistä. Niinpä Amina auttaa nyt yrityksiä rekrytoimaan maahanmuuttajataustaisia ihmisiä. Lisäksi hän konsultoi sosiaalialan ammattilaisia kohtaamaan eri taustoista tulevia ihmisiä ja tukee syrjäytymisvaarassa olevia nuoria.

”Olisin itse voinut olla yksi heistä. Minulla oli kaikki syrjäytymisen tilastolliset riskitekijät.”

Lue myösVasta koulussa Ujuni Ahmed tunsi yksinäisyyttä: ”Tiedän miltä tuntuu, kun joutuu kahden kulttuurin väliin ja hukkuu sinne”

Amina Mohamed ei syrjäytynyt, kiitos kannustavien vanhempien

Amina Mohamed ei kuitenkaan syrjäytynyt. Tärkein syy ovat rakastavat ja kannustavat vanhemmat. Mutta se ei yksin riitä, kun joutuu kokemaan paljon rasismia.

”Myös yhteiskunnan on tultava vastaan. Meidän perheellemme tämä tarkoitti kohtaamisia upeiden ihmisten kanssa.”

Oli Tiina-täti, joka saattoi pienen Aminan sisaruksineen kouluun. Oli vanhempi poliisimies, joka kävi heillä kotona juttelemassa vanhempien kanssa ja moikkaamassa lapsia. Oli kiva naapurusto, josta sai myös kantasuomalaisia kavereita. Erityisen tärkeitä olivat ne opettajat ammatti- ja ammattikorkeakoulussa, jotka näkivät Aminan potentiaalin ja kannustivat kouluttautumaan.

Lue myösMehdistä piti tulla lentäjä, mutta hän ajautuikin jengiin – tekee nykyään töitä maahanmuuttajien hyväksi: ”Tiedän, millaisia vaikutuksia rasismilla voi olla” 

Suomalaisuudessa ja islamissa samat arvot

Nyt Aminan yritys työllistää kahdeksan ihmistä. Toimitusjohtajana Amina kokee silloin tällöin vähättelyä. Saanko puhua johtajan kanssa, asiakas saattaa pyytää.

Työnteon ohessa Amina Mohamed elää hektistä yksinhuoltajaäidin arkea, josta ei tulisi mitään ilman isoa perhettä. Hänen perheessään on kahdeksan sisarusta ja moni heistä asuu lähellä.

”Minulla on yksi lapsi, mutta puhun usein monikossa lapsistani. En tee eroa, onko kyseessä oma vai tukilapseni tai sisarusten lapsi. Vaalin somalialaisen kulttuurin yhteisöllisyyttä.”

Lue myös Seura.fi: Huiviin pukeutunut feministi Maryan Abdulkarim: ”Olin aina se pieni somalityttö, jolta odotettiin nöyryyttä”

Suomalaisesta mentaliteetista Amina on poiminut tarkan aikakäsityksen. Se on uponnut häneen niin hyvin, että muiden myöhästelyssä on kestämistä.

Tärkeintä suomalaisuudessa ovat Aminan mielestä samat arvot, jotka ovat hänelle tuttuja myös islamin uskosta: rehellisyys, luottamus ja tilan antaminen muille.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: ”Saanko puhua johtajan kanssa?” Näin kysytään Amina Mohamedilta, joka työllistää yrityksessään kahdeksan ihmistä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.