Ihmiset

Seura: Toimittaja Salla Paajanen kuuli potkuistaan työkavereilta – epäreilulta tuntunut kohtelu kirkasti, että oli aika jättää Ylelle hyvästit

Salla Paajanen irtisanottiin Yleltä 26 vuoden jälkeen. Tieto yt-neuvottelujen lopputuloksesta ehti Ylen intraan ennen kuin niistä ilmoitettiin Sallalle ja muille uutisankkureille, Seura-lehti kirjoittaa.

Viime marraskuussa Salla Paajanen, 57 ja kaksi muuta Ylen alueuutisten uutisankkuria kutsuttiin infotilaisuuteen. Siellä heille kerrottiin, että heitä kolmea koskevat yt-neuvottelut alkaisivat joulukuussa.

Ajoitus oli mitä keljuin: juuri joulun alla ja vielä korona-aikana. Tuli kyykytetty olo, Salla kertoo nyt Seurassa.

Yt:t olivat kolmannet seitsemän vuoden sisällä Ylessä, ja Salla ounasteli, että lisää olisi varmasti tulossa. Yle ei enää tuntunut Sallasta samalta työpaikalta kuin se, johon hän oli 26 vuotta aiemmin tullut.

”Kun 50 tulee mittariin, ei ole kuuminta hottia työmarkkinoilla. Tänä päivänä ihmisen parasta ennen -päiväys alkaa mennä jo 40 vuoden jälkeen. Arvostelu menee aika syvälle ytimeen, kun tietää, että kyse ei ole ammattitaidosta vaan ikääntymisestä, joka kohtaa kaikkia ihmisiä. Se on rankka asia”, Salla pohtii Seurassa.

Lue myös: Toimittaja Salla Paajasen poika jäi junan alle – samalla alkoivat vaihdevuodet 

Salla Paajanen: Työnjohto on etääntynyt työntekijöistä

Yt-neuvotteluiden aikana Sallalle tarjottiin neljää erilaista uutistoimittajan työtehtävää, Seurassa kerrotaan. Osa pesteistä olisi tarkoittanut, että Sallan olisi pitänyt matkustaa Tampereelta Pasilaan vuorotöihin. Palkkaakin olisi maksettu vähemmän. Salla ei ottanut tarjouksia vastaan, joten hänet irtisanottiin tammikuun alussa.

Yt-neuvottelujen lopputuloksen Salla sai kuulla työkavereiltaan. Ennen kuin Sallalle ja muille uutisankkureille oli laitettu viestiä, Ylen intrasivuilla julkaistiin virallinen tiedote lopputuloksesta. Tiedotteessa kerrottiin, että alueellisissa tv-uutislähetyksissä ei enää jatkossa olisi uutisjuontajia.

”Kohtelu vain vahvisti, että päätös oli oikea. Tuntuu, että korona-aika on entisestään etäännyttänyt työnjohtoa alaisistaan. Työntekijät ovat vain videopalaverin laatikkopäitä ja nimikirjaimia. Annetaan potkut videokokouksessa ja sitten sähköpostilla saapuu irtisanomisilmoitus”, Salla sanoo Seurassa.

Salla on saanut paljon tukea kollegoiltaan irtisanomisen jälkeen. Moni on kiitellyt siitä, että Salla on tehnyt kokemaansa näkyväksi.

”Haluan tuoda esiin, miten työelämässä saatetaan kohdella vaativaa työtä tehneitä ammatti-ihmisiä”, Salla summaa.

Perhe tuki Sallaa

Salla oli ajatellut, että työskentelisi Ylellä eläkeikään asti. Perheen tuki merkitsi paljon, kun hän mietti, uskaltaisiko riuhtaista itsensä irti ja kieltäytyä tarjotuista vaihtoehtoisista pesteistä. Puolison ”kyllä me pärjäämme” -lausahdus painoi paljon.

”Lopputilanteessa tarvittiin puoli sukua tsemppaamaan irti repäisemisessä”, Salla sanoo Seurassa.

Myös tyttärentyttärellä, syksyllä kouluun menevällä Tiltalla oli merkittävä rooli päätöksessä. Salla ei nimittäin ole voinut nähdä Tiltaa lainkaan arkisin, vaikka Tilta asuu vain kuuden kilometrin päässä isovanhemmistaan.

Yksi merkittävä toive tulevaisuudelle onkin, että Salla voisi osallistua enemmän lapsenlapsensa arkeen. Kun Tilta aloittaa koulun, Salla haluaisi olla apuna koulutiellä samalla tavalla kuin on itse saanut aikoinaan lastenhoitoapua omilta vanhemmiltaan.

Lue myös Seura.fi: Salla Paajanen sai potkut Yleltä videopalaverissa, irtisanomisilmoitus tuli sähköpostilla: ”Potkuni on koettu yhden naisen ulosmarssina”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seura: Toimittaja Salla Paajanen kuuli potkuistaan työkavereilta – epäreilulta tuntunut kohtelu kirkasti, että oli aika jättää Ylelle hyvästit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.