Seura: Lapsen kuolema suisti Varpu ja Sami Hintsasen parisuhteen kriisiin: ”Senja on kanssamme jokainen päivä”

Varpu ja Sami Hintsanen olivat ehtineet seurustella 10 kuukautta, kun selvisi, että Varpun tytär sairastaa syöpää. Pariskunta päätti pysyä yhdessä, vaikkei se ollut helppoa, Seura-lehti kertoo. 

Sami ja Varpu Hintsanen ovat asettaneet keittiönsä pöydälle valokuvan, jossa hymyilee Varpun kuopus, 7-vuotias Senja. Valokuva otettiin lomareissulla Turkissa lokakuussa 2018. Matka jäi viimeiseksi, jonka kuusihenkinen perhe teki yhdessä. Senja kuoli matkan jälkeen kesäkuussa 2019 ollessaan vain 8-vuotias.

”Senja on kanssamme jokainen päivä. Sydämessä, muistoissa ja valokuvissa”, yrittäjä, mielen ammattilainen Varpu Hintsanen sanoo uudessa Seurassa.

Senja kuoli läheisten ympäröimänä omassa kodissaan.

”Loppuaikoina päätimme tietoisesti tehdä niitä asioita, mitkä Senjasta kulloinkin tuntuivat hyvältä. Olipa se sitten juhlien järjestämistä tai nukkumista olohuoneen lattialla”, Varpu kertoo.

Viimeisenä iltana pelattiin Afrikan tähti -lautapeliä. Se jäi olohuoneen pöydällä kesken, peliä oli tarkoitus jatkaa seuraavana päivänä. Uuden päivän tullessa Senjaa ei kuitenkaan enää ollut.

Lue myös: Ministeri Anne-Mari Virolainen tyttärensä kuolemasta: ”Emme kertoneet muille lapsille, että sairaus johtaa kuolemaan”

Parisuhde koetuksella

Varpu ja Sami Hintsanen ehtivät seurustella kymmenen kuukautta ennen kuin Senja sai syöpädiagnoosin vuonna 2015. Ennen sitä heidän uusperheensä oli ehtinyt hitsautua yhteen nopeasti.

Pariskunta päätti pysyä yhdessä, vaikka Senjan sairaus tarkoittikin, että Varpu vietti pitkiä aikoja sairaalan syöpäosastolla. Naimisiin Sami ja Varpu menivät keväällä 2018.

”Se, että pystyin auttamaan Varpua ja Senjaa vaikean sairauden keskellä, toi elämääni uuden merkityksen ja sisällön, ja myös lähensi minua omien lasteni kanssa”, Sami Hintsanen kertoo Seuran jutussa.

Lue myös: Eva-Riitta Siitosen tytär lähti ennen vanhempiaan: Eva-Riitta käy haudalla joka ilta

Erilaiset suremisen tavat kiristivät ilmapiiriä

Varpu Hintsanen kuvaa uudessa kirjassaan Valo, joka ei kadonnutkaan (WSOY) suruprosessia ja lapsen menettämisen aiheuttamaa tuskaa. Kirjassa hän puhuu siitä, miten kuoleman aiheuttama suru ilmeni perheessä monin erilaisin tavoin. Aina surujen yhteensovittaminen ei ollut helppoa, vaan sitä piti opetella.

Kun yksi olisi halunnut puhua, toinen ei avannut suutaan. Kun Samin Amanda-tytär halusi surra pukeutumalla Senjan vaatteisiin, Varpusta tuntui kuin hänen sisimpänsä olisi revitty rikki.

”Kun Senja kuoli, koin vahvasti, että myös oma elämäni päättyi. Putosin monttuun eikä toisista huolehtimiseen jäänyt enää voimia. Kyky ymmärtää muiden suremisen tapoja heikentyi”, Varpu kertoo Seurassa.

Elämään oli opeteltava uudelleen, vaikka Senjan elämä päättyikin. Varpu kuitenkin koki myös kateutta ja katkeruutta Samia kohtaan. Se heijastui parisuhteeseen.

”Sami sai edelleen kuskata omia lapsiaan kouluun ja pelata heidän kanssaan lautapelejä. Minä lähdin tapaamaan lastani hautausmaalle”, Varpu muistelee Seuran jutussa.

Sami ja Varpu Hintsanen ovat samalla puolella jälleen

Kun Senjan kuolemasta oli kulunut puoli vuotta, Varpu ja Sami tajusivat, ettei kumpikaan osannut auttaa toista kriisin keskellä. Oli pakko pysähtyä keskustelemaan. Erota he eivät halunneet. Oli pakko sanoittaa kipeät tunteet ja pelot ääneen.

Hitaasti sykkyrällä ollut suhde alkoi aueta. Sami ja Varpu ymmärsivät olevansa taas samalla puolella.

Lue myös Seuran juttu: Lapsen syövälle menettäneet Varpu ja Sami Hintsanen onnistuivat avaamaan parisuhteensa solmut: ”Senja opetti elämään hetkessä”

Keskustelu

Kommentoi juttua: Seura: Lapsen kuolema suisti Varpu ja Sami Hintsasen parisuhteen kriisiin: ”Senja on kanssamme jokainen päivä”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X