Ihmiset

Elämänmuutoksen tehnyt Sanna Saarijärvi muistelee edesmennyttä äitiään Annassa: ”Vielä saattohoitovaiheessa halusin ajatella, että äiti tulee takaisin kotiin” 

Sanna Saarijärvi säikähti, kun rutiinitarkastuksessa selvisi, että verenpaine on noussut vaarallisen korkeaksi. Terveys ei ole Sannalle itsestäänselvyys, sillä hän on nähnyt lähipiirissään paljon sairautta ja kuolemaa, kirjoittaa Anna-lehti.

Viime keväänä rutiinitarkastuksessa näyttelijä Sanna Saarijärvi, 51, sai kuulla, että hänen verenpaineensa oli noussut vaarallisen korkeaksi.

”Tietenkin se säikäytti, sillä olen aina ollut terve ja arvoni ovat olleet normaalit. Olen ollut itseeni tyytyväinen sellaisena kuin olen, joten tarvitsin selvästi jonkin terveyttä koskevan herätyksen, että aloin miettiä valintojani myös omaan hyvinvointiini liittyen”, Sanna sanoo nyt Anna-lehdessä.

Lue myös: Sanna Saarijärvi kertoo Seurassa uransa alusta: Kiltti 18-vuotias roisissa teatterimaailmassa

Alkoi elämäntaparemontti. Sanna on entinen SM-tason juoksija, joten muutos oli helppo aloittaa liikuntaa lisäämällä. Keväällä Sanna innostui padelista, jota hän käy pelaamassa muun muassa Hermanni-puolisonsa kanssa.

”Huomaan, että padelin ansiosta kunto on noussut. Kun palasin kesätauon jälkeen lavalle, en hengästynyt enää laulaessa ja tanssiessa. Se on ehkä konkreettisin vaikutus, joka perusliikunnan lisäämisellä on ihan työhönikin ollut.”

Sanna käy myös kuntosalilla. Treeneille on hyvin aikaa, kun juoksijaksi tähtäävä Fanny-tytär käy yleisurheiluharjoituksissa. Kotona myös syödään nykyään melko kasvispainotteisesti ja hieman aiempaa kevyemmin Fannyn urheilun takia.

Kitukuureille Sanna ei suostu. Annassa hän kertoo olevansa allerginen ulkonäkökeskeiselle puheelle.

”Jos on terve ja voi hyvin, sen pitäisi riittää muille, jos se riittää ihmiselle itselleen. Hyvä olo ja itsetunto lähtevät itsestä. Olen oppinut, että liiallinen hyväksynnän hakeminen ulkopuolelta ja oman naiseuden märehtiminen vievät aivan turhaan energiaa.”

Sanna Saarijärvi menetti äitinsä syövälle

Terveys on Sannalle tärkeää myös siksi, että hän on lähipiirissään nähnyt niin paljon sairautta. Hänen bonuslastensa Bertan ja Womman äiti kuoli syöpään kaksi vuotta sitten. Sanna menetti myös oman Tuulikki-äitinsä syövälle. Sanna oli äidin kuollessa vain 35-vuotias.

”Kun äiti sairastui, minulle tuli ensin kieltoreaktio. En tahtonut uskoa sitä. Ajoin joka viikko Helsingistä Tampereelle äitiä katsomaan. Siivosin, tein ruokaa ja lauloin äidille”, Sanna muistelee Annassa.

”Välillä äidillä oli parempia ja välillä huonompia aikoja. Vielä saattohoitovaiheessa halusin ajatella, että kevät koittaa ja äiti tulee takaisin kotiin.”

Erityisen raskasta Sannalle on se, ettei hänen äitinsä ehtinyt nähdä, kun hän perusti perheen. Sanna tapasi puolisonsa vain hieman äidin poismenon jälkeen.

Lähipiirin sairaudet ja menehtymiset ovat iskostaneet Sannaan vahvan elämänhalun.

”Voin keskittyä pitämään huolta itsestäni ja toivoa, että olisin täällä äitiäni pidempään näkemässä lasten haaveiden toteutumista ja mahdollisten lapsenlapsien kasvamista. Mutta koskaan ei voi tietää, joten elämästä pitää myös nauttia tässä ja nyt.”

Lue myös Annan juttu: Kohonnut verenpaine sai Sanna Saarijärven lisäämään liikuntaa ja tarkistamaan elämäntapojaan: ”Tarvitsin terveyttä koskevan herätyksen”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Elämänmuutoksen tehnyt Sanna Saarijärvi muistelee edesmennyttä äitiään Annassa: ”Vielä saattohoitovaiheessa halusin ajatella, että äiti tulee takaisin kotiin” 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.