Ihmiset

Satu Silvon kasvisravintolan tulevaisuus vaarassa: "Minun täytyy taas kysyä neuvoa maailmankaikkeudelta"

Näytteleminen on Satu Silvon suuri rakkaus ja päätyö. Silti hän on pyörittänyt sen ohessa omaa kasvisravintolaa jo 19 vuotta. Nyt Satu on tienhaarassa: onko ravintolan loppu edessä?

Näyttelijä Satu Silvon Helsingin Hakaniemessä sijaitseva kasvisravintola Silvoplee on ollut pystyssä jo 19 vuotta. Se on saavutus, sillä harvasta paikasta tulee ravintola-alalla klassikkoa.

Satu Silvo ryhtyi ravintoloitsijaksi vähän yli kolmekymppisenä, kun sekä näyttelijän ura että lapsiperhe-elämä olivat kiivaimmillaan.

Kasvissyöjänä hän oli ollut kanta-asiakkaana Marjatta Svennevigin (myöh. Sarpaneva) elävää ravintoa tarjoavassa Green Wayssä ja parissa muussakin kasvisravintolassa. Alan ammattitaitoa hänellä ei ollut.

”Loukkaannuin vaikeasti vuonna 1998, kun jäin rinnekoneen alle. En voinut toipilaana näytellä enkä saanut tarvitsemaani kasvisruokaakaan”, Satu sanoo.

Samaan aikaan Svennevig lopetti ravintolansa.

”Ostin Marjatan ravintolan koneet, menin naisyrittäjäkurssille, sain 100 000 markan lainan ja perustin kasvisravintolan, jotta saan sellaista ruokaa mitä haluan. Siksi minulla on ravintola! Ajattelin, että moni muukin haluaa syödä samoin.”

Lue myös: Marjatta Svennevigin tie köyhästä tytöstä aikansa kohukaunottareksi

Satu Silvo, kasvisravintola

Satu kerää ideoita Silvopleen ruokalistalle

Ravintolassa ei käytetä Satu Silvon reseptejä. Ideoita ja trendejä hän toki kerää jatkuvasti. Silloin Silvopleen listalle tulevat esimerkiksi inkiväärishotit tai raakakakut.

”Sekä ravintolan että näyttelemisen täytyy perustua ammattilaisuuteen. Minä olen visionääri, haluan jotakin, ja sitten keskustelemme ammattilaisten kanssa, mikä on mahdollista toteuttaa ja mikä ei. Myös henkilökuntamme kehittää koko ajan uusia juttuja, kuten raakapizzan.”

Alussa oli vaikeata, kun näyttelijä ei ymmärtänyt alaa eikä osannut vaatia haluamaansa.

”Yhtäkkiä vitriinissä oli kinkkusämpylöitä, vaikka olin perustanut kasvisravintolan! Kesti tovin, että sain ihmiset ymmärtämään, että vaikka kaikki eivät syö kasvisruokaa, he kyllä saavat kinkkusämpylänsä muualta.”

Sitten ravintolapäälliköksi tuli Merja Kivelä ja hommat alkoivat sujua.

Asiakkaina niin työmiehiä kuin vegaanejakin

Ravintola on hyötynyt maailmanlaajuisesta trendistä, kasvissyönnin lisääntymisestä. Ravintolassa käy nykyään jopa 500 asiakasta päivässä. Se tarkoittaa vuodessa yli neljännesmiljoonaa. Liikevaihto on lähes pari miljoonaa euroa.

”Ensin kävi kaikenikäisiä naisia ja syöpään sairastuneita, jotka halusivat voimaannuttavaa ravintoa. Sitten tulivat äidit vauvojensa kanssa ja eettisesti valveutuneet vegaanit, sitten vanhemmat herrasmiehet. Taksikuskit ja remonttimiehet haalareissaan ilmestyivät kymmenisen vuotta sitten.”

Paikassa viihtyvät myös professorit (Kari Uusikylä, Juha Siltala), popparit (Antti Tuisku, Alma), rokkarit (Sipe Santapukki) ja tietenkin näyttelijät.

Uusimpia kävijöitä ovat kansainväliset bisnesihmiset. He ostavat lounaan lisäksi eväitä mukaansa ja saattavat elää koko viikon Silvopleen ruoilla.

Silti ravintola kamppailee kustannusten kanssa. Varsinkin raaka-aineiden hinnat ovat nousseet tuntuvasti.

”Tuotteemme ovat kalliita tehdä. Suurin osa raaka-aineista on luomua ja ruoat tehdään käsityönä omassa keittiössä. Välillä itkemme ja mietimme, miten saisimme hinnat pysymään kohtuullisina.”

Lue myös: Syötkö tontonton-ruokaa? Harva erityisruokavalio on stressitön, ravitsemusterapeutti väittää

Satu Silvo, kasvisravintola

Mikä on Silvopleen tulevaisuus?

Vuosi 2018 on käänteentekevä. Niin Satu on päättänyt. Kun Syyssonaatti-näytelmän esitykset Espoon teatterissa päättyivät toukokuussa, hän halusi raivata omaa aikaa.

”Tämä on minun vuoteni. Minulla on tarve antaa kehoni palautua vuosien puurtamisesta vailla kunnon taukoa. Tahdon tehdä, mitä itse haluan ja mietin, miten aikataulutan päiväni.”

Hän opettelee myös yksin olemista, sillä kumppanin, kirjailija-näyttelijä Reidar Palmgrenin on vielä asuttava lastensa vuoksi osin Tampereella.

”Yksin oleminen on minulle vaikeata. En kerta kaikkiaan ole yksin eläjä.”

Tänä kesänä ei tule kesäteatteria, sillä nyt on keskityttävä ravintolaan. Vuokrasopimus päättyy ensi vuonna, kun rakennus puretaan. Nyt on jo kiire, sillä vastaavaa tilaa on vaikea löytää.

Satu muistelee aikaa yli kymmenen vuotta sitten, jolloin ravintola oli vaikeuksissa ja hän tunsi tekevänsä turhaa, palkatonta työtä.

”Lopulta päätin keskustella asiasta maailmankaikkeuden kanssa. Sanoin ”Makelle”, että eihän tässä ole mitään järkeä, maailma ja Helsinki tarvitsevat tällaista paikkaa. Miksi ravintola ei voisi jatkua? Miksi on niin vaikeaa?”

Satu oli valmis nostamaan kädet pystyyn ja luovuttamaan, sillä hän ei häpeä epäonnistua. Asiat eivät vain aina onnistu.

Mutta kuin ihmeen kaupalla kaikki alkoi taas sujua. Ehkä nyt tapahtuu samoin.

”Nyt keskityn uuden tilan löytämiseen. Meidän on pakko löytää se – tai sitten luopua. Täytyy taas puhua Makelle.”

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa Satu Silvo kertoo työstään ravintoloitsijana ja omasta ruokasuhteestaan. Mitkä ovat Sadun hyvinvoinnin kulmakivet? Miten hän syö, entä miten liikkuu? Voit lukea jutun Kotilieden numerosta 12/2018. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Satu Silvon kasvisravintolan tulevaisuus vaarassa: "Minun täytyy taas kysyä neuvoa maailmankaikkeudelta"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.