Masennukseen sairastunut kolmiloikkaaja Senni Salminen Seurassa: oman seksuaalisuuden salailu vei paljon energiaa

Syksy 2019 oli kolmiloikkaaja Senni Salmiselle raskas. Uudessa Seurassa hän kertoo, että masennus veti silloin hänen mielensä mustaksi. Yksi syy masennuksen taustalla saattoi olla se, ettei hän uskaltanut olla avoin omasta seksuaalisuudestaan. 

Kolmiloikan Suomen ennätyksen hypännyt Senni Salminen, 25, kertoo Seurassa kamppaileensa syksyllä 2019 masennuksen kanssa. Hän ei meinannut päästä ylös sängystä, ja itku oli herkässä jatkuvasti. Harjoituksiin lähteminen tuntui ylivoimaiselta.

Läheiset patistivat hakemaan apua. Se ei kuitenkaan ollut helppoa. Vaatimus omasta vahvuudesta ja ajatus siitä, että pitää pärjätä yksin, olivat iskostuneet tiukasti Sennin mieleen.

”Aika monta kertaa tuli sanottua, että ei tässä mitään, pärjään kyllä”, Senni muistelee Seurassa.

Kun Senni lopulta päätti hakea apua, hän pääsi pikaisesti psykoterapiaan. Lääkkeistä hän päätti luopua, kun huomasi terapian alkaneen tepsiä.

”Ajattelen nykyään, että mielen huolto ei ole sen kummempaa kuin vaikka hajonneen polven
kuntouttaminen fysioterapeutilla. Pääsin terapian avulla jopa yllättävänkin pian takaisin treeni- ja kilpailurytmiin, ja opin hiljentämään sisäistä kriitikkoani.”

Lue myös: Jenny Rostain, 38, söi masennuslääkkeitä liki 20 vuotta: Kertoo nyt, miksi koki niistä eroon pääsemisen tärkeäksi

Senni Salminen: Tyttöystävän piilottelu vei energiaa

Sennin masennuksen taustalla ei ollut yhtä tiettyä syytä. Seurassa Senni pohtii, että oman seksuaalisuuden piilotteleminen saattoi olla yksi lisäsyy masennuksen puhkeamiselle. Se tuntui raskaalta ja vei paljon energiaa.

Vahvistuksen omalle seksuaalisuudelleen Senni sai 16–17-vuotiaana. Silloin hän oivalsi pitävänsä naisista.

”Minulla ei ollut mitään seurustelusuhteita. Kun urheili, ei ehtinyt miettiä sellaisia juttuja, eikä kotipaikkakunnalla Imatralla ollut juuri Pride-rientoja tai muuta toimintaa”, Senni pohtii Seurassa.

Pitkään aikaan Senni ei kertonut urheilijapiireissä seksuaalisesta suuntautumisestaan. Toisten oletus siitä, että kaikki porukassa olevat ovat heteroita, sai aikaan sen, että olo alkoi tuntua yksinäiseltä.

”Leireillä muut puhuivat poikaystävistään, miehistään ja lapsistaan, ja minä olin hiljaa. Menin niissä tilanteissa jotenkin lukkoon. Pelkäsin, että lipsautan jotain kumppanistani, jolloin muut tajuavat hänen olevan nainen – ja sekin tuntui pahalta, ikään kuin asiassa olisi jotain väärää.”

Syksyllä 2020 Senni julkaisikin Instagramissa kuvan, jossa hän kertoi seurustelleensa jo pitkään kuvataiteilija Piiti Blomqvistin kanssa. Kuvatekstissä hän kertoo toivovansa, että tulevaisuudessa puolison sukupuolesta puhuminen voisi olla neutraalimpaa.

Lue myös Seuran juttu: Senni Salminen suuntaa Tokion olympialaisiin hyppy kerrallaan: ”Opin hiljentämään sisäisen kriitikkoni”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Senni Salminen (@sennisalminen) jakama julkaisu

Keskustelu

Kommentoi juttua: Masennukseen sairastunut kolmiloikkaaja Senni Salminen Seurassa: oman seksuaalisuuden salailu vei paljon energiaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X