Aira Samulin

Seura: Aira Samulin, 93, haluaa nostaa vanhus-sanan kunniaan: ”Me olemme hiottuja timantteja”

Aira Samulin haluaa nostaa vanhus-sanan kunniaan. Hän toivoo kaikkien kokevan ikävuosistaan samanlaista ihailua kuin on itse saanut, Seura-lehti kertoo.

Aira Samulin, 93, löytää koronapandemiasta ilonaiheen.

”Olen elänyt huoleh­tien enemmän muista kuin itsestäni. Nyt olen antanut pitää itsestäni huolta ja kä­sittänyt, kuinka paljon minua rakas­tetaan. Sen huomaaminen tuntuu hyvältä”, Aira kertoo Seurassa.

Paitsi läheiset, Airan vointia ovat varmistelleet ventovieraat. Heille tanssilegenda on myös viisas ja kan­nustava esimerkki.

Lue myös: Katso video: Aivoinfarktista toipunut Aira Samulin tanssii taas!

Aira pysyi kotikaranteenissa kuuliaisesti neljä ja puoli kuukautta.

”Turha uhkarohkeus niin sotien kuin koronan aikaan saattaa koitua kohtalokkaaksi”, Seura kertoo hänen kannustaneen mui­takin riskiryhmäläisiä.

Mikä auttoi kestämään eristäyty­mistä? Aira puuskahtaa.

”Ei ainakaan teennäinen posi­tiivisuus, jota valitettavan moni näyttelee. Minun keinoni on sisu ja kuvaannollisesti nyrkin pöytään lyöminen”, Aira sanoo jutussa.

Aira Samulinilla on rytmi veressä

”En ole koskaan pystynyt kävelemäänkään kuin rytmissä. Tanssista tuli yksi ammattini, koska siinä olin parem­pi kuin muut”, Aira sanoo Seurassa.

”Päässäni soi aina jokin kappale. Kerran olin poikani Jarin kanssa ratikkapysäkillä, kun aloin liikkua The Hollies -yhtyeen hittikappale Bus Stopin mukaan. Jari sanoi: ’Älä tanssi siinä, kun kaiken lisäksi olet äitini.’”

Kun Aira opetti tanssikoulussa, hän huomasi mukana­olijoiden olevan aina innoissaan ja iloisia.

”Tyttäreni Pirjo sairastui skit­sofreniaan teininä, ja tanssi helpotti hänen oloaan. Rupesin miettimään, että tanssi on myös mielenterveyden hoitoa. Jos sen avulla olen voinut pelastaa yhdenkin nuoren sairastu­masta Pirjon tavoin, en ole tehnyt työtäni turhaan”, Aira kertoo jutussa.

Nykyään Aira ajattelee, että tanssi on auttanut häntäkin kokemuksissa, joista ei olisi pitänyt lainkaan selvitä.

”Tanssin yhä. Lantion liikkeet pitä­vät alavatsan lihakset hyvässä kun­nossa, mikä on entistä tärkeämpää vanhaksi tullessa. Olen 93-vuotias enkä tarvitse vaippoja tai edes pik­kuhousunsuojia”, Aira kertoo Seurassa.

Lue myös: Aira Samulinin viesti ikääntyneille: ”Toteuttakaa mieliteot”

Aira Samulin on vanhusten kotona asumisen puolestapuhuja

”Moni omainen ha­luaa vanhuksen laitokseen pelätes­sään tämän menehtyvän ja kenties joutuvan virumaan viikkoja kuol­leena kotonaan. Laitoksiinkin kuo­lee, ehkä vielä aiemmin kuin kotiin, ja siellä menettää muistinsa helposti”, Aira kertoo Seurassa.

Hän on hankkinut kotiinsa turvatek­nologiaa. Laitteet seuraavat liikkumista ja varmistavat, ettei esimerkiksi ulko-ovi jää auki. Aira kertoo Seurassa, että se on lisäksi halvempi vaihtoehto kuin laitosasuminen.

”Haluan myös nostaa vanhus-sanan kunniaan. Toivon kaikkien vanhus­ten kokevan iästään samanlaista ihailua kuin olen itse saanut. Me olemme hiottuja timantteja”, Aira sanoo jutussa.

Lue Seuran koko juttu: Aira Samulin, 93, löysi koronasta ilonaiheen: ”Nyt olen antanut pitää itsestäni huolta”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Seura: Aira Samulin, 93, haluaa nostaa vanhus-sanan kunniaan: ”Me olemme hiottuja timantteja”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X