Seura: Eppu Nuotion lapsuutta varjosti äidin sairastelu – äiti ja tytär lähentyivät vasta Epun saattohoitaessa äitiään

Äidin sairastelusta huolimatta Eppu Nuotion perheessä yritettiin elää niin kuin äidin sairautta ei olisikaan, eikä asioita puhuttu avoimesti. Hankalista tunteista puhuttiin vasta äidin kuolinvuoteella.

Kirjailija Eppu Nuotio kertoo tuoreessa Seura-lehden haastattelussa vaikeasta äitisuhteestaan. Suhde äitiin oli nuoruusvuosina hankala, ja vasta äidin viimeisenä vuotena äiti ja tytär löysivät toisensa.

”Emme olleet läheisiä syntymäni aikana, mutta tulimme todella läheisiksi, kun saattohoidoin häntä”, Nuotio kertoo Seuralle.

Lue myös: Kokemuksia läheisten saattohoidosta – näin Kotilieden lukijat kertovat

Iisalmessa syntynyt Eppu oli perheensä kuopus. Äidin tulehduksellinen suolistosairaus ja masennus vaikuttivat siten, ettei hän kyennyt hoitamaan Eppua.

Epun ollessa teini-ikäinen äiti joutui leikkaukseen ja sai avanteen. Äidin sairastelusta huolimatta perhe yritti elää niin kuin äidin sairautta ei olisikaan, eikä asioita puhuttu avoimesti.

”Vasta aikuisena sain sanat kaikille tunteilleni ja kokemuksilleni. Teini-ikäisenä katsoin alas kuiluun, jossa äitini oli, ja pelkäsin, että luisun sinne itse”, Nuotio kertoo Seuralle.

Apu löytyi Lapinlahden sairaalasta

Itsenäistyminen ei ollut helppoa aikaa Nuotiolle. Hän kertoo ikävuosien 18–22 olleen hänen elämänsä rankimmat vuodet.

”Rakkaus ei ollutkaan rakkautta, eikä yritys oman elämän aloittamiseksi onnistunut ollenkaan. Olin aivan rikki”, hän kertoo Seuralle.

Eppu haki ja sai apua. Hän vietti kaksi kuukautta Lapinlahden sairaalan avo-osastolla. Tuota aikaa hän muistelee suurella kiitollisuudella ja lämmöllä.

”Siellä sain maata jalkojen alle, sanat kokemuksilleni, ja siellä harsin itseni kokoon. Sain työkalupakin käsitellä vaikeita asioita ja olen aivan varma, että ilman tuota saamaani apua, minusta ei olisi tullut kirjailijaa.”

Saattohoito lähensi äidin ja tyttären välit

Vuonna 1999 Epun äidille diagnosoitiin haima- ja maksasyöpä. Ennen äidin kuolemaa Eppu ehti puhua paljon hänen kanssaan, myös lapsuudesta ja äidin sairastumisesta. Lähentyminen tapahtui kuoleman varjossa.

Lopulta heiveröiseksi muuttunut äiti siirrettiin sairaalaan. Eppu lauloi hiljaa äidilleen ja silitti tämän ryppyistä ihoa.

Joka kerta sairaalasta lähtiessään hänellä oli tapana sanoa äidilleen: ”Rakastan sinua niin paljon kuin osaan.” Kerran hän oli jo käytävällä, kun hän kuuli hiljaisen vastauksen: ”Eija-Riitta, niin minäkin sinua.”

”Sen jälkeen minun ei ole koskaan tarvinnut kyseenalaistaa äidin rakkautta. Hän on rakastanut minua niin paljon kuin on voimillaan pystynyt. Enempää ei voi keneltäkään vaatia. Ei edes omalta äidiltään”, Nuotio sanoo Seuralle.

Lue myös Seuran juttu: Kirjailija Eppu Nuotio eli lapsuutensa äidin vakavan sairauden varjossa: ”Hän rakasti minua niin paljon kuin pystyi”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Seura: Eppu Nuotion lapsuutta varjosti äidin sairastelu – äiti ja tytär lähentyivät vasta Epun saattohoitaessa äitiään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X