Ihmiset

Seura: Kansanedustaja Merja Kyllönen, 45, toimii äitinsä ja enonsa omaishoitajana – isän kuolema sai tajuamaan yhteisen ajan rajallisuuden

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen on äitinsä ja enonsa omaishoitaja. Vaikka elämäntilannetta ei aina ole helppo hallita, hän tietää, että käsillä ovat viimeiset hetket nauttia rakkaiden seurasta.

Kansanedustaja Merja Kyllönen, 45, toimii eduskuntatyönsä ohella lähiomaistensa omaishoitajana. Hän kertoo elämäntilanteestaan tuoreen Seura-lehden haastattelussa.

Kyllönen huolehtii sopimuksettomana omaishoitajana ikääntyvästä äidistään ja muistisairaasta enostaan. Kuviosta hankalan tekee välimatka: sekä äiti että eno asuvat Kyllösen kotipaikkakunnalla Suomussalmella, kun taas Kyllösen työt sijaitsevat etelässä.

Hoivasuhteen kääntyminen päälaelleen, kun lapsi huolehtii vanhemmasta, on herättänyt välillä ristiriitaisia tunteita. Myös huono omatunto on toisinaan nostanut päätään, kun velvollisuudet kutsuvat toisaalla.

”Kyyneleet silmissä varmistellaan, että soitanhan minä varmasti ja tulenhan pian, jos jotain tapahtuu”, Merja Kyllönen kertoo Seuralle.

Lue myös: Harkitsetko omaishoitajaksi ryhtymistä? Katso 8 rahanarvoista vinkkiä

Merja Kyllönen: Isän äkillinen kuolema oli herätys

Kyllösen 76-vuotiaalla äidillä on vaivanaan valikoima suomalaisia kansansairauksia sydänongelmista diabetekseen. 82-vuotias eno taas sairastaa etenevää muistisairautta. Onnettomuuden tai sairaskohtauksen mahdollisuus on alati läsnä.

”Elämä on välillä ollut katastrofiharjoituksesta toiseen siirtymistä. Odotan vain sitä puhelua, milloin kotimaisemissa tapahtuu jotain”, Kyllönen kertoo Seuralle.

Asioiden tekeminen voi olla turhauttavan hidasta ikääntyneen kanssa, eikä ulkopuolinen apu aina kelpaa. Kyllönen kuitenkin tietää, että on käsillä ovat ne hetket, kun voi vielä nauttia rakkaan läheisen läsnäolosta.

Isän äkillinen kuolema herätti siihen, että elämää kannattaa elää yhdessä niillä vajavaisillakin eväillä, jotka ovat käytössä.

”Hautakivi on helvetin kylmä halattavaksi”, Kyllönen sanoo Seuralle.

Työstä tuli henkireikä mahdottomassa tilanteessa

Omaishoidon hankaluus syntyy myös siitä, että Kyllönen tekee täysipäiväistä työtä. Niin tekee moni muukin niistä 300 000 suomalaisesta, jotka hoitavat läheistään ilman omaishoidon sopimusta.

Aina työlle ei ole ollut helppo ottaa aikaa, mutta nyt siitä on tullut Kyllöselle henkireikä.

”Kaltaiselleni suorittajalle on tehnyt hyvääkin, että tämä kokonaisuus on niin mahdoton. Olen joutunut opettelemaan pois täydellisyyden tavoittelusta. Olen oppinut sietämään epävarmuutta ja myöntämään, että esimerkiksi siivoamisessa riittää vähempikin”, Kyllönen kertoo Seuralle.

Lue myös Seuran juttu: Yhä useampi hoitaa läheisiään – Merja Kyllönen toimii äitinsä ja enonsa omaishoitajana: ”Hoivasysteemiämme pitävät ihmiset yllä hyvyyttään”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seura: Kansanedustaja Merja Kyllönen, 45, toimii äitinsä ja enonsa omaishoitajana – isän kuolema sai tajuamaan yhteisen ajan rajallisuuden

Sinun täytyy kommentoidaksesi.