Joona Jalkanen

Seura: Kari Tapion poikia syytetään isän muistolla rahastamisesta: ”Kenen muka sitten pitäisi vaalia hänen perintöään, jos ei meidän?”

Joona Jalkanen tietää, mitä tarkoittaa, kun rakkaan läheisen muisto kuuluu koko kansalle. Nyt Kari Tapion poika kertoo Seuralle, mitä iloja ja suruja suurmiehen poikana eläminen on tuonut mukanaan.

Kari Tapio on ollut tänä vuonna taas isosti esillä, kun hänen elämästään tehty Olen suomalainen –elokuva tuli ensi-iltaan. Joona Jalkanen ja hänen veljensä Jani soittavat elokuvaan liittyvällä kiertueella isänsä tunnetuksi tekemiä lauluja. Kiertue jatkuu ainakin joulukuun alkuun saakka ja ulottuu Ylläkseltä Turkuun.

Lue myös: Uutuuselokuvan sankari Kari Tapio oli herrasmies ja hulttio samassa persoonassa – näin läheiset muistelevat iskelmätähteä

Joona Jalkanen kertoo Seuran jutussa veljesten saavan joskus kommentteja, joissa heitä syytetään isänsä muistolla rahastamisesta. Jotkut kyselevät, ovatko rahat loppu. Puhdas ilkeily loukkaa, mutta ei lopulta vaikuta tekemisiin.

”Ne keskustelut on ensinnäkin aikanaan isän kanssa käyty. Ja kenen muka sitten pitäisi vaalia hänen perintöään, jos ei meidän?” Joona kysyy Seurassa.

Joona Jalkanen: Kari Tapio on koko kansan omaisuutta

Kari Tapio oli kaikkien tuntema artisti ja vuosikymmenien uran tehnyt suuri suomalainen ääni. Joonalle hän oli kuitenkin eläessään ensisijaisesti isä. Toki kuuluisuus ja sen kirotkin olivat tulleet tutuiksi, mutta perheyhteisössä sellaiset asiat jäivät taka-alalle.

Oikeastaan vasta kuoleman jälkeen on valjennut, miten ison henkisen perinnön mies jätti ja miten suuri yleisö hänellä on ollut, Joona kertoo Seurassa.

”Silloin se vasta korostui, kuinka paljon isä oli tehnyt, ja kuinka paljon hän oli laulujen ja tulkintojen kautta antanut suomalaisille lohtua ja viihdyttänyt”, Joona sanoo.

Lue myös: Tunnetko Juice Leskisen traagisen tarinan? Ujosta savolaispojasta kasvoi rakastettu muusikko, jolla oli kurja loppu

Joona ymmärtää, että hänen isänsä on tavallaan koko kansan omaisuutta. Tuntuisi kuitenkin todella pahalta, jos joku ulkopuolinen lähtisi tekemään omia tulkintojaan siitä, mikä kuuluu heidän yksityiselämäänsä. Suurmiesten perintöä ei ole muutenkaan aina helppo kantaa.

”Mullahan ei ole nimeä, vaan olen Kari Tapion poika Jalkanen. Ei sille vaan voi mitään, eikä se minua enää vaivaa. Ja kyllähän minä olen Karin poika. Mutta on minulla etunimikin”, Joona sanoo Seuran jutussa.

Ikävä ei hälvene

Kari Tapion kuolemasta tulee ensi vuonna kuluneeksi jo kymmenen vuotta. Päivääkään ei kulu, ettei isä tulisi mieleen, Joona kertoo Seuran jutussa.

”Aina jossain tilanteessa sitä ajattelee, että voi kun oltaisiin faijan kanssa tässä, niin kukaan ei kukkoilisi meille.”

Isä ei pääse unohtumaan myöskään siksi, että ihmiset tulevat edelleen päivittäin kertomaan omia muistojaan. Joona kokee, että hänen velvollisuutensa on muistella mukana. Yhä silloin tällöin tulee kuultua jotain aivan uuttakin.

Lue myös Seuran juttu: Kun laulajan muisto kuuluu koko kansalle – Odotuksia, syytöksiä, vääriä tulkintoja: Näin Reijo Taipaleen ja Kari Tapion jälkeläiset kertovat elämästä suurmiesten jalanjäljissä

Avainsanat

X