Ihmiset

Seura: Kriisit eivät ole uusia Britannian monarkialle – 8 kertaa, kun kriisit ovat kolhineet kuningatar Elisabetin valtakautta

Britanniaa ravistellaan nyt sekä valtiona että monarkiana. Kuningatar Elisabetille siinä ei ole mitään uutta, kirjoittaa Seura.

68 vuotta sitten kuningatar Elisabet kruunattiin kuningattareksi 25-vuotiaana, kun isä Yrjö VI kuoli yllättäen. Nyt jo yli yhdeksänkymmentävuotiaan Elisabetin ei pitäisi joutua kantamaan vastuuta yhtään mistään. Viime vuosi oli kuitenkin hänen hallituskautensa siihen asti pahin, kirjoittaa Seura.

Lue lisää: Seura: Tällainen kuningatar Elisabeth on äitinä – Lapsilla täysin päinvastainen kokemus

Kriiseissä ei ole kuningatar Elisabethille Seuran mukaan mitään uutta. Niitä on osunut hänen pitkälle valtakaudelleen jo monta, ja hän on kasvanut niiden keskellä. Seura muistelee, millaiset kriisit ovat koetelleet kuningatar Elisabethiä vuosien varrella.

1. Megxit

Vuosi alkoi brittikuninkaallisten kannalta dramaattisesti. Prinssi Harry, 35, ja tämän puoliso, Sussexin herttuatar Meghan, 38, ilmoittivat aikeistaan vetäytyä kuninkaallisen perheen ydinjoukosta. Uutinen nimettiin Britanniassa nokkelasti Megxitiksi.

2. Brexit

Megxitin lisäksi myös Brexit on kuohuttanut Britannian monarkiaa. Pääministeri Boris Johnson sai viime syksynä kuningattaren lykkäämään parlamentin istuntokauden alkua, mikä olikin tarkemmin katsoen laitonta. Vaikka Johnson oli se, joka toimi väärin, tapaus oli nolo kuningattaren kannalta, kertoo Seura.

Kuningattarella lienee myös omat mielipiteensä Brexitistä. Joulun 2019 perinteisessä televisiossa lähetettävässä joulutervehdyksessä eniten huomiota herätti Elisabetin Euroopan unionin lippua muistuttava asu ja puhe, jossa korostuivat EU:n perimmäiset pyrkimykset, kuten rauhantyö ja yhteistyö.

3. Prinssi Andrew’n seksikohu

Viime aikojen isoimman iskun on aiheuttanut kuningattaren toiseksi vanhin poika, prinssi Andrew. Ystävyyssuhde amerikkalaiseen liikemieheen Jeffrey Epsteiniin tahri myös prinssin maineen. Vaikka tapauksen käsittely on yhä auki, prinssin maine on mennyt, uskoo Seura.

4. Kuningatar Elisabeth on huolissaan prinssi Philipin terveydestä

Elisabetilla on myös arkisempia huolia, kertoo Seura. 72 aviovuoden jälkeen hänen puolisonsa, prinssi Philip, 98, on alkanut viime aikoina sairastella. Vuosi sitten Philip kolaroi Sandringhamin puiston lähellä ja menetti ajokorttinsa.

5. Prinsessa Dianan kuolema

Kesällä 1997 brittihovia kohtasi yksi sen suurimmista tragedioista. Prinsessa Dianan kuolema notkahdutti Elisabetin kansansuosiota.

6. ”Annus horribilis”

Annus horribilis eli erityisen hirveä vuosi osui vuodelle 1992, jolloin Windsorin linnassa oli tulipalo ja kolme kuningattaren neljästä lapsesta päätyi asumus- tai avioeroon. Charlesin ja prinsessa Dianan eroon liittyi lisäksi meheviä paljastuksia, joilla sensaatiolehdistö herkutteli.

7. Kuningatar Elisabeth ja hänen siskonsa Margaret

Elisabetin siskon, prinsessa Margaretin surullinen romanssi Peter Townsendin kanssa kohautti Elisabetin hallituskauden alussa. Kuningattaren painostuksesta Margaret luopui lopulta rakastetustaan, Seura kirjoittaa.

8. Wallis Simpsonin tapaus

Elisabet oli yhdentoista, kun hänen David-setänsä — kuninkaana Edvard VIII ja sittemmin arvonimeltään Windsorin herttua — luopui kruunustaan naidakseen kaksi kertaa eronneen amerikkalaisen seurapiirirouvan Wallis Simpsonin. Brittimonarkia sai tapauksesta syviä haavoja.

Lue myös Seuran juttu: Harryn ja Meghanin sekä prinssi Andrew’n skandaalit ravistelevat kuningashuonetta – miten kuningatar Elisabet, 93, jaksaa kohujen keskellä?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seura: Kriisit eivät ole uusia Britannian monarkialle – 8 kertaa, kun kriisit ovat kolhineet kuningatar Elisabetin valtakautta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.