Kuningatar Silvia

Seura: Kuningatar Silvia järkyttyi saadessaan selville isänsä menneisyyden natsi-Saksassa

Kuningatar Silvia, 75, on pitänyt Ruotsin kuningashuoneen suosiota korkealla yli 40 vuoden ajan. Hän on myös rakentanut roolinsa itse.

1. Silvia on pitkäaikaisin kuningatar

Kesäkuussa 1976 koko Ruotsi juhli kuninkaallisia häitä. Saksalaisesta Silvia Sommerlathista tuli avioliiton kautta ensimmäinen nuori kuningatar Ruotsissa yli sataan vuoteen, Seura-lehti kertoo. Silvia on myös pitkäaikaisin kuningatar, sillä hän on toiminut kuningattarena pidempään kuin kukaan Ruotsin historiassa. Lisäksi hän on ensimmäinen kuningatar, joka on käyttänyt virallisissa tilaisuuksissa Ruotsin kansallispukua.

Lue myös: Seura listasi: Tiesitkö nämä 4 asiaa prinsessa Victoriasta?

2. Kuningatar Silvia puhuu sujuvasti viittä kieltä

Silvian ulkomaalaisuus ei ollut Ruotsissa mikään erityinen kummastuksen aihe. Jokainen hallitsevan Bernadotte-suvun kuningatar oli tullut maahan ulkomaiden hoveista. Ainutlaatuista Silviassa oli se, että hän tuli suoraan työelämästä. Münchenin kesäolympialaisissa assistenttina ja tulkkina työskennellyt Silvia puhui sujuvasti viittä eri kieltä. Silvia on nyttemmin opiskellut viittomakielen voidakseen keskustella myös kuulovammoista kärsivien henkilöiden kanssa, Seuran jutusta ilmenee.

Lue myös: Anna pohtii: Miksi ruotsalaiset moittivat prinsessa Madeleinea jatkuvasti?

3. Silvian isä kuului kansallissosialistiseen puolueeseen

Silvia ei ole omalla käytöksellään aiheuttanut yhtäkään skandaalia. Hänen tiedetä puhuneen julkisesti pahaa mistään tai kenestäkään. Puhtoisen julkisuuskuvansa suurin tahra on tullut isän kautta. Vuonna 2010 ruotsalainen asiaohjelma paljasti terästehtailijana toimineen Walter Sommerlathin kuuluneen 1930-luvulla Adolf Hitlerin kansallissosialistiseen puolueeseen.

Tieto tuli Silvialle järkytyksenä. Hän kertoi olleensa tietämätön asiasta, koska isä ei ollut koskaan ollut poliittisesti aktiivinen. Silvia oli myös ajatellut, ettei hänen isänsä ollut osa natsien koneistoa, koska isän omistamassa tehtaassa ei valmistettu aseita.

4. Kuningatar on vuosikymmenten kuluessa profiloitunut merkittäväksi hyväntekijäksi

Kaksikymmentä vuotta sitten Silvia perusti World Childhood -järjestön, joka pyrkii luomaan turvallisen lapsuuden mahdollisimman monelle maailman lapselle. Järjestö toimii Ruotsissa, Saksassa, Brasiliassa ja Yhdysvalloissa.

Childhood-järjestön lisäksi Silvia on ollut perustamassa dementian hoitoon erikoistunutta Silviahemmet- säätiötä, joka kouluttaa eri alojen ammattilaisia dementiapotilaiden kohtaamiseen.

Tähän Silvia sai herätyksen oman kokemuksensa kautta. Hänen äitinsä Alice Sommerlath sairastui Alzhaimerin tautiin vuonna 1997. Kuningatar huomasi tuolloin, että harvoilla sairaanhoitajilla oli kokemusta   ja ymmärrystä muistisairaiden potilaiden hoidosta.

Nykyään Drottingholmin linnan lähellä toimii sekä Silviahem, joka tarjoaa päivätoimintaa muistisairaille, että Silviabo, joka on rakennettu muistisairaudesta kärsiviä pariskuntia ajatellen, Seura kertoo.

Lue myös: Kuningatar Silvia äitinsä muistisairaudesta: ”Olin neuvoton, kun äiti sairastui”

Avainsanat

Keskustelu

Eipä hän ole syyllinen isänsä tekoihin….Silvia hieno ihminen,ja hieno kuningatar ja hänellä valloittava ihana perhe.Ruotsin kuninkaalliset hoitavat velvollisuutensa hyvin.ja ovat kansan läheisiä,ja ystävällisiä.

Kommentoi juttua: Seura: Kuningatar Silvia järkyttyi saadessaan selville isänsä menneisyyden natsi-Saksassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X