Siipyyn kyläkauppa ja Tanja Sinervo
Ihmiset

Siipyyssä lomailleet Tanja ja Vesa tekivät heräteostoksen – ”Ennen kuin huomasinkaan, kyläkauppa oli meidän”

Työ laivalla vaihtui lennosta kauppiaan uraan 102-vuotiaassa Siipyyn kyläkaupassa.

Kaksi ja puoli vuotta ilman kauppaa. Se oli Pohjanmaan rannikolla sijaitsevan Siipyyn kylän tilanne. Sitten, vuonna 2004, turkulais-porilainen, laivalla kylmäkkönä ja ­kokkina työskennellyt pariskunta saapui lähiseudulle ­lomailemaan. Miksei kylältä saa ostettua edes maitopurkkia, Tanja Sinervo ja Vesa Leppänen ihmettelivät. Selvisi, että kivan näköinen, tyhjillään oleva kyläkauppa voisi olla myynnissä.

”Ennen kuin huomasinkaan, kauppa oli meidän”, Tanja kertoo.

”Aloitimme rempan heti, ja se oli iso ­remontti, sillä kaupassa ei enää ollut hyllyn hyllyä. Viiden kuukauden päästä avasimme kaupan”, Tanja kertoo

Lue myös: Moni rakas kyläkauppa on joutunut sulkemaan ovensa – mutta nyt tunnelin päässä pilkahtaa valoa

Vieras kieli, ei kokemusta kauppiaana

Umpisuomalainen pari ryhtyi palvelemaan suomenruotsalaisia kyläläisiä ilman aiempaa kauppiaskokemusta. Puolen vuoden kuluttua heidän uusi elämänsä täydentyi, kun perheeseen syntyi tytär Rosa, joka on nykyään jo lukiolainen.

Tanja on hoitanut kauppaa yksin vuodesta 2014 lähtien, jolloin Vesa jäi sairauseläkkeelle. Apua hän saa Rosalta, joka oppi käyttämään kassaa jo 12-vuotiaana – ja on kasvanut kaksikieliseksi.

Tanjan ja Vesan liitto päättyi eroon vuosi sitten, mutta kaveruus sekä yhteiset hienot muistot pysyvät.

Lue myös Anna.fi:n juttu: Ruotsinkielinen Pekka Strang kokee olevansa aivan eri tyyppi puhuessaan suomea: ”Huomaan sen näytellessäni”

Kyläkaupassa on myös kahvila, jossa voi vaihtaa kuulumisia muiden kyläläisten tai kesäasukkaiden kanssa.
Kyläkaupassa on myös kahvila, jossa voi vaihtaa kuulumisia muiden kyläläisten tai kesäasukkaiden kanssa.

Koronan seurauksena kyläkauppa sai asiakkaita myös talvella

Kun kesäasukkaat saapuvat, kauppa on auki ­joka päivä ja kauppiaan työpäivät venyvät. Päivittäistavaroiden lisäksi kaupasta saa käsintehtyjä perhoja, kesäkukkia, matkamuistoja, villasukkia sekä sesongista riippuen vastapoimittuja sieniä, puolukoita ja tuoretta kalaa.

Talvella rytmi muuttuu.

”Kylät valitettavasti tuppaavat autioitumaan, joten talvet ovat aika hiljaisia. Mutta kun korona-aika alkoi, tänne tuli väkeä todella paljon.”

Lue myös: Kauppa-auton tulo oli ennen viikon kohokohta – naiset alkoivat ajaa viettelysten vaunua jo 50-luvulla 

Tanjalle ja Vesalle kauppa antoi uuden uran.

”Vaikka entiset työkaverit pääsevät eläkkeelle jo 55-vuotiaana, en ole katunut sekuntiakaan, että tulimme tänne”, Tanja sanoo.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Siipyyssä lomailleet Tanja ja Vesa tekivät heräteostoksen – ”Ennen kuin huomasinkaan, kyläkauppa oli meidän”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.