Siiri ”Äitee” Rantanen paljastaa pitkän ikänsä salaisuuden – ja kertoo, miten pitää kunnostaan huolta 95-vuotiaana

Siiri ”Äitee” Rantanen, 95, on koko kansan tuntema naisurheilun puolestapuhuja. Mikä on hiihtolegendan pitkän iän salaisuus?

Kolme olympiamitalia ja viisi MM-mitalia kahmineen legendaarisen hiihtäjä Siiri ”Äitee” Rantasen elämän varrelle on mahtunut neljä Vuoden naisurheilija -titteliä ja lukuisia kultamitaleja – mutta myös pitkä avioliitto ja kaksi lasta, Martti ja Aarre.

Koko kansan tuntema urheilija täyttää joulukuussa 96 vuotta. Hän kertoo Jari Porttilan ja Osmo Kärkkäisen teoksessa Äitee – Siiri Rantasen tarina (Docendo, 2020) pitkän ikänsä salaisuuden.

Lue myös: Siiri ”Äitee” Rantaselle sanottiin, ettei hän pärjäisi, mutta hän voitti silti: ”Arvostus on tullut vasta jälkikäteen”

Siiri ”Äitee” Rantanen: Sohvalla kunto ei kasva

Siiri ”Äitee” Rantanen uskoo, että syy pitkälle iälle on aktiivisuus ja terveellisen elämäntavat.

”Töitä olen tehnyt lapsesta saakka ja liikkunut koko ajan. Ja vaikka sota-aikana oli puutetta kaikesta, terveellisesti olen syönyt. Koskaan en ole tupakkaa polttanut eikä viinaksienkaan kanssa ole tullut hassuteltua”, Siiri sanoo uutuusteoksessa.

Hiihtolegenda kertoo itse käyvänsä lenkillä kaksi kertaa päivässä, satoi tai paistoi. Jos sataa, on vain pukeuduttava sen mukaisesti. Kunto kun ei kasva, jos vain sohvalla istuu.

Samaa Siiri suosittelee muillekin.

”Joka päivä pitää liikkua, aktivoida itseään. Sehän on vain siitä kiinni, että lähtee lenkille, teki sen sitten kävellen, juosten tai hiihtäen. Tärkeintä on nousta ylös ja lähteä.”

Lue myös Seura.fi: Laturaivon kohteeksi joutuu usein hitaampi hiihtäjä – Mikä neuvoksi, kun raivoaja osuu omalle kohdalle?

Edes korona ei saa Siiriä pelkäämään

Siiri ”Äitee” Rantanen ei ole hylännyt liikuntaa edes korona-aikana, uutuuskirja kertoo. Koko kevään ajan hän on käynyt päivittäin lenkillä, turvavälit huomioiden.

”Heräsin niin aikaisin kävelylle, että ei siellä ollut muita. Tuonne Vesijärven rantaan menin ja kiersin tutun lenkin. Aamusella tein sen ensimmäisen kerran ja iltapäivällä toisen. Ei sitä ihminen voi sohvalle jäädä istuskelemaan”, Lahdessa asuva Siiri sanoo.

Maailmalla jylläävä virus ei ole saanut Siiriä pelkäämään sairastumista.

”Mitäs pelkääminen auttaisi? Kun muistaa pitää turvavälit ihmisiin, käsineet kädessä ja käsienpesun, kyllä sitä pärjää. Vieraita ei kyllä kevään aikana käynyt, sen myötä se oli vähän yksinäisempää.”

Vaikka Siirille ikä onkin vain numeroita passissa, joulukuussa 2020 mittariin tulee jo 96 vuotta. Tulevaisuutta ajatellen Siirillä on yksi toive.

”Olisihan se hienoa, jos pääsisi viettämään 100-vuotisjuhlia. Kyseinen merkkipaalu tulisi täyteen joulukuun 14. päivänä vuonna 2024.”

Lähde: Äitee – Siiri Rantasen tarina, Jari Porttila ja Osmo Kärkkäinen (Docendo 2020)

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Siiri ”Äitee” Rantanen paljastaa pitkän ikänsä salaisuuden – ja kertoo, miten pitää kunnostaan huolta 95-vuotiaana

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X