Sikke Sumari

Sikke Sumari Annassa: ”Välillä mietin, että olenko todella jo tämän ikäinen”

Pian 68 vuotta täyttävä Sikke Sumari tekee aamusta iltaan töitä uudessa Sikke’s-ravintolassaan. Tärkein voimavara on perhe ja puoliso Tony, jonka kanssa kolmikymppisinä tehty lupaus kantaa yhä, Anna-lehti kertoo.

Sikke Sumari täyttää pian 68 vuotta. Silti hän tekee töitä seitsemänä päivänä viikossa. Marttyyrinhattua hänen päähänsä on turha sovittaa.

”Olen itse päättänyt jokaisen askeleen elämässäni. Se on hyvä neuvo muistaa: kannattaa ottaa vain ne askeleet, jotka haluaa ottaa”, Sikke kertoo Annassa.

Lue myös: Anna: Tuore isoäiti Sikke Sumari: ”Olen miettinyt kauneusleikkauksia”

Kysymys eläköitymisestä on hänestä ”epärelevantti”.

”Minähän olen jo eläkkeellä, vaikka töitä teenkin. Välillä mietin, että olenko todella jo tämän ikäinen.  Numero kuulostaa vanhalta, mutta siihen tuijottaminen on jäänne edeltävältä sukupolvelta, joka suhtautui ikään toisella tavalla. Ennen ajateltiin, että tietyssä iässä pitää olla tietyllä tavalla. Onneksi sellaista ei enää ole”, Sikke sanoo jutussa.

”Ei ole ikää, jossa en voisi elää omannäköistäni elämää. Aina voi pukeutua minihameeseen, opiskella ja perustaa vaikka ravintolan. Paljon on kiinni itsestä: mitä haluaa ja millaiset voimavarat on.”

”Välillä tunnen oloni teinariksi. Termi eläkeläinen ei liipaise minua ollenkaan. Seniori? Ei! En todellakaan halua olla seniori. En mahdu mihinkään valmiiseen blokkiin tai kategoriaan. Olen jutellut tästä paljon ikäisteni naisten ja miesten kanssa, jotka kokevat samoin. Me olemme ihmisiä eri iässä”, Sikke kertoo Annan jutussa.

Lue myös: Sikke Sumari, 65, valmistui kokiksi: ”Nyt voin vihdoin esiintyä ammattiasussa”

Sikke Sumari

Sikke ja Tony ovat olleet 38 vuotta naimissa

Sikke johtaa ravintolaa Helsingissä nyt ensimmäistä kertaa yksin. Ennen hän ja hänen miehensä Tony pyörittivät Tony’s Deliä yhdessä.

”Hänellä on hyviä neuvoja, joita kuuntelen, vaikka en sitä hänelle aina myönnäkään. Haluan, että tämä ravintola on minun oma projektini”, Sikke sanoo Annan jutussa.

”Tony on minulle valtava voimavara. Jos minulla olisi kotona mies, joka ei kestäisi sitä, että minulla on omia bisneksiä ja olen julkisuudessa, se olisi hirveän hankalaa. Tony on aina kannustanut minua, että mene ja  tee!”, Sikke kertoo jutussa.

Pitkän avioliiton salaisuus on Siken mielestä se, että hän ja Tony antavat toisilleen tilaa. Paitsi että he syövät, käyvät kävelyillä, leffassa ja matkustavat usein yhdessä, he tekevät paljon asioita myös itsekseen ja omien ystäviensä kanssa.

Lue myös: Sikke Sumari 36-vuotisesta avioliitostaan Annassa: ”Uskollisuus on parisuhteemme perusta”

Liittoa on kantanut myös yhdessä aikoinaan tehty päätös.

”Kun menin Tonyn kanssa naimisiin, päätimme, että emme koskaan eroa. Kun tällainen lupaus on sanottu ääreen, ero ei ole ensimmäinen asia, jota vastoinkäymisten hetkellä mietitään. Minusta tuntuu, että ihmiset eroavat aika helposti myös oman mukavuutensa takia. Vaikka meidänkin liitossamme on ollut joskus matalapainetta, en ole koskaan halunnut rikkoa sitä, mitä meillä on yhdessä – eikä Tonykaan. Hetkellisesti pännivät asiat ovat paljon helpommin korjattavissa kuin eron seuraukset. Emme ole sitoutuneet vain toisiimme vaan koko perheeseemme”, Sikke sanoo Annassa.

”Pitkässä suhteessa pitää ymmärtää ja hyväksyä, että se muuttuu ajan kuluessa. Enemmän pitäisi kouluttaa itseä kuin yrittää muuttaa toista”, Sikke sanoo jutussa.

Lue Annan koko juttu: Sikke Sumari 68 vuotta: ”Ei ole ikää, jossa en voisi elää omannäköistäni elämää”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Sikke Sumari Annassa: ”Välillä mietin, että olenko todella jo tämän ikäinen”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X