Näyttelijä Sinikka Sokka, 73, osti ensimmäisen mökkinsä yksin kaksi vuotta sitten: ”Ei mökkitöiden takia tarvitse miestä ottaa”

Voiko seitsemänkymppinen, raatamista kaihtava ja nikkarointia osaamaton nainen hankkia mökin yksin? Todellakin voi, sanoo näyttelijä Sinikka Sokka. Hän osti elämänsä ensimmäisen kesämökin kaksi vuotta sitten.

”Mökkeilin vuosikymmeniä vuokramökeissä. Turun saaristossa, Iniön-mökissä, kävin vuosikausia niin, että saatoin jopa jättää sinne tavaroitani.

Silti haave omasta mökistä muhi mielessäni kolmekymmentä vuotta. Unelmoin paikasta, jota voisi itse vähän muokata. Olen myös sen sorttinen, että haluan kiinnittyä paikkoihin. Ehkä se on alitajuista turvattomuutta. Vuokramökissä on se riski, että se menee jollekin muulle tai myydään pois.

73 vuotta on sellainen ikä, että jos haaveen haluaa toteuttaa, kannattaa toimia nyt, kun ei ole myöhäistä. Koska elämä on rajallinen, siitä pitää nauttia tänään.

Tutkin aina välillä mökkitarjontaa, mutta mitään innostavaa, johon minulla olisi ollut varaa, ei tullut vastaan.

Kiinnostuin nyt jo edesmenneen kollegani ­Juha Mujeen puheista, kun hän hehkutti, miten ihanaa on päästä viikonloppuisin Someron-mökille grillaamaan. Sitten Juha kertoi, että naapurista tulee mökki myyntiin.”

Lue myös: Hankkiako oma mökki, vuokramökki vai kimppamökki?

Sinikka Sokka seisoo punaisen mökin edessä.

Sinikka Sokka on hyväkuntoinen seitsemänkymppinen, sillä hän on liikkuvaa sorttia. Erityisesti ­uimista hän ­rakastaa. Toimiva ­kroppa helpottaa mökinpitoa yksin.

Mitä tuli tehtyä?

”Kahden mökkivuoden aikana on ollut myös epätoivon hetkiä, jolloin olen miettinyt, mitä olen mennyt tekemään. Miksi en osaa olla rauhassa ja nauttia siitä, mitä minulla on? Pitikö hankkia tällainen risti ja loputon savotta? Kuinka selviän taloudellisesti ja miten jaksan tilata ja organisoida kaikki työt, joita mökillä pitää tehdä? Olen kuitenkin oppinut, että tuollaiset ajatukset kuuluvat prosessin, kun jotain lähtee toteuttamaan. Ne menevät ohi, ja olisi outoa, jos niitä ei tulisi.

Mitä enemmän vietän aikaa mökillä, sitä enemmän kaipaan sinne. Alun perin ajattelin, että tyttäreni Emilia Packalén perheineen viettäisi mökillä enemmän aikaa kuin he nyt tekevät. Emi­lialla on toinenkin mökki isänsä kautta, ja se on hänelle se tärkeä lapsuuden paikka. Mökissäni on vielä hiukan liian vähän tilaa vieraille, mutta aion rakentaa erillisen nukkumamökin.”

En tee itse

”Toivoin, että mökki on enintään puolentoista tunnin ajomatkan päästä kotoa, että voin piipahtaa sinne myös päiväseltään. Olin varma, että budjetillani saan tyytyä kuivan maan mökkiin, mutta mitä vielä! Mökkini on lammen rannalla, ja minulla on oma laituri.

Mökki maksoi paljon alle satatuhatta euroa, ja lainajärjestelyt olivat edulliset. Velkavankeus ei houkuta tässä elämänvaiheessa.

Saatan unelmoida hulluja, mutta toteutan asiat terveellä pohjalla. En esimerkiksi halua remontoida itse tai kantaa vettä. Mökillä on muutenkin niin paljon puuhaa.

Laskin, että voin käyttää remontteihin 10 000 euroa vuodessa, ja siinä on pysytty. Ensimmäiseksi teetin putkiremontin ja uusin sähköt. Viime kesänä rakennettiin suloinen puucee. Tänä kesänä tulee ilmalämpöpumppu ja terassi.”

Sinkka Sokka nojaa sillan kaiteeseen kukka kädessään.

Sinkka Sokalle oli selvää, että hän ei halua eikä pysty uuvuttamaan itseään mökkitöillä. ”Asiat voi ulkoistaa. Olen löytänyt lähiseudulta todella ihania tekijöitä.”

Täällä olen turvassa

”Toisinaan pelkään öisin ääniä. Niihin pitää vain tottua. Rauhaa tuo sekin, että lukitsen oven yksin ollessani. Eräältä naapurilta sain vihjeen laittaa makuukamarin oven tilalle valoa läpäisemätön rullaverho. Kun vedän sen alas, nukun turvallisessa taskussa.

Naapurit tuovat turvaa. Mökkini kuuluu kuuden mökin taloyhtiöön. Jos tontillani tapahtuisi jotain poissa ollessani, naapurit laittavat viestiä. Meillä on yhteisiä talkoita ja savusauna yhteiskäytössä. Kun joku lämmittää sen, hän viestittää kylvyn valmistumisesta Whatsapp-ryhmässä.

Mökin sijainti tuo myös turvaa. Someron kauppa- ja terveyspalvelut ovat todella lähellä, mikä on tässä iässä ­tärkeää. Tiesin jo valmiiksi seudun hyvät timpurit ja puunkaatajat, koska Alpo Suhonen asuu lähellä, Forssassa. Vietin siellä paljon aikaa, kun olimme yhdessä.”

Lue myös Anna.fi: Sinikka Sokka vannoo vapauden nimee – oli suhteessa tai ei

Rauhattoman juuret

Aamuisin otan polkupyörän mökin varastosta ja poljen postilaatikolle. Kun palaan Hesari tarakalla, avonaisesta mökin ovesta tuoksuu valmis kahvi. Ne ovat onnen hetkiä. Mökin kautta olen saanut maaseudun osaksi identiteettiäni. Se ulottuvuus tulee karjalaisilta vanhemmiltani, ja nyt olen itsekin päässyt rakentamaan suhdetta maaseutuun ja juuri tähän paikkaan.

Olen aika rauhaton. Minun täytyy saada vaihtaa maisemaa, mennä ja tulla. Lähteminen on hirveän tärkeää, samoin takaisin tuleminen.

Tarvitsen juuri tällaisen paikan, jonne voin istuttaa kukkivia puita ja laittaa pienen hyöty­puutarhan. Puuhastelu on ihanaa, mutta en raada niska limassa. Rehkiminen ja kaiken ­itse tekeminen tuntuvat olevan suomalainen tapa mökkeillä.

Joskus mökkeily tuntuu minustakin työleiriltä. Tekemättömät työt pistävät silmään, ja hetken olen stressaantunut. Mutta sitten siirrän huomion siihen, mikä on jo valmista.

Projektit inspiroivat minua. On ihanaa suunnitella ja toteuttaa omaa tilan tajuaan ja tietää, että se on minun. Valmista tulisi nopeammin, jos rinnalla olisi miesvoimaa. Mutta ammattimiesvoimaa on saatavissa. Ei mökkitöiden takia tarvitse miestä ottaa.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 13/2022.

Avainsanat

Keskustelu

Olen erittäin iloinen, että V. 76 kun luovuttiin kesäpaikasta Helsingin Vartiokylän Lahden rannalla, en sen jälkeen hommannut uutta kesäpaikkaa.- Alettiin väsyä jatkuviin murtoihin. Aina oli uusien lasien laitto edessä.Lopulta ei uskallettu enää yöpyä siellä.
Meillä vielä kulmatontti. JATKUVASTI oikaistiin tonttimme läpi, usein silloinkin, KUN oli jo puutarhakalut pihalla.- Ikävintä oli ympärivuotiset naapurit viinaan taipuvainen rouva ja kymmenen ryyppykaveria alivuokralaisineen.-Verotus oli kovaa,kuntontti pääkaupungilla.

Kommentoi juttua: Näyttelijä Sinikka Sokka, 73, osti ensimmäisen mökkinsä yksin kaksi vuotta sitten: ”Ei mökkitöiden takia tarvitse miestä ottaa”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X