kahvila_1
Ihmiset

Sisarukset yhdessä yrittäjiksi: "Perustimme lähi- ja terveysruokaa tarjoavan kahvilan"

Sisarukset Kaisa Leikola ja Anu Syrmä kehittivät kahvilakonseptin yhdessä ja ryhtyivät yrittäjiksi. SIS.Deli + Cafella on vankka vakiasiakaskunta, joka arvostaa tuotteiden terveellisyyttä ja henkilökohtaista palvelua.

Sitä voisi kutsua harkituksi heittäytymiseksi. Sisarukset Kaisa Leikola ja Anu Syrmä saivat vuonna 2006 idean kahvilasta ja kehittivät pian omannäköisen konseptin. Parin vuoden päästä he irtisanoutuivat hyvistä työpaikoistaan ja seisoivat SIS. Deli + Cafen tiskin takana.

Äkkiseltään voisi epäillä hypyn järkevyyttä. Vajaassa 10 vuodessa liikeidea on osoittautunut kuitenkin toimivaksi. Kahdella kahvilalla aloittaneilla naisilla on nyt neljä paikkaa Helsingissä ja yksi Espoossa. Työntekijöiden määrä on kasvanut 7:stä lähemmäs 40:tä. Liikevaihto pyörii reilussa 2 miljoonassa.

”Kun avasimme 2008, Helsingissä ei ollut lähi- ja terveysruokaan painottuvaa kahvilaa. Olimme Anun kanssa omissa töissämme perehtyneet kuluttaja- ja markkinointitutkimuksiin sekä kiertäneet maailma. Tiesimme, että ihmisiä kiinnosti terveysruoka ja arjen pieni luksus”, MTV3:n markkinointipäällikön paikalta yrittäjäksi lähtenyt Kaisa Leikola kertoo. Hän vastaa nykyisin yrityksen pyörittämisestä. Sisko toimii hallituksen puheenjohtaja.

kahvila_2
kahvila_5
kahvila_6

”Olimme itse kokeneet kokousten dallaspullamaailman ja halusimme tarjota ihmisille jotain muuta.”

Pian SIS.Delin alun jälkeen iski taantuma, mutta kahvilabrändi on pärjännyt.

”Kahvilat eivät ole niin herkkiä suhdanteille kuin ravintolat. Kahvilat ovat oman rahan paikkoja ja ostokset suht pieniä.”

Ajan hengen mukaisesti yrittäjänaiset harrastavat myös pop up -toimintaa. He ovat pyörittäneet kahvilaa niin Turun Logomossa, Flow:ssa kuin Retretissäkin.

Pursimiehenkadun kahvilaan asiakkaita saapuu iltapäivällä tasaiseen tahtiin. Miljöö on kuin olohuone. Täällä luetaan ja tehdään töitäkin.

Kaisa Leikola sanoo, että heidän liikeideanaan olikin tulla osaksi asiakkaidensa arkea. Kulmilla asuva hipsteri voi napata matkaansa smoothien tai valmiiksi pakatun lounaan. Läheiset yritykset tilaavat palavereihin leivät ja salaatit.

”Peruslupauksemme, eli `hyvää, tuoretta, terveellistä´ ja helposti ei ole oikeastaan muuttunut. Olemme kasvaneet yrityksenä, koska Helsingissä on yhä suurempi joukko ihmisiä, jolle terveys-, lähi-, ja luomuruoka ovat tärkeitä. Myös brunssikulttuurin tulo on ollut meille hyväksi.”

Kasvanut kilpailu ei ole heiltä pois.

”Tarjonta luo usein kysyntää.”

Asiakas on kuningas

SIS.Delissä asiakas on kuningas.

”Kun työntekijämme näkevät, kuka ovesta tulee, he ottavat jo valmiiksi esiin sitä maitoa, jota asiakas on tottunut kahvissaan käyttämään. Jos tulija sattuu haluamaan triplaespresson, se valmistetaan. Jokaisen pitää lähteä täältä tyytyväisenä pois”, Kaisa Leikola sanoo.

Alusta lähtien haluttiin ajatella ”vähän isommin.” Yksinyrittäjiksi ei ollut tarkoitus ryhtyä.

”Nyt voi jo sanoa, että yritys on tasan tarkkaan ne ihmiset, jotka meillä ovat töissä. Tunnen kaikki työntekijämme henkilökohtaisesti. Joka ilta mietin, että miten saan heillä työt jatkumaan.”

Iloiseen palveluasenteeseen kiinnitetään huomiota rekrytoinnissa.

”Asiakkaiden eteen ei voi tulla näyttämään omaa huonoa päivää.”

Joskus Kaisa Leikola herää itsekin aamukuudelta ja lähtee kahvin tekoon, jos työntekijä on sairastunut.

”Teen kaikkea. Kannan pahvilaatikoita ja kuskaan roskia. Jos hakee työltään glamouria, kahvilayrittäjyys ei ole se juttu.”

Kaisa Leikola tervehtii ilolla hallituksen yrittäjäystävällisiä linjauksia ja nostaa niistä tärkeimmiksi työttömyysvakuutusmaksujen alentamisen ja lomarahojen leikkaamiseen.

Hän uskoo, että yrittämisellä Suomi pärjää vaikka uutta Nokiaa on turha odottaa.

”Me etenemme varovaisen kasvun periaatteella. Emme sano millekään heti ei.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 23/15

Lue lisää: 

Gaggui-kahvila hurmaa Turussa

Terveellinen ruoka on aina in

Saku Tuominen uskoo sinuun

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sisarukset yhdessä yrittäjiksi: "Perustimme lähi- ja terveysruokaa tarjoavan kahvilan"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.