Ihmiset

Taikuri Simo Aalto ja Kirsti elivät vuosia erossa, sitten rakkaus roihahti taas

Kirsti ja Simo Aallon uutta alkua pidettiin tuhoon tuomittuna. Kuinka rakkaus voisi kantaa, kun kuvioon kuului kaksi hiljattain hajonnutta avioliittoa, seitsemän lasta ja hirvittävät velat?

Huhtikuussa 1972 Kirstillä, 13, ja tämän ystävällä oli selkeä suunnitelma: perjantai-illan diskossa ystävä kävisi vinkkaamassa Kipan ihailemalle Simo Aallolle, että paikalla on tyttö, joka toivoo Simosta tanssittajaa.

Kikkarapäinen poika teki työtä käskettyä, ja Kipa pelkäsi pyörtyvänsä.

Tanssilattialta hän ja Simo siirtyivät limpparille nuorisoseurantalon kanttiiniin. Loppuillasta Simo lähti saatille, ja ensisuudelma vaihdettiin Kipan isosiskon kodin kulmilla. Seuraavana päivänä tavattiin taas.

”Kumpikaan meistä ei laittanut treffeille rillejä, vaikka olemme tosi likinäköisiä. Löysin kuitenkin Simon pelaamasta flipperiä”, Kipa kertoo.

Kesällä 1972 hän oli jo melkein osa Aallon taiteilijaperhettä. Kun Simo treenasi rumpujen soittoa pahvista kyhäämällään rumpusetillä, tyttöystävä kuunteli ihaillen vieressä.

Kipa oli kempeleläisen maanviljelijäperheen viides lapsi ja sai liihottaa pitkälti niin kuin halusi.

Kolmet bänksit

Simo ihastui ensin Kipan kauniisiin kasvoihin ja pian myös luonteeseen. Kouluarkea he eivät jakaneet, sillä Simo kävi Oulussa ruotsinkielistä koulua, jossa hänen äitinsä työskenteli opettajana.

Reipas ja valoisa Kipa oli hyvä oppilas. Ei ihan luokkansa paras, mutta niin esimerkillinen, että sai ryhtisormuksen, ja hymytyttö-patsaitakin kertyi.

”Vaikka olimme ihan lapsia ja sanotaan, että lapset eivät voi kokea rakkausrintamalla mitään todella voimakasta, olen eri mieltä. Kyllä minä koin”, Kipa sanoo.

Syksyllä hänelle ja Simolle tuli kuitenkin bänksit, vaikka Kipa oli jo ehtinyt kirjoittaa päiväkirjaan menevänsä tuon pojan kanssa naimisiin.

Melko pian nuoret palasivat yhteen. Tuli seuraavat bänksit, kohta kolmas seurustelukerta, ja sitten taas bänksit.

”Simolla oli muitakin tyttöystäviä. Ja joku seurusteluyritys minun kaverinikin kanssa.”

Kävi vanhanaikaisesti

Lukion alussa hän ja Simo lämmittelivät vielä teinisuhdettaan, mutta homma kuihtui kokoon nopeammin kuin edelliskerroilla. Simo kävi lukion ohella konservatoriota ja alkoi tehdä myös keikkoja taikurina.

Kun tiet Kipan kanssa olivat erkaantuneet, Simo tapasi lastensa äidin. Kempeleen lukiota käynyt Kipa puolestaan alkoi seurustella lukiokaverinsa kanssa.

”Meille kävi vanhanaikaisesti. Menimme naimisiin pian kirjoitusten ja raskaaksi tuloni jälkeen.”

Pojan synnyttyä Kipa opiskeli sairaanhoitajaksi. Ystäviltä hän kuuli, että Simo oli mennyt armeija-aikana naimisiin ja opiskeli lastentarhanopettajaksi, vaikka keikat taikurina veivät jo leijonanosan ajasta.

Kun Kipa oli 23-vuotias, hän erosi esikoisensa isästä. Uudessa avioliitossa syntyi kolme tytärtä. Kipa myös jatkoi opintojaan ja kouluttautui terveydenhoitajaksi.

Simosta tuli isä ensimmäisen kerran 27-vuotiaana. Kaikkiaan tyttäriä syntyi kolme.

Keikalla Jokeri Pokeri Box

1990-luvun alussa, nelisen kuukautta kuopuksensa syntymän jälkeen, Simo ajeli keikalle Oulun lähelle Iihin. Kipa ja tämän lääkärinä työskenellyt aviomies olivat hiljattain rakennuttaneet paikkakunnalle ison omakotitalon, mutta sitä Simo ei tiennyt.

Kun kaveri tuli kysymään Kipaa seuraksi markkinoille, tätä ei huvittanut lähteä. Mutta kaveri ei antanut periksi. Käydään ostamassa ainakin kaalikääryleitä!

Kipa otti mukaan 3-, 5- ja 7-vuotiaat tyttärensä. Markkinoilla lapset huomasivat, että kohta alkaisi taikashow, ja halusivat sinne. Kipa antoi periksi.

Kun Kipa show’n alettua tajusi, että taikuri oli hänen ensirakkautensa, hän ei riemastunut.

”Olisin halunnut piiloutua jonnekin, vaikka penkin alle.”

Tietenkin taikuri Jokeri Pokeri Box eli Simo huomasi vanhan heilansa yleisön joukosta ja tuli näytöksen päätyttyä juttusille. Kuulumiset, kuten kummankin lapsiluku, käytiin läpi pikaisesti.

Kotimatkalla ystävä kiinnitti huomiota Kipan muuttuneeseen olemukseen. Sinä leijut, hän sanoi.

Kipaa ihmetytti. Kuinka kummassa hänelle oli tapahtunut taas sama ”klik” kuin diskossa 17 vuotta aiemmin?

Sitten alkoi rytistä

Simo oli lähtenyt avioliitostaan hieman aikaisemmin – niin vauhdilla, että kahvikuppi jäi puoliksi juomatta. Jo Iissä ollessaan hän yritti kysellä Kipan yhteystietoja.

Hän yritti selvittää asiaa myös numerotiedustelusta, turhaan. Mutta kun Simo myöhemmin luki lehteä, vastaan tuli juttu Oulun aids-tukikeskuksesta ja siellä työskentelevästä Kipasta.

”Niinpä varasin ajan Kipalle”, Simo virnistää.

Koska tukikeskukseen pääsi anonyyminä, Kipa tunnisti Simon vasta vastaanottotilansa ovella.

”Puhuimme pitkään. Simo kertoi erostaan, ja minä vastasin, että omassa liitossani menee hyvin.”

Simon mielestä jokin Kipan elekielessä kertoi kuitenkin muuta. Kun hän meni kuulemaan testituloksiaan paria viikkoa myöhemmin, Simo päätti pistää kaiken likoon.

”Sanoin Kipalle, että tein nuorena virheen, mutta nyt tulin hakemaan sinua.”

Kipa pudisti päätään, mutta antoi kuitenkin puhelinnumeronsa. Hän tiesi jo, että Simo ei ollut lähtenyt liitostaan kevein perustein, vaan yli vuoden jatkuneen pariterapian jälkeen.

”Liitto oli liian riitaisa ja myrskyisä. Silti syyllisyyteni siitä, että olin lähtenyt lasten luota niin pian vauvan syntymän jälkeen, oli hirvittävä. Juoksin psykiatrilla enkä pystynyt hoitamaan töitäni”, Simo kertoo.

Kipan elämässä alkoi rytistä vähän myöhemmin. Hän sai tietää joutuvansa isoon leikkaukseen, ja yhdellä tyttäristä puhkesi epilepsia. Ja sitten puoliso ilmoitti täysin yllättäen haluavansa avioeron.

”Emme olleet riidelleet, ja kaiken piti olla hyvin, mutta mieheni sanoi suunnitelleensa lähtöä jo kolme vuotta. Hänellä oli uusi asuntokin hankittuna.”

Heti naimisiin

Kipa koki olevansa epäonnistunut ja mietti, mikä hirveä vika hänessä on. Mutta hän päätti selvitä, jos ei muuten niin lasten tähden.

Hän hoiti pakollisia käytännön järjestelyitä melkoisessa usvassa ja kertoi myös Simolle uudet kuulumisensa. He alkoivat tapailla niinä harvoina hetkinä, jolloin Kipa pääsi irtaantumaan arjestaan.

Masennuksen aiheuttama työkyvyttömyys oli johtanut Simon kohdalla siihen, että ulosottomies kolkutteli ovella. Kipan tilanne puolestaan oli se, että hänen ja tulevan ex-miehen talo ei mennyt kaupaksi, joten edessä oli pakkohuutokauppa.

Tämän kaiken keskellä voimia antoi uudelleen roihahtanut rakkaus.

”Tuntui kuin olisin tullut keitaalle Simon tavatessani. Tosin enimmäkseen terapoimme toisiamme”, Kipa sanoo.

Viikko sen jälkeen, kun Kipan avioero oli selvä, pari meni naimisiin. Sukulaiset varoittelivat, ettei liitto kestä.

Onneksi molempien lapset hyväksyivät toisensa. Tytöistä tuli saman tien leikkikavereita, eikä Kipan poikakaan asettunut vastahankaan.

Kysymys joka aamu

Naimisiin mentyään pariskunta otti vielä yhden riskin. Kipa irtisanoutui päivätyöstään ja alkoi kiertää maata Simon mukana taikurin avustajana.

Avioliiton kuusi ensimmäistä vuotta he kituuttivat taloudellisesti. Kipan lapset asuivat hänen kanssaan. Simolla taas oli alkuun vaikeuksia tavata tyttäriään.

Mutta mieli toimii niin, etteivät Simo ja Kipa enää muista kaikkia yhteisen alun hankalia asioita.

”Vaikka meillä oli paljon velkaa ja paljon lapsia, optimismimme oli ihan älytöntä”, Simo sanoo.

Kohta Kipa ja Simo pääsevät juhlimaan 25-vuotishääpäiväänsä. Suhteen suurin kriisi on ollut lasten lähtö pesästä. Silloin pari muutti hetkeksi takaisin Oulun seudulle, missä Kipa teki terveysalan töitä, mutta pian he palasivat taas kiertämään.

Jokeri Pokeri Box vietää tänä vuonna 40-vuotistaiteilijajuhlavuottaan. Kipan, 58, ja Simon, 57, yhteistyö on saumatonta. Kunnon kärhämiä ei saada aikaiseksi edes pitkillä ja pimeillä automatkoilla, kun taikuri ja hänen avustajansa lähtevät keikoille kotoa Porvoon Emäsalosta.

Kipan ja Simon yhteinen juttu on puhuminen. Mikään ei saa jäädä hautumaan. Joka aamu he kysyvät toisiltaan, millaisia mietteitä sinulla tänään on.

Juttu on julkaistu alun perin Kotiliedessä 3/2018.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Taikuri Simo Aalto ja Kirsti elivät vuosia erossa, sitten rakkaus roihahti taas

Sinun täytyy kommentoidaksesi.