Taiteilija Johanna Oras kertoo elämäntaparemontistaan Anna-lehdessä: ”Elokuusta lähtien olen ollut ilman alkoholia”

Taiteilija Johanna Oras teki 50-vuotispäivän lähestyessä elämäntaparemontin. Hän jätti roskaruoan ja alkoholin, Anna-lehti kertoo.

Ikääntyminen ei huoleta Johanna Orasta, 49, päinvastoin. Hän on voimansa tunnossa.

Lue myös: Taiteilija Johanna Oras tasapainoilee taloudellisen epävarmuuden kanssa: ”Usein tuntuu, että elämme Reijon kanssa kädestä suuhun”

”Naisen sanomisille tulee toisenlainen painoarvo, kun ikää karttuu”, Johanna sanoo Annassa.

Viimeinkin Johanna Oras otetaan vakavasti. Ja siksi hänen on yhä helpompi nauraa itselleen.

”Ensimmäiset vaihdevuosioireet ilmaantuivat vuoden alussa, kun sain yöllisiä hikoilukohtauksia. Huomasin pyörtäväni ajatukseni hormonivastaisuudesta. Vielä olen tosin mennyt luomuna”, Johanna kertoo Annassa.

”Jotain hyvääkin tässä elämänvaiheessa on: äksy olen ollut aina, mutta nyt voin laittaa mielen ailahtelut vaihdevuosien piikkiin”, Johanna sanoo jutussa.

Lue myös: Taiteilija Johanna Oras: ”Lähipiirini syytti minua tyttäreni anoreksiasta”

Johanna Oras jätti hyvästit makkaraperunoille

Vuosi sitten Johanna menin funktionaalisen lääketieteen asiantuntijan, Maili Lepolan, vastaanotolle.

”Olen kärsinyt ruoansulatusongelmista suunnilleen vauvasta saakka, ja suolistoani on tutkittu ylä- ja alakautta. Syytä ei ole löydetty”, Johanna sanoo Annassa.

Maili laati ruokavalion, josta jätettiin aluksi pois kaikki sokerit ja hiilihydraatit. Johanna söi lähinnä kasviksia ja marjoja. Sen jälkeen hiilihydraatteja lisättiin kokeiluluontoisesti.

”Olen suuri roskaruoan ystävä.  Makkaraperunat! Lihapiirakka kahdella nakilla! Rakastan myös kaikkea makeaa. Silti ruokavalion noudattaminen on ollut yllättävän helppoa sen jälkeen, kun huomasin sen vaikutukset.  Vanhat vaatteet mahtuvat taas päälle ja olo on energinen”, Johanna kertoo jutussa.

Elämäntaparemonttiin kuuluu myös liikunta.

”Tykkään ryhmäjumpasta, mutta aikataulusyistä sovitut tunnit ovat usein jääneet väliin, ja sitten into on lopahtanut. Nykyään käyn lenkillä lähimetsässä keskellä päivää kuusi kertaa viikossa. Nostan sykettä, halaan puita ja saan raitista ilmaa. Sen jälkeen jaksan maalata iltaan saakka”, Johanna kertoo jutussa.

”Elokuusta lähtien olen ollut täysin ilman alkoholia. Punaviinin jouduin jättämään jo joitakin vuosia sitten, koska jo yksi lasillinen aiheutti kamalan päänsäryn ja rytmihäiriöitä. Reijo on absolutisti, joten alkoholittomuus ei ole aiheuttanut suuria muutoksia”, Johanna sanoo Annassa.

”Samppanjaa minulla kieltämättä on vähän ikävä. Mutta en tarvitse sitä vapautuakseni. Osaan olla höpsö ihan selvinkin päin”, Johanna sanoo jutussa.

Lue myös Annan juttu: Johanna Oras ajatteli olevansa täydellinen äiti – sitten tytär sairastui syömishäiriöön: ”Pahimpina aikoina tunsin itseni todella voimattomaksi”

Avainsanat

Keskustelu

Hienoa lukea tämän sortin juttuja.
Alkoholin jättäminen ennen kuin siitä aiheutuu pahenevia ongelmia ja riippuvuuttakin. Ruokavalion vaihtaminen terveellisempään ja liikunta luonnossa.
Pillereiden kanssa taiteilua lääkärit tyrkyttää em. Vaivoihin kaikille.
Kaikille nekään ei sovi, apu löydy niistäkään.
Kannattaa kuunnella itseään ennen kuin siihen ryhtyy.
Alkoholittomana saa nykyään montaa viiniä ja kuohuviiniäkin.
Kauniissa lasissa tarjoiltuna sekin maistuu ja tuntuu vielä paremmalta.
Täysin irti alkoholista riittävän pitkäksi aikaa ensin.
Myöhemmin silloin tällöin lasillinen laaduksta shamppanjaa ei terveitä elämöntapoja kaada, jos siitä tykkää ja piristää tervettäkin elämää, mutta vain jos riippuvuuteen ei lankea uudestaan.
Tyhjiä kaloreita alkoholista saa aina.
Roskaruuasta ja sen terveyshaitoista puhumattakaan. Elopainokin putoaa ja kaikki arvot taatusti paranee.

Ihmettelen aina tuota ”Jätin alkoholin pois” -hehkuttamista. Itse myös 49 v enkä ole juonut alkoholia vuosiin, en vain katso sitä elämässäni tarpeelliseksi. En pidä itseäni absolutistina eikä mikään vakaumus tms. ole syynä juomattomuuteeni. Eikä minua haittaa, vaikka alkoholia juovat ihmiset ovat ympäriltäni kaikonneet.

Puhdas vesi pitää mielenkin terveenä ja maistuu erinomaiselta 🙂

Nämät ihmiset täysin lopettaneet tai joutuneet lopettamaan, ovat olleet enempi tai vähempi alkoholin kanssa riippuvisuuskoukussa.
Irtipääsy on hyvä asia silloin aina.
Samoin kuin tupakkakin ym. Pään sekoittajat.
Alkoholilliset juomat jotkut niistä maistuvat sopivassa kohtaa nautittuina hyvältä, ja kun niitä käyttää silloin tällöin ja vain vähän kerrallaan.
Laatua siinä kohtaa unohtamatta.
Ruoka-viini-yhdistelmät kokeilut ym. Tastingit on huonoin ja helpoin tapa jäädä alkokoukkuun ja litkimään viiniäkin joka pvä.
Tehköön kuka mitä haluaa, mutta kantakoon mölyr mahassaan.
Mielyiten Lehtiin asioistaan vuodattamatta.
Hautuumaalta näkee kuka mitenkin on elänyt.

Kommentoi juttua: Taiteilija Johanna Oras kertoo elämäntaparemontistaan Anna-lehdessä: ”Elokuusta lähtien olen ollut ilman alkoholia”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X