Seura: Tällainen kuningatar Elisabeth on äitinä – Lapsilla täysin päinvastainen kokemus

Millainen äiti kuningatar Elisabeth on ollut neljälle lapselleen? Seura listasi neljä asiaa, jotka Elisabethista tiedetään vanhempana.

Iso-Britannian kuningatar Elisabeth, 93, on neljän lapsen äiti, kahdeksan lapsen isoäiti ja kahdeksan lapsen isoisoäiti. Kuningatar tunnetaan herttaisena, pastellisävyihin pukeutuvana isoäitiniä, mutta millainen äiti hän oli lapsilleen? Seura listasi neljä asiaa, jotka kuningatar Elisabethin äitiydestä tiedetään.

Lue myös: Kuningatar Silvia äitinsä muistisairaudesta: ”Olin neuvoton, kun äiti sairastui”

1. Kuningatar Elisabeth pelkäsi vanhemmuutta

Elisabet oli 22-vuotias kruununprinsessa, kun esikoinen, prinssi Charles syntyi vuonna 1948. Kaksi vuotta myöhemmin syntyi prinsessa Anne. Elisabethin puolisolle prinssi Philipille kaksi lasta olisi riittänyt, mutta vuonna 1960 syntyi prinssi Andrew ja vuonna 1964 kuopus, prinssi Edward.

Seuran jutussa kerrotaan, että äidiksi tuleminen ei ollut Elisabethille helppoa, sillä hän pelkäsi vanhemmuutta. Pelko kumpusi siitä, että Elisabethin lapsuudenkodistaan saama vanhemmuudenmalli oli vaillinainen. Elisabeth päätyi kasvattamaan lapsiaan tavalla, jonka oli omaksunut vanhemmiltaan ja yhteiskuntaluokastaan. Lapsia kasvattivat ja kouluttivat pääasiassa lastenhoitajat ja kotiopettajat.

Se tarkoitti, että pikkuprinssien ja -prinsessan suhde vanhempiinsa jäi etäiseksi.

2. Viileä suhde esikoiseen

Erityisesti esikoispoika Charles on kertonut viileästä suhteesta vanhempiinsa. Elisabeth kruunattiin maansa hallitsijaksi, kun Charles oli 5-vuotias. Nuori kuningatar joutui velvollisuuksiensa takia olemaan toisinaan pitkiäkin aikoja poissa kotoa, ja lapset jäivät henkilökunnan hoitoon.

Seurassa kerrotaan, että Charles on kuvaillut lapsuuttaan kurjaksi, ja varsinkin nuorempana hän oli sitä mieltä, että suhde äitiin oli vaikea. Jonathan Dimblebyn kirjoittamassa elämäkerrassa Charles sanoo, että hovin henkilökunta opetti hänet leikkimään, todisti hänen ensi askeleitaan ja rankaisi ja kannusti häntä.

Sally Bedell Smithin toissa vuonna ilmestyneen elämäkerran mukaan Elisabet ja Philip näkivät lapsiaan ainoastaan aamiaisen jälkeen ja päivällisellä. Yläluokkaiseen tapaan vanhemmat eivät myöskään olleet fyysisesti läheisiä lapsilleen. Tämä tarkoittanee sitä, että Charlesia ja Annea ei halattu kovinkaan usein.

Lue myös: Seura arvioi: Miten Meghan Markle selviytyi ensimmäisestä puolivuotisestaan hovissa?

Kuningatar Elisabeth ja Harryn ja Meghanin kuninkaallinen hääpotretti

3. Kuningatar Elisabeth otti äitiyslomaa

Vuodet kuitenkin saivat Elisabethin suhtautumaan äitiyteen uudella tavalla. Elisabethin lapset ovat syntyneet kahdessa erässä, ja Seura spekuloi, että välissä kulunut aika on saattanut kypsyttää vanhempia.

Kahden nuorimman lapsen kohdalla Elisabeth ei enää pelännyt vanhemmuutta, vaan suhtautui äitiyteen uudella, rennolla tavalla. Hän jopa otti puolentoista vuoden vapaan kuopuksen syntymän jälkeen ja nautti äitiydestä ja perheestä.

4. Viikon kohokohta

Prinsessa Anne on ilmaissut, että hänen veljensä Charlesin esittämä kritiikki heidän vanhempiaan kohtaan on kohtuutonta. Kun Elisabet vietti 50-vuotishallitsijajuhlaansa, prinsessa Anne sanoi BBC:n haastattelussa, ettei kerta kaikkiaan ole mitään todistetta siitä, etteikö kuningatar olisi ollut huolehtivainen ja hyvä äiti ja läsnä lastensa elämässä.

Tätä käsitystä vahvistaa historioitsija Robert Lacyn kertoma tarinaa siitä, kuinka kuningattaren viikon kohokohta oli niin sanottu Mabelin vapaailta. Mabel oli Charlesin ja Annen lastenhoitaja. Kun Mabel vietti viikottaista vapaataan, kuningatar nautti suuresti siitä, että sai itse kylvettää lapset, lukea heille iltasadun ja laittaa heidät nukkumaan.

Lue myös Seuran juttu: Pelokas äiti, hurmaava isoäiti – Kuningatar Elisabet oli huolehtivainen ja hyvä äiti ja läsnä lastensa elämässä

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Seura: Tällainen kuningatar Elisabeth on äitinä – Lapsilla täysin päinvastainen kokemus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X