Tamperelainen lääkäri auttaa Afganistanin tyttöjä käymään koulua: ”Ilman koulutusta naiset eivät pysty taistelemaan oikeuksiensa puolesta” 

Tamperelais-afganistanilainen lääkäri Samad Ali Moradi hoitaa työkseen suomalaisten sydänsairauksia. Vapaa-ajalla hän auttaa Afganistanin tyttöjä käymään koulua, vaikka taliban tuhosi koulut.

Tampere on paratiisi! Näin afganistanilainen Samad Ali Moradi ajatteli tullessaan Suomeen vastavalmistuneena lääkärinä.

”Tampereella tulevaisuus kirkastui. Tunsin vihdoin oloni turvalliseksi.”

Kun Samad oli lapsi, hänen perheensä joutui pakenemaan kotimaastaan Afganistanista Iraniin. Samad oli lukioikäinen, muu perhe palasi Afganistaniin. Samad jäi Iraniin käymään koulunsa loppuun, sillä hän tähtäsi yliopisto-opintoihin.

Hän oli koulussa erittäin hyvä, mutta välillä arvosanat laskivat. Samad syytti siitä itseään.

”Olin aivan yksin Iranissa, köyhä maahanmuuttaja vailla turvallisuutta, vapautta ja ihmisoikeuksia. Välillä oli niin nälkä, että söin poisheitettyä leipää.”

Lue myösOnneksi olkoon, suomalainen nainen, asut maailman neljänneksi parhaassa maassa naisille! – Mutta miksi ulkomaalaisen naisen ei kannata tulla tänne töihin?

Samad Ali Moradi sai lääkäriluvan kollegoiden tuella

Samadin lääkäriopinnot iranilaisessa yliopistossa olivat vielä kesken, kun talibaneja vastustanutta isää vainottiin taas Afganistanissa. Isä pääsi YK:n pakolaisohjelmaan ja sai turvapaikan Suomesta. Sen myötä myös muu perhe pääsi Suomeen.

Samad tuli Suomeen, kun hän valmistui lääkäriksi. Suomessa hän alkoi opiskella kieltä vimmatulla tahdilla. Pian hän pääsi myös lääkäreille suunnatulle kielikurssille ja työharjoitteluun.

”Opiskelin ahkerasti, ja kollegat terveyskeskuksessa ja sairaalassa tukivat niin paljon, että pian sain lääkäriluvan.”

Samoihin aikoihin Samad meni naimisiin. Morsian oli kotoisin samasta afganistanilaisesta Heratin kaupungista kuin Samad, ja heidän perheensä olivat tuttuja keskenään. Parilla on nykyisin kolme tytärtä.

Naiset haluavat ja tarvitsevat koulutusta

Nykyisin Samad, 48, hoitaa kardiologina sydän- ja verisuonitaudeista kärsiviä potilaita. Vapaa-ajalla hän parantaa maailmaa koulutuksen avulla. Viisi vuotta sitten Samad alkoi rakentaa verkostoa Afganistanin lasten, varsinkin tyttöjen, kouluttamiseksi. Hän on organisoinut opettajien verkkokoulutuksen, jotta nämä pystyvät antamaan etäopetusta silloinkin, kun koulut on tuhottu eikä oppikirjoja ole.

”Afganistan on täynnä naisia, joilla on suuri motivaatio oppia. He arvostavat vapautta, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa. Koulutuksen puuttumisen takia he eivät pysty taistelemaan näiden oikeuksien puolesta, sillä ilman koulutusta ei voi ajatella tai toimia.”

Lue myös Anna.fi:n juttuLastenkirjat piilotettiin Talibanilta – vielä jonain päivänä Nadia Mosa palaa Afganistaniin ja toteuttaa haaveensa

Juuri vapaus, ihmisoikeudet ja tasa-arvo ovat Samadille suomalaisuuden ydintä.

”Uskon, että osaan arvostaa niitä vielä enemmän kuin monet suomalaiset, koska olen kokenut, millaista on, kun ne puuttuvat.”

Samadin mielestä on nurinkurista, että talibanit ymmärtävät koulutusjärjestelmän voiman, kun ryhtyivät aivopesemään lapsia.

Juttu on julkaistu Kotilidessä 6/2022.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tamperelainen lääkäri auttaa Afganistanin tyttöjä käymään koulua: ”Ilman koulutusta naiset eivät pysty taistelemaan oikeuksiensa puolesta” 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X