Ihmiset

Uusi arkkipiispa Tapio Luoma: "Olen utelias ja ennakkoluuloton"

Suomalaiset saavat ylimmäksi sielunpaimenekseen Espoon piispan Tapio Luoman, 55. Uusi arkkipiispa on paitsi oppinut kirkonmies myös hyvä radioääni ja erinomainen laulaja.

Niin on, jos siltä näyttää. Presidentti Urho Kekkonen toi lausahduksellaan tutuksi Nobel-kirjailijan Luigi Pirandellon näytelmän nimen.

Nyt tämän sanonnan näyttää toteen Espoon piispa Tapio Luoma, 55. Hänet asetetaan kesäkuun alussa kirkon korkeimpaan virkaan, arkkipiispaksi. Suomalaisille melko tuntemattomasta kirkonmiehestä tulee ihminen, jonka ajatuksia, puheita ja tekoja seurataan suurennuslasilla. Hänen on oltava julkisen kuvansa näköinen: esimerkillinen paimen laumalleen näinä tuulisina aikoina. Pitää olla sitä, miltä näyttää.

Eteläpohjalainen Luoma näyttää ja kuulostaa rauhalliselta. Hän tuntuu olevan sinut korkean, vielä tuntemattoman tehtävänsä kanssa.

Luoma kertoo elämäntarinaansa miellyttävällä äänellä ja tarkkaan mietityin lausein. Monella papilla on hyvä ääni, mutta Luomalla lahja on poikkeuksellinen. Hän on harrastanut ikänsä laulua ja on äänialaltaan ykkösbasso. Häneltä sujuvat niin virret kuin tangotkin.

Jos Luoman puheääni tuntuu kaukaisuudesta tutulta, selitys on Yleisradio. Luoma toimi opiskeluaikanaan kuuluttajana.

Kenties suomalaiset menettivät hyvän radiotoimittajan, mutta saivat vakaan sielunpaimenen. Tapio Luomaa ohjasi vahva halu päästä papiksi.

Vaihtoehtoja ei ollut.

Rippikoulu varmisti

Uskoon tulo. Sellaista kokemusta Luomalla ei varsinaisesti ollut. Hän tunsi pappiskutsumuksen varhain, mutta kyse ei ollut äkillisestä uskonnollisesta heräämisestä eikä kodin perinnöstä. Kotona suhtauduttiin toki suopeasti Tapio-pojan urahaaveisiin ja häntä kannustettiin seurakunnan toimintaan.

Arkkipiispa Tapio Luoma on sukunsa ensimmäinen pappi, mutta ei viimeinen. Hänen vanhin poikansa on myös vihitty pappi ja työskentelee tutkijana.

”Elämäni kulkuun vaikuttivat vahvasti rippikoulu ja sen jälkeiset vuodet. Tempauduin mukaan seurakunnan elämään. Olin jo ollut poikakerhon johtajana. Isosena sain mahdollisuuden kantaa vastuuta, ja huomasin, miten tyydyttävää se oli”, Luoma kertoo.

Espoon kirkko

Rippikoulun jälkeisenä syksynä Luoma tiesi, että hänestä tulisi pappi. Kokemus oli hyvin voimakas.

”Kun valitsin aineita lukiossa, katsoin, mistä on minulle hyötyä teologiseen tiedekuntaan pyrkiessäni.”

Pappisvihkimyksen Luoma sai vuonna 1987. Seuraavana vuonna vihittiin ensimmäiset naispapit.

”Naispappien tulo vaikutti hyvältä ja luontevalta. Olin nähnyt läheltä yhden lehtorin työtä, joka vaikutti merkittävästi myös omaan hengelliseen kasvuuni. Hänet vihittiin papiksi ensimmäisten naisten joukossa. Olin iloinen.”

Yleisradio ja rakkaus

Orrengrund, Kalbådagrund, Bokaskär, Jussarö… Merisään rannikkoasemien nimien turvallinen rytmi on sukupolvien kokemus, jonka kohtalona on todennäköisesti kadota pirstaleiseen maailmaan.

Teologian ylioppilas Tapio Luoma oli lukemassa muun muassa Merisäätä opiskelujensa loppuvaiheessa vuosina 1986–87. Hän oli huomannut Ylioppilaslehdessä ilmoituksen, jolla Yleisradio haki harjoittelijoita varakuuluttajiksi.

Luoma kutsuttiin koenauhoitukseen.

”Meitä oli kaikkiaan 80. Neljä otettiin. Muistan, kun pääkuuluttaja Pentti Fagerholm soitti minulle ja kysyi, että koskas aloitetaan.”

Kuuluttajat liikkuivat työvuorojen mukaan vakavan ykkösen ja kevyemmän kakkoskanavan väliä. Luoma sai juontaa sävelradiot, klassiset, auringon nousut ja laskut, nimipäivät, seuraavan ohjelman tiedot.

Pätevä nuorimies olisi saanut jatkaa, mutta papin kutsumus vei mukanaan.

”Mutta oli se hienoa aikaa.”

Toisen opiskeluvuoden alussa Luoman elämä oli jo saanut onnellisen käänteen. Hän oli syksyllä tavannut tulevan vaimonsa Pirjon.

”Seurustelimme, menimme kihloihin ja naimisiin juuri niihin aikoihin, kun olin radiossa töissä. Vaimoni opiskeli Oulussa, joten suhde oli alkuun kaukorakkaus. Hän on diakonissa.”

Usko ja tiede

Unelmien täyttymys. Se odotti nuorta pappia pienessä Peräseinäjoen pitäjässä Etelä-Pohjanmaalla. Kurikassa syntynyt, Vaasassa kasvanut Luoma sai ensimmäisen virkansa sieltä.

”Oli käsittämättömän upeaa saada olla pappina. Halusin ennen kaikkea maalaisseurakuntaan.”

Hän nautti saadessaan olla mukana ihmisten iloissa ja suruissa. Seurakuntalaiset ottivat Luoman perheineen nopeasti omakseen.

Perheessä oli jo kaksi poikaa. Myöhemmin syntyi vielä tytär.

Parin vuoden työskentelyn jälkeen Luoma alkoi kiinnostua teologian jatko-opinnoista.

”Virka Peräseinäjoella mahdollisti sen, että pystyin tekemään tohtorin tutkinnon. Aloin käydä tenteissä ja sain professorin kanssa sovittua jatkotutkimuksen aiheen”, Luoma kertoo.

Aihe ei ollut helppo.

”Tutkin sitä, miten voi olla järkevästi ja älykkäästi kristitty aikana, joka korostaa rationaalisuutta ja luonnontieteiden tuloksia”, Luoma selvittää.

Peräseinäjoen papin vakaumusta tutkimus vahvisti. Valittu tie osoittautui tätäkin kautta oikeaksi.

”Tieteellinen tinkimättömyys, luonnontieteellinen tietämys ja tieteellinen maailmankuva eivät ollenkaan sulje pois kristillistä maailmankatsomusta. Teologia ja luonnontieteet eivät ole toistensa vihollisia.”

Väitöskirja hyväksyttiin huippuarvosanoin ja se noteerattiin myös maailmalla.

Luoma kirkossa

Haggishia Skotlannissa

Haggish on skotlantilainen perinneruoka, jota kuulostaa pahemmalta kuin maistuu. Tähän lampaan mahalaukussa paistettuun sisälmyspataan Luomat tutustuivat lamavuosina 1993–94 Edinburghissa, missä perheenisä valmisteli väitöskirjaansa.

Paikalliset ihmiset ja huikeat skotlantilaiset maisemat tekivät lakeuksien kasvatteihin vaikutuksen. He nauttivat Skotlannista kaikilla aisteillaan.

”Lanttusoseen kera haggish on erinomaista”, Luoma myhäilee.

Noiden yhdeksän kuukauden aikana syntyi ikuinen Skotlanti-ystävyys.

Perheen palattua Suomeen Tapio Luoman piispanpolku alkoi vähitellen rakentua. Hän hakeutui Peräseinäjoelta kappalaisen virkaan naapuripitäjään Ilmajoelle, kun perheen kuopuskin oli aloittanut koulun.

”Kirkkoneuvoston sihteerinä opin kirkon hallintoa. Halusin saada kokemusta. New Yorkin terrori-iskun aikaan 2001 olin pannut paperit Seinäjoen kirkkoherranvirkaan ja keväällä minut sitten valittiin. Huippuhieno virka, monin tavoin.”

Luoma toimi samaan aikaan Lapuan piispan Jorma Laulajan pappisasessorina ja kulki Laulajan apuna piispantarkastuksissa, joissa tarkastetaan seurakuntien toimintaa ja taloutta.

Luomaa kannustettiin asettumaan ehdolle, kun Laulaja jäi eläkkeelle vuonna 2003. Piispan virkaa ei haeta, vaan 30 äänioikeutettua henkilöä voi pyytää jotakuta olemaan ehdokkaana vaalissa.

”Moninaisten pohdiskelujen jälkeen lupauduin. Olin sivusta nähnyt, että työ on erittäin vaativaa. Se on enemmänkin elämäntapa.”

Virkaan valittiin Simo Peura. Luoman huolellinen harkinta kuitenkin kannatti: 11 vuoden kuluttua hänet valittiin Espoon piispaksi.

”Kieltämättä itsellenikin oli yllätys, kun tällainen tuntematon pappi Etelä-Pohjanmaalta kutsuttiin Espooseen piispanvirkaan”, Luoma myöntää.

Espoosta Turkuun

Pohjanmaa ja pääkaupunkiseutu. Väestörakenne on toinen, arvomaailma erilainen.

”Yhtä lailla Espoossa kuitenkin on kirkkoaan rakastavia ja kirkkonsa hyväksi toimivia ihmisiä. Maahanmuuttajia on tietysti paljon enemmän, ja täällä tehdäänkin laajaa maahanmuuttajatyötä muun muassa teemalla Colourful Espoo eli värikäs Espoo. Kaikki toivotetaan tervetulleiksi mukaan, oli uskonto mikä hyvänsä. Oleellista on olla läsnä maahanmuuttajien todellisuudessa”, Luoma sanoo.

Hänen loppukauteensa Espoossa sattui kollegan, Helsingin piispan Teemu Laajasalon laskujupakka. Luoman mukaan julkisessa virassa talousasioissa pitää olla erityisen tarkka.

”Mutta onko julkisuus ainoa ja kohtuullinen tapa ottaa asioita esille, sitä voi miettiä. Virheitä ja arviointimokia saattaa tulla itse kullekin. Koen, että minulla ei ole peiteltävää”, tuleva arkkipiispa vakuuttaa.

Kari Mäkinen ilmoitti viime elokuussa yllättäen jäävänsä eläkkeelle arkkipiispan virasta toukokuun lopussa. Tapio Luoma tajusi tuolloin, että hänkin joutuu seuraajaspekulaatioiden kohteeksi. Loppukesästä 2017 alkoi tulla yhteydenottoja ja Luoma pyysi miettimisaikaa. Paine kasvoi, ratkaisu oli tehtävä.

”Kotona keskustelimme tietysti asiasta. Elämänmuutos on suuri myös puolisolle. Tässäkin tilanteessa vaimoni oli hyvin kannustava ja piti minua hyvänä ehdokkaana. On turvallista lähteä uuteen, kun takana on kodin tuki, Luoma kiittää.

Pirjo Luoma jatkaa Turkuun muuttamisen jälkeenkin nykyisessä työssään diakonissana.

Twitter-arkkipiispa

Twitter piippaa, kaksi piispaa jännittää vaalin tulosta Turussa.

”Ensimmäisen kierroksen jälkeen ei ollut lainkaan varmaa, kuinka siinä käy. Seurasimme ystäväni Björnin kanssa, kumpikin tahoillamme, twitteristä ääntenlaskennan etenemistä”, Luoma kertoo.

Ystävä on Porvoon piispa Björn Vikström, joka oli toisella kierroksella Luoman kilpakumppani. Lopulta Luoma sai 56,1 prosenttia äänistä.

Arkkipiispalla riittää työssään puitavaa: vanhoillisten kirkonmiesten jääräpäinen naispappeuden vastustaminen, kirkosta eroamiset, samaa sukupuolta olevien vihkiminen.

Samaa sukupuolta olevien parien kirkolliseen vihkimiseen Tapio Luoma suhteutuu varauksellisesti.

”Minusta kirkon kanta avioliitosta naisen ja miehen suhteena on perusteltu. Olen kuitenkin avoin keskustelulle ja valmis tarkastelemaan asiaa myös toisesta näkökulmasta. Jos kirkko päättää muuttaa käsitystään, tulen sen kanssa hyvin toimeen”, Luoma pohtii.

Tapio Luoman julkinen kuva on hiukan tosikkomainen. Se saattaa olla väärä. Uusi arkkipiispa kertoo viihtyvänsä seurassa, jossa voi tuulettaa ajatuksia ja pitää hauskaa.

”En ole vitsinkertoja, mutta olisihan se kiva joskus lohkaista jokin hyvä juttu kesken puheen. Työyhteisö ja työtoverit ovat minulle tärkeitä. Uskon vuorovaikutukseen. Olen luonteeltani utelias ja mielestäni varsin ennakkoluuloton.”

Arkkipiispapariskunta muuttaa Turun virka-asuntoon hyvillä mielin. Kaupunki on tuttu. Kirkolliskokouksen jäsenenä Tapio Luoma on viettänyt siellä kaksi viikkoa vuodesta kymmenen vuoden ajan.

Lempikirkko on kuitenkin Pohjanmaalla, Seinäjoella.

”Lakeuden Risti on avara ja valoisa. Se kuvaa mielenmaisemaa, josta ponnistan. Avaruus, lakeus, tilan tuntu. On pyhä kokemus, kun taivas kohtaa maan horisontissa. Ei ahrista.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uusi arkkipiispa Tapio Luoma: "Olen utelias ja ennakkoluuloton"

Pirjo

Ei peiteltävää. Avoimesti jätit hoitamatta sinulle ilmoitetun ahdistelun, josta Sadinmaa kertoi julkisesti.

Peräseinäjokelainen

Kun katsoin Tapion virkaan asettamista, tuli paljon mukavia muistoja mieleen. Samalla tuli haikea mieli siitä, että näin hänet ainoastaan tv:ssä enkä voinut jutella hänen kanssaan ja kysyä, miltä nyt tuntuu olla arkkipiispa. Ehkä jonain päivänä vielä nähdään. <3

tuuliviiri

Miksi toimittaja sanoo häntä vakaaksi ilman perusteluja?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.