Ihmiset

”On tässä juopoteltukin, eikä vain seisty asennossa” – Tero Pitkämäen uralle on mahtunut muutakin kuin keihäänheittoa, kertoo Seura

Kun urheilu-ura päättyi, Tero Pitkämäki vältti perheensä ansiosta putoamisen tyhjyyteen. Vuosien varrelle on mahtunut muutakin kuin pelkkää urheilua.

Maailmanluokan keihäänheittäjä Tero Pitkämäki, 37, lopetti heittouransa viime lokakuussa. Nyt Pitkämäen upouusi elämänkerta on ilmestynyt – ja mies on siihen varsin tyytyväinen, kertoo Seura-lehti.

Teos on kuvaus keihäsammattilaisen harjoittelusta, kilpailuista ja loukkaantumisista, mutta kirja esittelee myös aiempaa rennomman Tero Pitkämäen. Sellaisen, jolle viinakin maistuu, kun on juhlan paikka.

”Halusin kertoa asioista avoimesti. Että on tässä juopoteltukin, eikä vain seisty asennossa”, hän kertoo Seura-lehden haastattelussa.

Mitään huolestuttavaa ei alkoholinkäytöstä ole aikakirjoihin merkitty, mutta sen verran useita illanistujaisia kirjassa on, että elämänkerran lukija ymmärtää, ettei lasiinkaan ole syljetty.

Lue myös: Mikaela Ingberg Seurassa: ”Minusta tuli keihäänheittäjä oikeastaan sattumalta”

Miltä elämä näyttää keihäsuran loputtua, Tero Pitkämäki?

Tero Pitkämäki ei ole joutunut katumaan elämänmuutosta urheilusankarista tavallisten kansalaisten joukkoon, kertoo Seura-lehti.

”Jollain tasolla pelkäsin lopettamista, sillä olin kuullut muilta ex-urheilijoilta, kuinka vaikeaa se voi olla. Ymmärsin, että onnistuakseni siirtymässä, se täytyy käsitellä kunnolla”, Pitkämäki sanoo Seurassa.

Siviilielämä on alkanut Pitkämäen mukaan varsin mukavasti, vaikka urheilun lopettaminen on luopumista jostakin sellaisesta, jota ei saa enää koskaan takaisin.

”Normaalielämässä ei saa mistään sitä samaa euforista tunnetta, kun keihäs lähtee hyvin kädestä, liitää taivaalla ja yleisö huutaa. Sen asian hyväksyminen ja kilpailijaluonteen pehmittäminen on vähän hankalaa.”

Lopettamisilmoituksen jälkeen kuukausi tai kaksi meni tyhjyydessä, Pitkämäki kertoo Seurassa.

”Ammattilaisurheilija tipahtaa lopettaessaan syvälle, etenkin jos on ollut lajissaan maailman paras.”

Moni entinen urheilija tarttuu siinä vaiheessa pulloon.

”Itse pääsin siitä vaiheesta hyvin nopeasti eroon, koska minulla on paljon niin sanottuja suojaavia tekijöitä.”

Perhe-elämä pitää kiireisenä

Pitkämäkeä on auttanut se, että hän oli uraansa tyytyväinen, jolloin jossiteltavaa ei ole jäänyt. Lisäksi muistissa on yhä nuorena hankittu sähköinsinöörin koulutus. Myös perhe-elämä puolison ja kolmen pienen lapsen kanssa on pitänyt kiireisenä.

Nyt perheelle on entistä enemmän aikaa.

Pitkämäen avopuoliso Niina Kelo on itsekin olympiaurheilija. Tuoreen kirjan mukaan Kelolla on peräti 158 SM-mitalia eri yleisurheilulajeista. Parhaimmin hänet muistetaan uraltaan seitsenottelijana, mutta hän on kilpaillut runsaasti myös yksittäisissä heittolajeissa.

Pariskunnalla on kolme alle kouluikäistä lasta.

Pari tutustui ja ihastui yleisurheilumaajoukkueen kisamatkalla Ruotsissa 2005. Lopullinen lähestyminen tapahtui laivan diskossa Metallican hidasta kappaletta tanssien.

Lue myös Seuran juttu: Tero Pitkämäki ei romahtanut syviin vesiin urheilu-uran päätyttyä: ”Minulla on paljon suojaavia tekijöitä”

Kommentoi

Kommentoi juttua: ”On tässä juopoteltukin, eikä vain seisty asennossa” – Tero Pitkämäen uralle on mahtunut muutakin kuin keihäänheittoa, kertoo Seura

Sinun täytyy kommentoidaksesi.