Ihmiset

Tytti Tuppurainen ei odottanut enää rakkautta vaikean liiton jälkeen – kohtaaminen vanhemman miehen kanssa oli heti täynnä sähköä

Rankkojen vuosien jälkeen Tytti Tuppurainen osaa arvostaa suhdettaan. "Nopeasti havaitsin, että tässä on kunnollinen mies."

Kun Tytti Tuppurainen oli kuusivuotias, hänen äitinsä liitti hänet Oulun Luontonuoriin. Tytti kauhistui, mutta teki mieliksi äidilleen. Myöhemmin hänestä tuli hevostyttö ja myös innokas lukija, mutta hän oli kovin ujo.

”Kerran sitten uskalsin kysyä kadulla kelloa tuntemattomalta ihmiseltä. Se poisti ujouden kertaheitolla.”

Kun ujous karisi, etevästä pienestä koululaisesta tuli itsevarma ja puhelias.

Maailman parantamisen kipinä ei ole sammunut Tytistä sen jälkeen, kun hän lapsena tiedosti, miten tärkeää on suojella luontoa. Hän ymmärtää, että kehitys ei etene suoraviivaisesti, mutta on silti toiveikas.

”Minulla on yksi keskeinen paikka vaikuttaa demokraattisten arvojen puolesta. Ajattelen, että lopulta autoritaarinen, ihmisoikeuksia sortava politiikka jää tappiolle.”

1. Lapset ovat elämän tarkoitus, sanoo Tytti Tuppurainen

Kun Tytti sai vastasyntyneen Salla Esterin syliinsä, vauva oli kuin pikkulintu. Äkkiä hän näki tytössään isoäitinsä Esterin kasvot. Siinä hetkessä täydellistyi äitiyden ja naiseuden ketju.

”Paikkani tässä maailmassa ei ollut ainutkertainen. Kaikki on ollut ennen minua, ja kaikki jatkuu jälkeeni.”

Tytti synnytti esikoisensa 23-vuotiaana, ja vajaan kahden vuoden kuluttua perhe kasvoi pikkuveljellä, Olli Eemelillä.

Lasten saaminen ei kuitenkaan ollut itsestään selvää.

”Oli mahdollista, että olisin ollut lapseton lopun ikääni. Oli valtava ihme, että tulin lopulta raskaaksi.”

Tytin valtasi voimakas tunne halusta tulla äidiksi sen jälkeen, kun hän oli pyrkinyt eduskuntaan ensi kertaa 1999. Äitiyden takia hän oli valmis ottamaan riskejä ja solmi lastensa isän kanssa avioliiton vain puolen vuoden kuluttua tutustumisesta.

Kuuden vuoden kuluttua pari erosi.

”Avioliittomme oli tuomittu epäonnistumaan, ja se oli raskasta aikaa. Mutta sen tuloksena ovat lapset, ja he ovat elämäni tarkoitus. On myös tärkeää, että lasteni elämässä on isä.”

Äitiys toi kehon harmonian

Lasten odottaminen toi Tytille myös uuden tavan suhtautua kehoonsa. Siitä tuli hyvä ja tarpeellinen. Hän voi raskauksiensa aikana hyvin, synnytykset olivat helppoja, ja hän imetti vauvojaan pitkään.

Tytti Tuppuraisen kesä on ollut työntäyteinen energiayhtiöiden Uniperin ja Fortumin vaikean tilanteen takia. ”En halua voivotella mistään. Voimavarani ovat yhteisen hyvän käytössä”, hän toteaa tyynesti.
Tytti Tuppuraisen kesä on ollut työntäyteinen energiayhtiöiden Uniperin ja Fortumin vaikean tilanteen takia. ”En halua voivotella mistään. Voimavarani ovat yhteisen hyvän käytössä”, hän toteaa tyynesti.

”Lasten saaminen opetti minulle harmoniaa oman kehon kanssa.”

Tytti oli kasvuiässä fyysisesti varhaiskypsä ja muita pidempi. Hän muistaa yksinäisyyden tunteen ja erilaisia pilkkanimiä, kuten Eiffel-torni, Kirahvi ja Mount Everest. Vaikkei hän kokenut nimittelyä traumatisoivaksi koulukiusaamiseksi, se satutti häntä.

”Tuntui vaikealta olla erilainen. Harkitsin vakavasti myös tupakoinnin aloittamista, koska olin kuullut, että se hidastaa pituuskasvua.”

Nykyään Tytti ei kainostele pituuttaan ja sanoo, että siitä on ollut hyötyäkin.

Vuonna 2018 Tytti kohtasi kehonsa uudella tavalla, kun hän alkoi kärsiä mystisestä väsymyksestä, alavireisyydestä ja niin voimakkaista kivuista ranteessa, että pyörtyi kotona kylpyhuoneen lattialle. Syyksi paljastui kilpirauhasen vajaatoiminta, joka on nyt hallinnassa tyroksiinilääkityksellä.

”Tämä ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa pitkäaikaissairauteni on opettanut nöyryyttä elämää kohtaan ja yhteyttä kehoon. Sitä pitää kuunnella entistä tarkemmin.”

Lue myös Anna.fi:n juttu: Kansanedustaja Tytti Tuppurainen mystisestä sairaudestaan: ”Kyseenalaistin koko urani ja tulevaisuudensuunnitelmani”

2. Rakastuminen tuli valtavana yllätyksenä

Kun Tytti Tuppurainen valittiin eduskuntaan 2011, hän oli oululainen yksinhuoltajaäiti, jonka lapset olivat 11- ja 9-vuotiaita. Hän ei tuntenut eduskunnasta ketään. Sen hän tiesi, että eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio oli hänkin oululaislähtöinen.

Heti ensi kohtaamisessa eduskunnassa oli sähköä.

”Voin kokemuksesta sanoa, että rakkautta ensi silmäyk-sellä ei ole tyhjää puhetta. Näin voi tapahtua, ja se tapahtui minulle.”

Tytille rakastuminen tuli valtavana yllätyksenä, koska hän oli ollut pitkään yksinhuoltaja ja takana oli vaikea avioliitto.

”Olin ajatellut, että elämäni on ihmissuhderintamalla raskasta ja vain selviydyn päivästä toiseen. Ettei onni ole minua varten. Sitten rakkaus valaisi elämäni.”

Pertti tarjosi Tytille apuaan arkeen, esimerkiksi lasten kuljettamiseen harrastuksiin. Ensimmäiset puoli vuotta Tytti oli matkustanut päivittäin Ouluun. Hän oli palkannut lastenhoitajan eikä itse juuri nähnyt lapsiaan arkisin. Hän päätti, että lapset tulivat työviikoiksi Helsinkiin.

Tytti sanoo, että lasten ja Pertin suhteen muodostumisessa auttoi se, että lapset saivat tutustua häneen tilanteissa, joissa äiti ei ollut paikalla. Pertti on myös taitava ruoanlaittaja ja paistoi lapsille lettuja.

”Nopeasti havaitsin, että tässä on kunnollinen mies. Uskalsin luottaa itseeni ja myös siihen, että hän sitoutui suhteeseen.”

Kun Tytille tuli ajankohtaiseksi hankkia kakkosasunto Helsingistä, se hankittiin yhdessä vuonna 2012. Tytti kertoo hymyillen, että yhdessä asuminen on nyt edennyt toiselle vuosikymmenelle.

Lue myös: Ministeri Annika Saarikko otti vanhan sukutalon perheensä viikonloppukodiksi

”Minulla on hyvä mies”, Tytti Tuppurainen kehuu

Suuri hetki oli, kun piispa Samuel Salmi vihki Tytin ja Pertin Oulun tuomiokirkossa 4.7.2014.

”Olen harras kristitty, samoin mieheni. Sanoimme tahdon kaikkivaltiaan Jumalan edessä, ja molempien vanhemmat olivat paikalla. Se tuntui lohdulliselta ja ikuiselta.”

Tytti kiittää puolisoaan vahvaksi ja sanoo, että hänen rinnallaan miehen pitääkin olla sellainen. Pertti on Tytistä myös älykäs ja sivistynyt ihminen, jonka kanssa voi keskustalla historiasta, kulttuurista ja politiikasta.

Tytti Tuppuraisen uusperheen arki on mennyt hyvin. ”Perheessämme on ollut lempeyttä. Lasten murrosikä kyllä koetteli kaikkine herkkuineen, mutta siitäkin selvittiin.”
Tytti Tuppuraisen uusperheen arki on mennyt hyvin. ”Perheessämme on ollut lempeyttä. Lasten murrosikä kyllä koetteli kaikkine herkkuineen, mutta siitäkin selvittiin.”

”Hän haluaa tukea minua sekä työssä että perhe-elämässämme. Hän huolehtii siitä, että arki pyörii, laittaa esimerkiksi ruoat. Minulla on hyvä mies ja hyvä, rakkaudellinen avioliitto.”

Tytti myös kertoo puolisonsa vitsailevan, että mikäs hänellä on ollessa, kun hänellä on itseään nuorempi, kauniimpi ja paremmin tienaava vaimo.

Pertin kahdesta lapsesta vain yksi ehti asua pidempään uusperheessä. Tytin lapset ottivat äidin rakastumisen hyvin vastaan.

”Heistä oli kiinnostavaa ja helpottavaa, että perheeseen tuli toinen aikuinen.”

Nyt Tytinkin molemmat lapset ovat jo itsenäistyneet. Kaikkiin lapsiin pidetään tiiviisti yhteyttä.

Pertin mukana Tytin elämään tuli lisäksi lemmikki, ensin belgianpaimenkoira Sara ja sen kuoltua vuonna 2016 saman rotuinen Rosa.

”Koira on uskomattoman hieno perheenjäsen. Se hoitaa niin henkistä kuin fyysistä hyvinvointia. Teiniperheessä koira oli myös ukkosenjohdatin, kun sille saattoi purkaa tuntojaan.”

Rosa terapoi myös Tyttiä, kun hän silittää koiraa ja laulelee sille.

3. Kahdentoista vuoden työ nosti eduskuntaan

Maaliskuussa 2011 kansanedustaja Tytti Tuppurainen astui ensimmäistä kertaa eduskunnan suureen saliin. Sinne saavat mennä vain kansanedustajat. Se tuntui epätodelliselta. Hän oli nähnyt salin television uutisissa, ja nyt hän kulki siellä jakarandatuolien lomassa.

”Olin kuin oman elämäni tv-lavasteissa, ja sellaiset politiikan ikonit kuin Ben Zyskowicz ja Ilkka Kanerva tervehtivät minua.”

Tytti oli saavuttanut yhden elämänsä tavoitteista. Hän oli tiennyt jo kaksitoista vuotta, että hän haluaa eduskuntaan – siitä asti, kun hänet oli opiskelijana valittu Oulun kaupunginvaltuustoon. Eduskuntaan hän oli pyrkinyt jo kahdesti aiemmin.

”En ollut hetken läpimurto, vaan kansanedustajan paikka vaati pitkän, sinnikkään työn ja kärsivällisyyttä. Nuorille puhuessani sanon aina, että politiikka on pitkä marssi.”

Tytin matka kansanedustajaksi vaati paljon työtä senkin takia, että SDP on Oulun vaalipiirissä pieni puolue. Ihmisoikeudet ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat hänelle tärkeitä, ja siksi hänelle oli merkittävää olla eduskunnassa hyväksymässä tasa-arvoista avioliittolakia, joka tuli voimaan 2017.

Ankara työmoraali

Kun Tytti keväällä 2019 valittiin eurooppaministeriksi ja joulukuussa eurooppa- ja omistajaohjausministeriksi, hän sai valtavasti onnitteluja. Hyviltä nekin tuntuivat, mutta kansanedustajaksi valinta on hänelle tärkeämpää kuin valtioneuvoston jäsenyys. Kansanedustaja saa valtakirjansa äänestäjiltä, ministeriksi kutsutaan. Eikä hänestä tietenkään olisi tullut ministeriäkään, ellei hän olisi ollut kansanedustaja.

Tytti Tuppurainen pääsi eduskuntaan kolmannella kerralla, ja se oli hänen suuri tavoitteensa. SDP:n puheenjohtajaksi hän pyrki 2017, mutta enemmänkin antaakseen näytön.
Tytti Tuppurainen pääsi eduskuntaan kolmannella kerralla, ja se oli hänen suuri tavoitteensa. SDP:n puheenjohtajaksi hän pyrki 2017, mutta enemmänkin antaakseen näytön.

Tytin äänimäärä on kasvanut vaali vaalilta, mutta hän ei ole koskaan kokenut, että olisi erityisen suosittu tai mikään kansanvillitsijä. Sen sijaan hänen kova työnsä on tunnustettu ja hän on saanut luottamusta.

Hän pohtii, että hänessä elää isän puolen suvun, Tuppuraisten, protestanttinen etiikka. Isovanhemmat myivät Oulun torilla nahkakäsineitä ja karvahattuja tuiskussa ja pakkasessa.

”Sanonta ’jos et työtäs tee, ei syömän pidä’ on iskostunut syvälle sydämeeni. En säästele itseäni. Minulla on ankara työmoraali, mutta en vaatisi samaa keneltäkään muulta.”

Tasapainottavasti hän oppi äidiltään myönteisyyttä. Mitä ikinä onkin sattunut, äiti on sanonut, ettei se haittaa. Kaikesta selvitään.

Tytin isä on eläkkeellä oleva Oulun kaupunginorkesterin viulisti, äiti hoiti viittä lasta kotona. Vanhemmat asuvat Oulun Tuirassa ja seuraavat tarkasti lastensa elämää.

Lue myös: Näin ujo Maria Ohisalo raivasi tiensä politiikan eturiviin

Vihapuheeseen ei saa tottua

Kun Naton strategisen viestinnän keskus selvitti Sanna Marinin hallituksen naisministereihin kohdistunutta vihapuhetta, sitä kohdistui suhteellisesti eniten Tytti Tuppuraiseen.

Somessa rehottava vihapuhe saa hänet miettimään, onko työ sen arvoista, että sen kautta altistuu ilmauksille, jollaisia hän ei olisi voinut nuorena poliitikkona kuvitellakaan kohtaavansa. Hän on joutunut poliisin kanssa käymään läpi myös fyysiseen turvallisuuteensa liittyviä asioita. Vaaratilanteita hän ei ole kuitenkaan kohdannut.

”Vihapuheeseen ei saa tottua eikä sanoa, että kyllähän sinä sen kestät. En kestä, eikä sitä tule kestää.”

Tytti Tuppuraisen ja Pertti Rauhion Rosa-koira on rutinoitunut matkustaja, sillä se kulkee mukana junassa Helsingin ja Oulun välillä. Perheen koti on Oulussa, mutta myös Helsingissä on asunto.
Tytti Tuppuraisen ja Pertti Rauhion Rosa-koira on rutinoitunut matkustaja, sillä se kulkee mukana junassa Helsingin ja Oulun välillä. Perheen koti on Oulussa, mutta myös Helsingissä on asunto.

Tytti sanoo, että vihapuheesta on lyhyt matka väkivallan konkretisoitumiseen. Se ei kuulu tasa-arvoiseen, sivistyneeseen yhteiskuntaan. Vihapuhe myös pelottaa monia pois politiikasta ja näin kaventaa demokratiaa.

”Mutta jos pelko saa otteen, ovat vihanlietsojat voittaneet.”

Lue myös: Äidin alkoholismi ja äkillinen kuolema tekivät perussuomalaisten Riikka Purrasta huolestuneen suorittajan

Onni on yhä ihme, Tytti Tuppurainen ajattelee

Painetilanteissa Tyttiä on aina auttanut perhe, joka sisältää myös hänen lapsuudenperheensä. Isosisko ja kolme veljeä huolehtivat hänestä kovasti, ja he ovat yhteydessä päivittäin.

Puolisonsa kanssa hän rentoutuu saunassa ja iltaisin kävelyillä niin, että Pertti kuljettaa koiraa ja Tytillä on kävelysauvat. Lenkeillä he keskustelevat ja hoitavat arkisia asioita. He ovat kyllä hiljaakin, tosin harvemmin, kun yhteistä puhuttavaa on helposti ja paljon.

Välilä Tytti yhä ihmettelee onnea, jonka hän on kohdannut: Hänestä on tullut kahden lapsen äiti, hänellä on mies, jota hän rakastaa ja joka rakastaa häntä. Hän on työssä, jota voi hyvällä syyllä sanoa kutsumukseksi. Vaikeuksia tietysti on, mutta perusasiat ovat kunnossa.

”Olen saanut elämältä paljon. Se voi tuoda mukanaan uskomattomia ihmeitä. Osaan olla siitä kiitollinen.”

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tytti Tuppurainen ei odottanut enää rakkautta vaikean liiton jälkeen – kohtaaminen vanhemman miehen kanssa oli heti täynnä sähköä

sadepäivän viihdettäkö?

Olen aika hämmentynyt tällaisen kiiltokuvamaisen artikkelin luettuani, varsinkin Kotilieden julkaisemana.
Vaalit lähestyvät, mutta eivät naisetkaan mitä tahansa niele!

Mummo

Onpa ihanaa lukea tässä ajassa jonkun onnesta.

Jarmo46

Olipas hyvän tuulen juttu. Erittäin sympaattinen kuva muodostui tästä rankan syksyn kunniakkaasti hoitaneesta ministeristämme. Lisää tällaisia työmyyriä tarvitaan hallitukseen jatkossakin.

Ollut myös ilo kuunnella hänen erittäin selkeäsanaisia lausuntojaan liittyen Fortum/Uniper caseen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.