Uuden rakkauden löytänyt Ringa Ropo: ”Haluamme vanheta Heikin kanssa yhdessä”

Entinen pituushyppääjä Ringa Ropo, 52, on kohdannut vaikeuksia, jotka ovat saaneet hänet polvilleen moneen kertaan. Nyt elämä näyttää valoisaa puoltaan. Siitä merkkinä uusi kumppani Heikki Herva on pujottanut hiljattain Ringan sormeen kihlasormuksen.

Onko totta, että ihmiselle annetaan vain se, mitä hän jaksaa kantaa? Niin uskoo ainakin Ringa Ropo, entinen pituus- ja korkeushyppääjä, joka on kokenut rajuja töytäisyjä elämänsä varrella.

Esikoisen kuolema, uuvuttavat ruuhkavuodet ja avioero 27 vuotta kestäneen yhteiselon jälkeen ovat kaikki olleet pysäyttäviä käännekohtia Ringan elämässä.

”Välillä minun on tarvinnut tipahtaa polvilleni, nostaa kädet pystyyn, nöyrtyä ja sanoa, että tässä olen enkä muuta voi.”

Huippu-urheilijana kymmenen vuotta eläneelle Ringalle ei ole aina ollut helppoa antaa periksi. Hän on joutunut myöntämään itselleen, ettei ole kaikkivoipa eikä kaikkea voi suorittaa.

”On asioita, joille en mahda mitään, ja se on hyväksyttävä. Tämän ymmärtäminen on saanut minut vapautumaan. Minun ei tarvitse olla ihme­nainen, joka selviää kaikesta.”

Lue myös: Minna-Maaria Sipilä Kotiliedelle poikansa kuolemasta: ”En ymmärrä, miksi lapseni täytyi lähteä ennen minua”

Usko auttoi surussa

Ringa ja hänen entinen puolisonsa Juha Junnila alkoivat odottaa ensimmäistä lastaan vuonna 1996. Raskaus­aika meni hyvin, ja vasta synnytyssairaalassa toukokuussa 1997 lääkäri kertoi tuoreille vanhemmille, että Juholla oli Downin oireyhtymä.

Ringan ensireaktio oli ytimekäs: aha.

”En tiedä, miksi tieto ei tullut minulle sokkina. Minulle kaikkein tärkeintä oli se, että sylissäni oli ensimmäinen lap­seni. En onneksi silloin tiennyt, minkälaiseksi elämämme muuttuisi.”

Pian perheeseen syntyi myös pikkuinen tyttövauva. Nyt 20-vuotiaalla Ellalla ja Juholla oli ikäeroa vain vuosi ja seitsemän kuukautta. He ehtivät asua yhdessä kolme kuukautta ennen kuin Juhon sairaalakierre alkoi. Hän sairastui vuoden ikäisenä akuuttiin myelooiseen leukemiaan ja oli sairaalassa kymmenen viimeistä kuukauttaan.

Juho kuoli vuoden ja 10 kuukauden ikäisenä. Ringa kävi vuoden ajan terapiassa kaksi kertaa viikossa. Juhan kanssa he menivät myös parisuhdeterapiaan.

”Silloin ajattelin itsemurhaakin, mutta uskoni pelasti minut. En ole koskaan pitänyt uskostani meteliä, koska ­välillä Jumala on ollut lähempänä ja joskus kauempana.”

Ringa oli aina toivonut isoa ­perhettä, ja pari vuotta Ellan jälkeen syntyi Juuso, joka täyttää pian 18 ­vuotta. Kuopus Emma on nyt 14-vuotias.

”Vaikka se kuulostaa raadolliselta, Juhon kuolema toi minulle rakkauden lap­siani kohtaan tavalla, jota minun on vaikea selittää. Kiitän Juhoa hänen antamastaan rakkaudesta ja rakastan lapsiani niin paljon, että minuun sattuu.”

Lue myös: Ministeri Anne-Mari Virolainen tyttärensä kuolemasta: ”Emme kertoneet muille lapsille, että sairaus johtaa kuolemaan”

Kihlat ja uusi onni

Vuonna 2009 Ringan ja hänen puolisonsa 27 vuotta kestänyt yhteinen elämä päättyi.

Ringa nautti elämästään yksin, kunnes kohdalle osui vanha tuttu, entinen kolmiloikkaaja Heikki Herva.

Ringa ja Heikki Herva ovat nyt seurustelleet parin vuoden ajan. Pari kihlautui joulun alla.

”Hessu on huipputyyppi, jonka kanssa on hyvä mennä. Olemme alusta lähtien ajatelleet, että haluamme vanheta yhdessä.”

Ringa ja Heikki tapasivat toisensa jo 30 vuotta sitten, sillä he olivat vanhoja maajoukkuekavereita.

Silloin heidän välillään ei kipinöinyt, mutta reilut kaksi vuotta sitten kolahti.

Molemmat kuuluvat kolmiloikan kattojärjestö Yliastujiin, jonka järjestämällä leirillä tunteet heräsivät.

”Seurustelu tässä iässä on ihan toisenlaista kuin nuorempana. Enää ei tarvitse lisääntyä, ja lapset ovat jo isoja.”

Pariskunta asuu eri osoitteessa eikä aio sormustenvaihdosta huolimatta tehdä radikaaleja muutoksia järjestelyyn. Yhteiset harrastukset ja intohimot pitävät arjen tiiviinä.

”Käymme salsatunneilla, ja haluan joskus Hessun kanssa Kuubaan. Olen onnellinen juuri näin.”

Ringa kantaa kaulassaan kahta korua, joita hän ei ota koskaan pois. Toinen on risti, joka kuvaa hänen uskoaan. Toisessa on sydän.

”Olen saanut tämän Hessulta. Aiemmin minulla oli riipus, jossa oli kaksi sydäntä. Nyt ne ovat yhdistyneet.”

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa entinen pituushyppääjä Ringa Ropo kertoo elämänsä suurimmista käännekohdista: urheilu-urastaan, esikoisen kuolemasta, äitiydestä, painonpudotuksesta, avioerosta ja uudesta onnestaan. Voit lukea koko jutun Kotilieden numerosta 1/2019. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Uuden rakkauden löytänyt Ringa Ropo: ”Haluamme vanheta Heikin kanssa yhdessä”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X