Helena Petäistö

Uutistyön jättänyt Helena Petäistö selätti terveysongelmat: ”Teen edelleen töitä”

Uutisura loppui, mutta Helena Petäistö ei halua jäädä toimettomaksi. Terveysongelmat selättäneellä kosmopoliitilla on nyt aikaa kirjoittaa kirjoja ja nauttia Pariisista. Oma perhe jäi aikoinaan perustamatta, mutta Helena ei kadu valintojaan.

Satavuotiaaksi? Ei missään nimessä!

Tuttu lääkäri oli juuri epäillyt, että Helena Petäistö, 67, saattaisi hyvinkin elää isovanhempiensa tavoin yli yhdeksänkymppiseksi. Mutta hän ei haluaisi ikimaailmassa elää niin vanhaksi. Ei ainakaan satavuotiaaksi.

”Elämän pitää olla hyvä, mutta ei liian pitkä. Jo Oscar Wilde sanoi aikoinaan, että ei enempää vuosia elämään, vaan enemmän elämää vuosiin. Se on mielestäni mainio ohjenuora onnistuneelle elämälle”, Helena sanoo.

Helena elää uutta vaihetta elämässään 35 vuoden uran jälkeen, jonka hän teki MTV3-kanavan uutistoimittajana. Silti hänen kalenterinsa pullistelee: on esitelmiä ja puhetilaisuuksia sekä Pariisissa että Helsingissä. Muutama kirjaprojektikin on jo vireillä. Siitäkin huolimatta, että joka kerta hän vannoo saatuaan edellisen kirjan valmiiksi, että ei enää koskaan ota uutta kirjaurakkaa.

Kirjoista uusin kuitenkin julkaistiin juuri ennen joulua. Ranska, Macron ja minä (Otava) kertoo sekä Ranskan presidentti Emmanuel Macronista, 40, ja hänen suhteestaan 64-vuotiaaseen vaimoonsa Brigitteen että ennen kaikkea Ranskan skandaalinkäryisistä vaaleista, poliittisesta murroksesta ja ilmapiiristä.
Helenalle ominaiseen eli kepeän humoristiseen mutta faktapitoiseen ja informatiiviseen tapaan kirjoitetussa tietokirjassa on paljon myös hänen omia herkullisia kokemuksiaan.

”Halusin tehdä kirjan siksi, että meillä Macronin poikkeuksellisuus ja merkittävyys on jäänyt melkein huomaamatta, kun taas muualla maailmassa lehdet toitottavat hänen olevan Euroopan pelastaja. Macron kuuluu siihen kategoriaan johtajia, joita putkahtaa esiin vain 20 vuoden välein.”

Hektiset vuodet kirjeenvaihtajana

Helena tietää mistä puhuu, onhan hän haastatellut pitkän uransa aikana monia Euroopan johtohahmoja. Hän työskenteli 35 vuotta MTV3-kanavalla, joista 25 vuotta hän kirjeenvaihtajana Ranskassa ja Brysselissä EU-asioissa.

Vuodet kirjeenvaihtajana olivat hektiset. Tavoitettavissa ja raportointivalmiudessa oli oltava koko ajan, ja matkapäiviä kertyi valtavasti. Samaan aikaan syntyi kirjoja, ensin bestseller Ranskalaiset korot (Tammi 1995) ja sitten Euroopan kaupunkeja esittelevä kirjasarja.

Mutta oliko Helenalla koskaan aikaa rakkaudelle?

”Oli kyllä, mutta olen päättänyt pitää kaikki tällaiset yksityisasiat itselläni”, hän sanoo ja hymyilee.

Hän ei kuitenkaan koskaan avioitunut tai saanut lapsia.

”Olen aina miettinyt, että kummin päin se meni: enkö mennyt koskaan naimisiin, koska minulla oli niin paljon tekemistä vai oliko minulla niin paljon tekemistä siksi, että en mennyt naimisiin? Kumpi oli muna ja kumpi kana, sitä en osaa sanoa.”

Silti Helena ei jossittele sitä, olisiko oma perhe pitänyt joskus perustaa.

”En kadu valintojani eikä sitä passaa edes ajatella, elämäni on vain mennyt näin. Ihannetilanne olisi tietysti se, että olisi loistava avioliitto, ihanat lapset ja mahtava ura, mutta kaikkea ei voi saada.”

Mitään hän ei koe menettäneensä vaativan ammattinsa vuoksi.

”Olen saanut työni kautta valtavan paljon. Työ on ollut aina minun intohimoni.”

”Käyn kuntosalilla monta kertaa viikossa”

Helena oli suunnitellut jäävänsä pois uutistyöstä syksyllä 2016, mutta päätös aikaistui muutamalla kuukaudella yllättävän terveysongelman – aivoverenkiertohäiriön – vuoksi.

Nyt hänen vointinsa on loistava. Siitä kertoo myös työntäyteinen ja kiireinen elämänrytmi.

”Jos on tehnyt näin aktiivisen uran, ei sen jälkeen voi vain jäädä teetä keittelemään. Olen edelleen hyvin aktiivinen työelämässä, mutta nyt saan itse valita mitä teen.”

Nyt kun deadlineja on vähemmän, aikaa jää myös uudelle liikuntaharrastukselle, kuntosalille.

”Aina aiemmin ihmettelin, miksi ihmiset ähkivät sisätiloissa kun voisivat lenkkeillä ulkona raittiissa ilmassa, mutta viime aikoina olen itsekin jäänyt koukkuun punttisaliharjoitteluun. Nyt käyn salilla useita kertoja viikossa.”

Ihana Pariisin-koti

Jäätyään pois uutistyöstä Helenan elämään on tullut merkittävä muutos: hänellä on vihdoin aikaa nauttia pitkistä päivällisistä sekä emäntänä että vieraana. Ranskassa kaikki sosiaalinen elämä perustuu päivällisiin. Ketään ei koskaan kutsuta vain kahville.

”Olin aina ennen kamujeni keskuudessa se epäluotettava tyyppi, joka ei koskaan voinut luvata sataprosenttisesti, pääseekö paikalle vai ei. Nyt nautin siitä, että voin suunnitella tapaamisia ja istuskella terasseilla rauhassa ystävieni kanssa.”

Ja Pariisi, sitä Helena katsoo nyt aivan toisenlaisesta kulmasta. Kirjeenvaihtajan elämä oli alituista reissaamista, ja hän odotti pitkään, että pääsisi nauttimaan pariisilaiselämästä ja ihanasta kodistaan lähellä Luxemburgin puistoa, joka sijaitsee aivan näyttelijä Gérard Depardieun naapurissa.

”Ennen kehotin aina muita nauttimaan Pariisista, koska minä en voi. Pariisi on ihana lomakaupunki, mutta työpaikkana hektisyydessään kamala”, Helena sanoo.

Lue koko haastattelu Kotilieden numerosta 1/2018!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Uutistyön jättänyt Helena Petäistö selätti terveysongelmat: ”Teen edelleen töitä”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X